Keeping my cool

Seizoen 2016 was niet bepaald eentje om over naar huis te schrijven. Dit heeft verschillende oorzaken maar daar ga ik niet over uitweiden. Alles moet gewoon meezitten. En zeker niet enkel en alleen op sportief vlak. Maar hé niet gevreesd. Ik doe het nog steeds even graag, en ben tot vandaag de dag (letterlijk en figuurlijk) nog niet van de fiets ‘te slaan’. Ofwel?

Mijn laatste post ging over het bk. Hierna was het opbouwen en zien waar ik stond. Niet ver, om niet te zeggen nergens. Maar ja, ik wist wat ik hieraan moest doen. En zo ging ik aan de slag. Ergens op het einde van het seizoen stond de koers in ‘Berlare‘ op het programma. Hier wou ik (mijzelf) niet teleurstellen en hier ging ik dus voor werken. Ik voelde mij goed, dat was heel lang geleden. TOT:

Foto: Paul Hinninck

De eerste wedstrijd dat ik weer aan de start stond, na mijn trainingsperiode, was in Kallo. Ik rij graag die kanten van België en ik keek ernaar uit. Aan de start zegt de delegee dat we op het parcours enkele keren over tramsporen moesten, ik dacht er niet echt bij na en we gingen van start. Het ging goed! Ik was blij, geconcentreerd en reed mooi vooraan mee. De kasseien in het parcours gingen vlot en toen het peloton brak zat ik steeds in de eerste helft (heuj! -lang geleden trouwens). De tramsporen waren inderdaad wel een knelpunt, maar doenbaar… tot iets voorbij halfkoers.

Iedereen die ooit al eens een val maakte kent het gevoel wel. Je ziet/voelt jezelf door de lucht zweven, wetende dat je nog geen halve second later keihard het asfalt gaat raken. Je bent er jezelf van bewust, maar je kan geen kant meer op. Dat overkwam me dus, daar iets voorbij halfkoers. Hoe het precies gebeurde weet ik niet. Ik denk dat ik schrok van meisjes die iets voor mij links van de baan vielen en dat ik zo met mijn wiel in het spoor terecht kwam.

Wenen, schreeuwen! Niet van de pijn. Maar teleurstelling. Ik was inderdaad wel wat gehavend maar dat kon me niks schelen. Ik was gewoon teleurgesteld. Eindelijk ging het goed en dan moet ik daar zonodig de grond kussen. Ach ja, het hoort er allemaal bij. Wat het toch allemaal wat verzachtte was de bevestiging. Ik hoorde uit verschillende hoeken dat ze aangenaam verrast waren, dat ik het goed gedaan had en dat ik ‘sterk’ was. Het was heel leuk om dit te horen. En dat zorgde er dan weer voor dat ik nog geen dag later met Julien een ritje ging maken. Het was geen zicht, maar ik was best fier op mijzelf. De schade viel wel mee, buiten een zere heup en elleboog na. En dan ja.. die knie alweer. Maar eh.. op naar de volgende!

foto-fien-val

Berlare ligt op een 3 kilometer van mijn deur. Ik ken het parcours; elke bocht, elke put in de baan. Berlare moest de bevestiging zijn van het betere gevoel. Veel gekende gezichten langs het parcours en met veel rensters die ik momenteel al aanzie als echte vriendinnen aan de start. Het beloofde een ‘leuke’ wedstrijd te worden (in hoeverre dat mogelijk is als je aan het afzien bent).

Eens de wedstrijd van start ging schoof ik op naar de voorste gelederen. Ik roep nog naar mijn ploegmaatje Naika “Mij hebben ze hier niet liggen zé“, omdat ik 9/10 teveel achteraan zit en dus op die manier makkelijk de rollen moet lossen (zelfkennis…). Dus ik schoof op. Tot in de 2de bocht Lisa Vermeire ten val komt. Ik zag dat het ernstig was, ze tastte direct naar haar schouder. Ik was er een beetje van mijne melk van. Maar er te lang bij blijven stilstaan, das achteruitgaan. En bij mij is achteruitgaan lossen. En dat was net geen optie.

Wat de koers in Berlare net zo speciaal maakte voor mij, waren mijn zorgzame ploegmaatjes en niet-ploegmaten. Ik werd bijgestaan door echte vriendinnen, en das wat de koers voor mij net zo leuk maakt én waarom ik het ook doe. Al was de koers daar in Berlare niet enkel rozengeur en maneschijn. Met sommige kom je blijkbaar gewoon beter overeen dan met andere, maar das allemaal bijzaak. Zien dat die mij het plezier van het koersen niet ontnemen is dan de boodschap. 😉

img_7298

Foto: Paul Hinninck

Berlare was voor mij de laatste koers van het seizoen. Daarna ging ik met Julien richting NL voor de Olympia’s Tour, dan volgde Parijs-Tours en daarna zijn eigen opgelegde afsluiter van het wegseizoen: Chrono des Nations in Les Herbiers, Frankrijk. Ik hervatte inmiddels de trainingen.

Julien tekende voor EFC-Etixx in 2017, ik blijf bij mijn huidige ploeg, Autoglas Wetteren Cyclingteam! Ik werd gevraagd om een handje toe te steken bij de PR, dit doe ik dus maar al te graag. 2016 was misschien niet wat ik ervan verwachtte, maar ik heb alweer zeer fijne mensen leren kennen. Echte vriendinnen gemaakt, mensen waar je echt iets aan hebt. En dat allemaal door dat stalen ros tussen mijn benen.

Merci hé, allemaal. En tot volgend seizoen! Of tot op de fiets.

Mochten jullie de laatste nieuwtjes van mijn ploeg willen volgen kan dit door volgende link te openen en de pagina te liken: autoglas wetteren ct

Het ‘Belgisch Kampioenschap’

Juni staat bij mij in het teken van school door de examenperiode. Hierdoor wordt het koersen even aan de kant geschoven en neemt school dus de duidelijke bovenhand. Ik heb de competitie niet ‘on hold’ gezet, ik ben blijven koersen (zonder al te veel trainingsuurtjes).

De laatste koersen merkte ik steeds meer verbetering en dit gaf me dus goede moed om het op deze manier verder te zetten. Mijn laatste wedstrijden waren er zelfs ‘plezante‘, dit deed écht deugd! En dit was ook lang geleden. Met opgeheven hoofd kon ik dus uitkijken naar het BK, ook al kon ik er niet veel gaan doen, ik had er zin in.

skellliebll
Foto: Paul Hinninck

26 juni. Het Belgisch Kampioenschap van 2016 in Lac De l’Eau d’Heure. Voor sommigen een piek, een streefdoel. Voor anderen: de eerste wedstrijd na de examens. Voor nog anderen: starten zodat het startrecht van de daaropvolgende wedstrijden niet ontnomen wordt.

Mijn team, Autoglas Wetteren CT, regelde voor de deelnemende rensters een huisje op het vakantiedomein Landal Village l’Eau d’Heure. Alles was tiptop in orde. Ik denk dat andere ploegen hier meer dan een voorbeeld aan kunnen nemen. Het werd een leuk weekend met de beste teamgenootjes en op zondagochtend reden we in groep naar het startpodium.

Zeg maar zondagochtend… Er was nog bijna niemand te bespeuren. Waarom zouden ze ook? Op een zondagmorgen om 8u. Het startpodium stelde niks voor: trapje op, blaadje tekenen, trapje af en de fiets weer op. Niemand keek op of was geïnteresseerd, van een bepaalde sfeer was er dus zeker geen sprake.

De start was voorzien om 8u30, die van de mannen om 11u45. Eerder in de week van het kampioenschap begonnen de twijfels al op de kop te steken. Gaan de vrouwen wel op tijd binnen geraken voor het startuur van de mannen? Ik was ervan overtuigd dat het niet zo ging zijn en velen rondom mij waren dit ook.

Tijdens de opwarming hoorde ik Sanne Cant nog even navragen of ‘de mannen van den bond’ haar konden verzekeren dat ze de koers niet gingen inkorten. Ik hoorde de man bevestiging vragen en Sanne kreeg te horen dat ze de koers zéker niet gingen inkorten. Ik moest eens lachen en hield mijn hart al vast voor het verloop van de laatste koerskilometers. Want HALLO?! Als een renster als Cant dit al gaat navragen moet er toch een belletje beginnen rinkelen? Duidelijk niet hoor, 7 ronden it is. 7 x 15,5 km.

Rond 8u15 begonnen de eerste dames zich op te stellen aan de start en zoals verwacht stond het er al snel vol. De minuten werden afgeteld door de speaker en de start werd gegeven… Dit BK was de eerste keer in mijn leven dat er een transponder aan mijn fiets hing, het was de eerste keer dat ik mijn vertrouwde verzet achteraan inruilde voor een kleiner en het was dus ook de eerste keer dat ik tussen de volgwagens terecht kwam, hehe. Ik vond het allemaal heel spannend en heb zeker genoten van mijn eerste ervaring.

BK LDLDFoto: Brian Petyt

Ik vond het geweldig om op ‘de petit poggio’ te koersen en over de gekalkte namen te rijden, waaronder JULIEN er na bijna een jaar nog mooi tussen stond. Het werd een echte afvallingskoers en slechts 32 dames (van de 96 vertrekkers) reden de koers volledig uit.

Zoals voorspeld kwamen de dames niet op tijd binnen en mochten de profs een beetje wachten. ‘Maar ze zijn dat toch gewoon van te wachten op hun vrouw’, haha, mopjes. Ikzelf kon er minder mee lachen toen ze bij het ingaan van de laatste ronde het groepje met ons enige overblijvende ploegmaatje, Els Belmans, deden stoppen. Deze reden op nog geen 30 seconden van het peloton maar moesten de wedstrijd verlaten ‘zodat de mannen tijdig konden vertrekken’, wat toch niet veel uitmaakte want ze gingen sowieso moeten wachten. Hierdoor reed geen enkele renster van onze ploeg uit.

Proficiat organisatie. Het feit is, dat wat wij net op voorhand konden voorspellen ook uitgekomen is. Moesten ze wat meer ‘naar ons luisteren’ zouden ze daar geen koekje van eigen deeg moeten van eten… Hopelijk is het eentje dat een lange, vieze nasmaak heeft.

Met de neus op de feiten gedrukt keerden we huiswaarts. Ik ben benieuwd hoe ze dit in de toekomst gaan aanpakken. En dan spreek ik niet alleen over onrealistische starturen maar ook de hoeveelheid media-aandacht die zo’n wedstrijd verdiend, maar niet krijgt. Want weet u wie er de koers hard gemaakt heeft? Nee, u weet niet eens hoe de laatste kilometers voor de eindstreep eruitzagen.

BK LDLD 3
Foto: Geert Nachtergaele

Ik maakte een filmpje van het weekend, hopelijk worden jullie er wat wijzer uit.

https://vid.me/4KWC 

Mijn volgende wedstrijd is op zondag in Beveren, start om 15u op de Markt. 
Julien koerst morgen IWT Oetingen en zondag de profkoers van Roeselare.

 

No races?!?!

You only fail when you stop trying

Wel, over mijn seizoenstart heb ik niet veel te vertellen. De eerste wedstrijd te Zwevezele stond ik na 2 ronden alweer aan de zijlijn met een platte band. Ik dacht dat ik platte benen had. Maar het bleek dus een leegloper te zijn. Waarom merkte ik dat zelf niet op? Heel simpel. Omdat ik het ondertussen gewoon ben dat ikzelf de oorzaak ben als ik moet lossen tijdens een wedstrijd. De eerste wedstrijd keerde ik dan ook huiswaarts met de gedachte: het seizoen is nog lang.

zwevezeleFoto: Franky Schoonvliet

Keep it up 

Weekend nadien: Diegem. Eens aan het vertrek hoorde ik dat er ongeveer 110 vertrekkers waren. 110? Nog nooit met zoveel aan de start gestaan. Even een ‘leuk’ weetje: van die 110 waren de Belgen in de duidelijke minderheid. Dan weet je ook dat het een zeer zware koers zal worden. Ik startte redelijk vooraan, maar dat maakte geen snars uit. Na 3 bochten zat ik al bij de 5 laatste. En na 5-6 kilometer ‘ontsnapte ik van achteraan’ (ik moest dus lossen…). Reden gekend: nog niets van koersritme, gewoon nog niet goed genoeg, het zware parcours en het niveau van de deelneemsters. Leuk is anders. De koers werd uitgereden door 38 dames waarvan 14 Belgen.

diegemFoto: Brian Petyt

Knopje omgedraaid

De 3 weken die op Diegem volgden waren er zonder wedstrijd. Hiervan heb ik geprofiteerd. Goed kunnen trainen en nog eens de feiten op een rijtje kunnen zetten. Ook eens ‘de DSC_1779echte’ aan het werk gezien bij de Pajot Hills Classic én een drinkbus van Marianne Vos naar me toe gesmeten gekregen 😉 Blij als een klein kind. Afgelopen weekend 2 goede trainingen afgewerkt. Op zaterdag de buurt van het Belgisch Kampioenschap, Lac de l’eau d’heure, gaan verkennen. Op zondag trok ik naar Wetteren voor samen met de ploeg een 120-tal kilometers af te haspelen. Ik moet toegeven, de trainingen van de afgelopen 2 weken hingen wel stevig in de benen. Maar het werd alsnog een leuke, amusante training met de ploeg!

DCIM100GOPRO

What’s next?

Dit weekend zal er eentje worden dat zich niet veraf zal afspelen. Julien rijdt op zaterdag de Driebergenprijs en ik zal zondag aan de start staan in Haaltert. We zien wel wat het brengt, gemotiveerd ben ik wel.

x Fien

 

Info koers Julien: start om 13u, Stasegemdorp te Stasegem. Een koers van 153km met o.a. Tiegem, Kaperij, Kanarieberg, Hotond en Trieu.
Info koers Haaltert:  start om 15u30, Pontweg te Haaltert.

WEARING THE SMILE MY BIKE GAVE ME

Vorig jaar zat ik als een slak met een uitgestreken gezicht op mijn fiets. Ik ben er mij van bewust dat dit zeker geen prettig zicht geweest zal zijn. Ik heb toen een behoorlijk bewogen winter gekend, zowel op als naast de fiets. Het was voor mij een opdracht om te trainen en dan weet je dat er iets niet goed zit.

In september ben ik samen met mijn fiets, een vriendin en haar vader naar Frankrijk getrokken. Daar deden we de Mont-Ventoux en tijdens het klimmen heb ik even alles op een rijtje kunnen zetten. Ja, die berg zet je wel aan het denken. Ik besloot dat ik dit wél nog graag deed en me geen verder leven kon voorstellen zonder 2 wielen en een zadel onder mijn poep.

‘The warm embrace of the leather seat between your legs’

En zo ging ik de winter in. Na een rotseizoen. Zonder voldoende training verkrijg je geen resultaten. En laat dat nu net zijn wat ik niet meer wou. Hiermee stel je enkel jezelf teleur. Nu ja, voornamelijk jezelf. Ook de mensen rondom je varen er niet bij.

Ik kreeg de kans om in 2016 opnieuw de kleuren van het Autoglas Wetteren cyclingteam te tonen. En dat ben ik dan ook van plan. Danku Jos!

Naast het fietsen ben ik studente communicatiemanagement in Gent. Die combinatie is niet altijd even makkelijk, maar het lukt.

Januari, 1 van de maanden van voorbereiding. ‘Winter miles, summer smiles’. Niet evident als je 9 examens hebt af te leggen, but I did it. De dag na mijn laatste examens zat ik reeds op het vliegtuig naar Spanje, met in de laadbak: mijn Colnago. Dit heb ik volledig te danken aan mijn ouders. Ik zal er wel nog rond gereden hebben als een slak. Maar geen slak met een uitgestreken gezicht! Hoe blij was ik om enkel te hoeven trainen…

The simple pleasure of riding a bike

Voortaan zal je mij terug met een lach zien rondfietsen. Dit kan je zelf op zaterdag komen spotten in Zwevezele. Ik ben blij dat ik vanaf dan ein-de-lijk terug kan aansluiten bij het Belgisch vrouwenpeloton. De conditie is zeker nog niet ‘on point’ maar ze komt kijken langs de hoek. En dat is echt lang geleden.

Bedankt aan de ploeg voor de nieuwe kans. Bedankt aan mijn ouders en Julien voor de steun en aan alle mensen rondom mij (die na mijn mindere periode blijven hangen zijn) voor de motivatie! 

x Fien

Website team: http://autoglaswetterencyclingteam.be/
Wedstrijd informatie: Zaterdag 19 maart zal ik mijn seizoen starten in Zwevezele. De start is om 14:45 en wordt gegeven in de Kasteelstraat.