Gebutste Mads Pedersen houdt moed voor Vlaanderen: “Zullen onze verantwoordelijkheid nemen”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 31 maart 2024 om 08:33

Gebutste Mads Pedersen houdt moed voor Vlaanderen: “Zullen onze verantwoordelijkheid nemen”

Interview Mads Pedersen was woensdag betrokken bij de zware crash in Dwars Door Vlaanderen. Waar zijn ploegmaat Jasper Stuyven en Wout van Aert met botbreuken een streep konden zetten door de Ronde van Vlaanderen, is de Deen er wel bij. “Natuurlijk ben ik niet 100% en dat is wel nodig om te winnen, maar je weet het nooit”, vertelt hij aan WielerFlits.

Met de weggevallen kopman van Visma | Lease a Bike en de man in vorm van Lidl-Trek, gaan veel mensen er vanuit dat Alpecin-Deceuninck zondag de koers zal moeten dragen. Pedersen – die zoals altijd geen gebrek had aan zelfvertrouwen – had echter goed nieuws voor de Belgische formatie. “Wij gaan niet anders koersen zoals we de laatste wedstrijden gedaan hebben. Lidl-Trek zal zijn verantwoordelijkheid nemen. Ik kan me niet voorstellen dat wij niet minstens één renner laten meedraaien in het peloton.”

Allereerst: hoe is het met je?
“Ik heb betere dagen gekend, laat ik het zo zeggen. Als je de grond raakt met die snelheid, is het altijd pijnlijk. Het is geen ideale voorbereiding op zondag, maar het had ook erger gekund. Ik had nu ook in een ziekenhuis op een operatietafel kunnen liggen, zoals twee van mijn ploeggenoten (naast Stuyven ook Alex Kirch, red.) of tegenstanders. Dus ik ben best blij dat ik nog kan koersen zondag.”

Pedersen tijdens de online persconferentie – foto: screenshot

Hoe heb je geslapen de laatste nachten en met welk gevoel trek je naar De Ronde?
“Je slaapt nooit goed na een val als deze. Mijn lijf doet zeer. Je voelt het in je ondergoed, als je het deken van je afslaat in bed, het doet gewoon pijn. Ik weet ook dat het niet in drie dagen hersteld is. Mijn lijf gaat niet perfect zijn zondag. Ik verschijn aan de start met een andere mindset dan voor mijn val. Ik weet dat als je de Ronde van Vlaanderen wilt winnen, dat je 100% moet zijn. Ik moet daarin eerlijk zijn: na de val ben ik dat nu niet. Maar aan de andere kant: niets is onmogelijk. En als alles mijn kant op valt, is het nog steeds mogelijk om te winnen.

Het gaat een beetje 50-50 zijn welke kant het in de wedstrijd opgaat. Vandaag (vrijdag, red.) heb ik buiten gefietst. Ik viel op mijn knieën, mijn ellebogen en heb daarna over de weg gerold. De blauwe plekken zitten overal, maar gelukkig niet op mijn rug. En ik ben een rugslaper, dus eigenlijk zijn mijn nachten goed geweest voor zover dat kon. Het is wat het is.”

Een aantal insiders verwachten oorlog voor de vroege vlucht zondag. Ben jij daar bang voor gezien de staat van je lijf na die val?
“De vlucht kan altijd ver komen in Vlaanderen. Maar ik ben daar niet bang voor. Visma | Lease a Bike wil de koers nog altijd winnen. Matteo Jorgenson die echt goed rondrijdt en Tiesj Benoot is flying. Alpecin-Deceuninck heeft Mathieu, natuurlijk. Het is niet zo dat Wout en Jasper er niet zijn, dat de vlucht nu de koers kan winnen. Onze ploeg heeft nog altijd renners om de koers te controleren en die andere twee teams hebben er daar ook minstens één van. Ik ben er 100% van overtuigd dat de vroege vlucht echt ver komt en we zullen ook zeker een verrassing tegenkomen in de finale. Maar ik ben er ook zeker van dat als je vijf namen opschrijft voor de top-5, dat zij ook daadwerkelijk zullen strijden om de winst.”

Pedersen voor de start in Dwars Door Vlaanderen – foto: Cor Vos

Ligt de druk om zondag de controle te houden alleen bij Alpecin-Deceuninck, of ook nog steeds bij Lidl-Trek en Visma | Lease a Bike?
“Natuurlijk nemen wij onze kansen in de koers. Wat betreft verantwoordelijkheid: ik ben niet degene die het tactische plan maakt, daar hebben we ploegleiders voor. Maar ik geloof niet dat wij kunnen achteroverleunen en zeggen dat andere teams het maar moeten opknappen. Ook zonder dat jullie de grote headline maken dat Lidl-Trek gaat meehelpen achtervolgen, zou ik verbaasd zijn als wij niemand op kop van het peloton bijsteken.”

Jullie waren als ploeg misschien wel het sterkste blok de laatste paar klassiekers en reden agressief. Gaat dat door de val van woensdag komende zondag veranderen?
“Nee. Ik denk niet dat het slim van ons zou zijn om de manier van koersen nu om te gooien. We hebben een heel goed ritme gevonden, we vinden het ook leuk om op deze manier te rijden. Het zou fout zijn om ons gedeisd te houden en dan maar te hopen dat de koers onze kant op komt. We willen doen wat we zelf willen. Daar gaan we een plan voor maken. We gaan proberen onze eigen wedstrijd te rijden en dan zien we daarna wel hoe mijn lichaam daarop reageert. En vergeet ook Toms Skujins niet. Hij is ook heel goed in vorm de laatste week, dus we hebben nog steeds goede kaarten om mee te spelen.”

Mathieu zei: zonder Wout van Aert is het voor mij niet makkelijker. Hoe zit dat voor jou?
“Om eerlijk te zijn heb ik daar nog niet veel over nagedacht. Ik neem het altijd koers per koers, dag per dag. Donderdag was geen makkelijke dag en draaide het enkel en alleen om herstellen. In de basis is dat hetzelfde recept voor vandaag (vrijdag, red.). Ik heb  daarom nog niet over nagedacht hoe de koers nu zou kunnen veranderen. Maar één ding weet ik wel zeker, sorry voor mijn woorden: het is een f***ing zware wedstrijd en niet alleen omdat ik een paar blauwe plekken heb. Er zullen renners proberen te anticiperen, waardoor we vroeg koers krijgen.”

Pedersen met ploegmaat en vriend Stuyven – foto: Cor Vos

En hoe groot is het gemis van Jasper?
“Het is een pain in the ass dat we Jasper en Alex zijn kwijtgeraakt. Alex is als helper ook superbelangrijk, vooral voor positionering. Hij kent deze wegen zó, zo goed. Natuurlijk hebben we Tim Declercq, Otto Vergaerde en Edward Theuns, die bij wijze van spreke dagelijks op deze wegen rijden. Maar één iemand extra was mooi geweest. En Jasper… Ik heb echt met hem te doen. Hij had zijn topvorm weer gevonden en toonde zulke goede tekenen in aanloop naar deze wedstrijd. Jappe verdiende het niet om daar op de weg te liggen met een gebroken sleutelbeen. Net als Wout niet, trouwens. Ikzelf en ons team, wij gaan Jasper enorm missen.”

Wat neem je mee van je zege in Gent-Wevelgem, die je de komende twee zondagen kunnen helpen?
“Daar ben ik blij mee natuurlijk, ik heb een klassieker gewonnen. Om die finale te mogen rijden met en tegen Mathieu, dat waardeer ik. Het was supermooi, ik heb er – ondanks dat het super, superzwaar was – echt van genoten. Het haalt ook de druk er een beetje af. Natuurlijk is het nog geen monument, maar gezien de val van woensdag heb ik die klassieker toch maar binnen. Natuurlijk moet ik nog altijd presteren in de Ronde, natuurlijk verwacht iedereen van mij binnen de ploeg dat ik vecht voor de zege. Maar we weten ook dat ik wél 100% klaar kan zijn voor Parijs-Roubaix volgende week. We gaan de Ronde van Vlaanderen gewoon proberen te rijden op de golf die we gecreëerd hebben vanaf de E3 Saxo Classic.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2024 15:43
Klasse renner. Waar Van Aert nog wel eens defensief wil rijden (kom er maar in) is Mads wel te porren voor een aanvallende manier van rijden.
    29 maart 2024 16:01
    Zeker een klasse renner. Is niet alleen sportman maar ook gewoon een toffe gast die dingen in perspectief plaatsen kan: juist het missen van die absolute GOATmind maakt hem voor mij dé coureur om voor te supporteren. Daarbij: veelzijdig en slim in zijn koerstactiek. Zijn eerste GW won hij juist met sluw slepen en het juiste moment kiezen waar hij de tweede met agressie en lef pakte. Totaal verschillende koerswijzen. Wat mij betreft mag ie het nog 2 x flikken daaro (1 x solo en 1 x massaspurt dan) om er recordhouder te worden.

    Voor zondag ging het al héél moeilijk worden (Kwaremont is er voor hem teveel aan tov van zijn grootste tegenstrevers) en nu met 90 tegen het asfalt gekletterd te zijn.. Áls het hem lukt zou dat een wonder zijn.
29 maart 2024 16:53
Lekker een beetje losrijden zondag, om volgende week in Parijs-Roubaix een gooi naar de zege te doen.
29 maart 2024 15:53
Zie hem ook heel graag koersen!!
29 maart 2024 17:13
Hoop op een steengoede Mats!
30 maart 2024 20:15
Redactie: er staat gebutst
    31 maart 2024 10:10
    Er staat nog steeds gebutst…
31 maart 2024 10:19
Alweer vreselijk commentaar van van Nieuwkerke, hoe vaak ik de naam Wout van Aert al niet gehoord heb, hij is gevallen dat weet ondertussen iedereen en zit niet in de koers, Over de wel aanwezige Pedersen dan toch maar weinig te horen. Ik was geen fan van die lange smalle slungel, maar van Nieuwkercke mag snel oprotten wat mij betreft.
    31 maart 2024 11:46
    Oei, een Belgische commentator die meer aandacht besteedt aan een Belg (zowat de enige Belgische hoop op winst) die er niet bij kan zijn, dan aan een Deen die er wel bij is, wat een schande!
    31 maart 2024 12:44
    Alles beter dan die Babbelbelgnerd van Eurosport. Klagen over Karl terwijl die totala incapabele man nog vaker de naam Evenepoel, Van Aert of Soudal Quick Step roept in 1 etappe dan Karl in het hele voorjaar bij elkaar.

Reacties zijn gesloten.