Mathieu van der Poel: “Het is niet makkelijker voor mij nu Wout van Aert niet start”
foto: Cor Vos
vrijdag 29 maart 2024 om 14:48

Mathieu van der Poel: “Het is niet makkelijker voor mij nu Wout van Aert niet start”

Mathieu van der Poel kan zondag voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen winnen. De wereldkampioen is de absolute topfavoriet, zeker bij afwezigheid van de gevallen Wout van Aert. “Misschien komt er daardoor nog meer druk op mijn schouders te liggen”, vertelde Van der Poel.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel reed Dwars door Vlaanderen niet, iets wat na afloop een geschenk bleek. “We zullen nooit weten of ik ook betrokken zou zijn geweest bij de valpartij, maar het had natuurlijk zomaar gekund. Dit is vooral jammer voor de Ronde, maar nog meer voor Wout (Van Aert) en Jasper (Stuyven). Dan leef je maandenlang toe naar die belangrijke twee wedstrijden en een paar dagen ervoor sta je aan de kant. Dat wens je echt niemand toe.”

“Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het liefst met alle toprenners aan de start sta. Met open vizier. Of de afwezigheid van Wout en Jasper mij zal beïnvloeden, kun je niet van tevoren voorspellen. Misschien komt er nog meer druk op mijn schouders te liggen, wat het er niet makkelijker op maakt. Aan de andere kant blijven Visma-Lease a Bike en Lidl-Trek twee supersterke blokken, zelfs zonder de aanwezigheid van respectievelijk Van Aert en Stuyven. Jorgensen, Benoot, Pedersen, Milan, noem maar op.”

“Bij mij blijft de focus in ieder geval hetzelfde”, gaat Van der Poel verder. “Ik ga gewoon mijn ding doen. De Ronde van Vlaanderen winnen is nooit gemakkelijk en zondag zal het niet anders zijn. Hoe ik het ga aanpakken? Daar kan ik op voorhand niet veel over zeggen. Het hangt af van hoe de wedstrijd evolueert, hoe de situatie is. Natuurlijk neem ik mijn verantwoordelijkheid, maar zoals ik al zei, volgens mij blijven Visma-Lease a Bike en Lidl-Trek supersterke tegenstanders.”

Gemakkelijke koffierit
De afgelopen week verliep rustig voor Van der Poel. “Maandag en dinsdag stonden in het teken van uitrusten na twee zware wedstrijden. Woensdag heb ik een stevige training ingelast. Donderdag en vandaag (vrijdag) combineer ik rusten en wat spanning in de benen krijgen. De dag voor de wedstrijd beperk ik me tot een gemakkelijke koffierit om zondag zo fris mogelijk aan de start te staan.”

De wereldkampioen vertelde na de E3 Saxo Classic dat hij eventueel nog een paar dagen zou gaan trainen in Spanje, maar uiteindelijk is hij toch gewoon in België gebleven. “Het weer in België was niet al te slecht en het trainingsvolume was deze week ook niet al te groot, dus heb ik besloten om in België te blijven.”

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2024 15:10
Wie zegt dat er weer zo'n groep anticipeert. Ik denk dan niemand hem kan volgen op de klimmetjes dus zie niet in waarom het moeilijker wordt om te winnen. Er zijn ook alrijd renners die graag 2de of 3de worden, bijvoorbeeld Kung.
    29 maart 2024 15:16
    Misschien even de Ronde terugkijken van de afgelopen 5 jaar? Ieder jaar is het hetzelfde verhaal
    29 maart 2024 15:23
    Ja maar niet elke groep is even sterk en hij kan er ook zelf aan beginnen vanaf 100 km voor de finish.
    29 maart 2024 15:52
    Er zijn wel altijd goeie groepen die wat anticiperen en vroeger aangaan. Maar het deelnemersveld is zo hard gedecimeerd dat de kwaliteit van deze groepen te laag gaat liggen volgens mij.
    Van de top-5 van vorig jaar start enkel VdPoel en Pedersen ( en die is volgens mij niet 100% na zijn val).
    Er is geen Pogacar, Van Aert, Laporte en Pidcock.
    Een Pedersen, Van Baarle en Girmay zijn normaal geen 100%.
    Er is tevens geen Powless, Tratnik, De Lie en Stuyven.
    De grootste concurrenten van VdPoel zijn momenteel Pedersen(?), Kung, Wellens en Jorgenson/Benoot. Dit zijn (uitzondering Pedersen) net de renners die moeten anticiperen enzo voorsprong krijgen op de 'grote' favorieten. Nu ze zelf favoriet zijn lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze dit zullen doen en vooral elkaar zullen bevechten voor die podiumplaatsen ipv VdPoel zo moeilijk mogelijk te maken voor winst.
Belangrijker dan het moment van de aanval van MvdP is wie hij meekrijgt of beter gezegd wie Matthieu mee wil hebben in de (bijna) definitieve vlucht.

Zoals sommigen terecht stellen zijn er genoeg hardrijdende subtoppers die blij zijn als ze podium, of top 5 halen en die dus vol met MvdP meerijden. Ik denk aan namen als Bettiol, Küng, Mohoric, Lazkano, Pithie, Wellens of Trentin.
Als MvdP een bommetje dropt en hij krijgt 2 of 3 man mee uit dat rijtje kan dit het ideale scenario voor MvdP zijn
    29 maart 2024 17:42
    Ik verwacht ook dat deze renners mee gaan draaien en er zullen ook anderen zijn. Een podiumplaats is al winst voor ze en daarbij kan er altijd een onverwachte koerssituatie ontstaan, waar ze mogelijk door kunnen gaan voor de winst: neem Van Baarle die twee jaar geleden nog meesprintte voor de winst.
De ploeg van Mathieu is normaal gesproken niet sterk genoeg om te controleren. Vorig jaar was er zo'n sterke groep vooruit met oa Asgreen en Pedersen die anticipeerden en was het UAE die met een bizarre leadout voor Pogacar het gat flink decimeerde, dat gaat Alpecin niet kunnen. Daarom zaak voor Mathieu om gewoon tijdig steeds mee te schuiven met de vertrekkende gevaarlijke groepen.
    29 maart 2024 15:30
    Dat gaat hij ook doen. Meeschuiven de eerste 170 km. Mannen als Van der Poel hebben een neusje voor de juiste aanval. Zodra er nog (maar) 100 km moet worden afgelegd zal hij attenter meedraaien en mogelijk zijn aanval plaatsen. Alpecin is sowieso niet sterk genoeg. Dus Mathieu zal het alleen moeten doen.
    Trek en Visma zijn toch ook behoorlijk geamputeerd nu Stuyven/Kirsch en Van Aert/Laporte/Tratnik niet mee doen. Die ploegen zijn aanmerkelijk verzwakt. Ik verwacht weinig koppeltjes in het laatst. Van ploegenspel zal denk weinig sprake zijn.
29 maart 2024 15:11
Denk dat Mathieu er al vroeg in de wedstrijd de boel gaat forceren zodat er minder renners overblijven. Wachten zit sowieso niet in zijn aard
29 maart 2024 15:11
Zever, gezever ..
29 maart 2024 14:52
Hot take: van der poel heeft minder kans op winst nu van aert niet start. Ik mag toch hopen dat geen enkel ander team alpecin gaat helpen. De favorieten net achter mvdp (jorgenson, skujins) zullen hem het leven zuur maken met aanvallen van ver.
    29 maart 2024 15:14
    Nu zijn we een beetje aan het doordraaien.

    Van Aert zou, bij afwezigheid van Pogacar, de enige zijn geweest die bij een gelijk vormpeil een kans maakt om heuvelop het wiel van Van der Poel te houden. Dat die er niet bij is, is gewoon een voordeel. En over een week nog veel meer.
    29 maart 2024 15:14
    Nou, als ik mijn geld op iemand moet zetten die ineens met MvdP mee de Kwaremont over blijkt te kunnen? Ábsoluut op voorjaarsrevelatie Jörgensen zou dat zijn. In de E3 zag hij er niet minder uit dan van Aert maar zat hij vast in een ondersteunende rol, DDV was hij sterkste man in koers. In Parijs-Nice kon hij overal met Evenepoel mee.

    Ik zou hem strak op MvdP's wiel zetten en daarop gokken, Benoot als aanvaller inzetten, geen dooie poot bijsteken voor Alpecin in welke achtevolging dan ook.
    29 maart 2024 15:46
    Voor velen is een podiumplek ook een hoofdprijs. En waarom zouden veel vluchters veel werk verrichten voor bijvoorbeeld Benoot of Skujins? Het werk 2 kanten op. En als die mannen veel werk moeten verrichten kan Van der Poel echt veel terugpakken in laatste 40 kilometer.
    29 maart 2024 16:35
    @Romāns Vainšteins: En je rekent er dan op dat Jorgensen solo binnen komt of Mathieu klopt in een sprint-à-deux?
    "Geen dooie poot bijsteken voor Alpecin in welke achtervolging dan ook." klinkt wel een beetje als anti-koers, niet?
    29 maart 2024 17:05
    Het leuke van koers is dat deze, al naar gelang de situatie, erg pro- dan wel anti- ingezet moet worden.

    Mbt Jorgensen zou ik hier absoluut gaan voor anti- met Jorgensen en pro via van Baarle (als eerste) en Benoot (daarna)
29 maart 2024 16:29
Als ik Visma was had ik Van Baarle, Tratnik en Benoot er bij de eerste keer kwaremont eropuit gestuurd.
    29 maart 2024 17:45
    Tratnik doet niet mee.
    29 maart 2024 19:08
    En als ik dan een andere ploeg was zou ik niet meerijden in die vlucht.
29 maart 2024 16:41
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
29 maart 2024 18:55
Ik denk dat het zoals gewoonlijk op de Poggio zal gebeuren. Ergens op de Varend wordt de koers id plooi gelegd.
    29 maart 2024 20:30
    Not a doubt. Même pas une Redoute!

Reacties zijn gesloten.