Bondscoach heeft ideale voorbereiding voor Wout van Aert voor ogen richting Spelen
Foto: Cor Vos
vrijdag 29 maart 2024 om 09:04

Bondscoach heeft ideale voorbereiding voor Wout van Aert voor ogen richting Spelen

Nu de klassiekers voor Wout van Aert wegvallen, en ook de Giro d’Italia een bijzonder lastig verhaal wordt, moeten de Olympische Spelen dan maar hét doel van het jaar worden voor de onfortuinlijke Kempenaar.

Bij Visma | Lease a Bike houden ze nog altijd een slag om de arm wat de Giro betreft, maar volgens de dokter van de Belgische wielerbond, Kris Van der Mieren, gaat die grote ronde uiteindelijk te vroeg komen. “Als je opnieuw op dat borstbeen valt, kan dat zelfs impact hebben op het hart. Je kan het borstbeen operatief stabiliseren door er een plaatje op te zetten, maar dan nog moet het genezen en heeft het zeker vier à zes weken nodig vooraleer je iets van stabilisatie hebt. Voor een volledige genezing zijn er meerdere maanden nodig”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Vanuit de wielerbond zien ze Van Aert zijn pijlen liever meteen richten op de Olympische Spelen. De tijdrit valt pas op 27 juli, de lastige wegrit in Parijs staat op 3 augustus gepland.

“Als Wouts revalidatie perfect verloopt, mogen de Spelen geen probleem zijn”, zegt Belgisch selectieheer Sven Vanthourenhout wanneer hij de vraag krijgt van dezelfde Belgische krant. “De Tour rijden is de ideale voorbereiding, maar we spreken wel over Visma | Lease a Bike, waar elke schakel in de ploeg cruciaal is. Het is niet evident om Wout op te stellen om enkel om conditie op te bouwen.”

Ruimte geven
De bondscoach benadrukt ons intussen dat hij op dit moment nog op geen enkele manier bezig is met de samenstelling van programma’s en dergelijke. “Voor alle duidelijkheid: wij voelen vooral mee met de renners die in de valpartij waren betrokken en wensen iedereen een goed herstel toe. Dat betekent ook rust en ruimte geven!”

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2024 09:24
Kunnen ze Wout niet beter gewoon rustig laten herstellen en een paar weken wachten met dit soort berichten? Ik had van Sven Vanthourenhout meer verwacht. De val is nog geen 2 dagen geleden…
    29 maart 2024 09:41
    Smakeloos, zelfs een bloedhond had nog gewacht. Van een bondscoach en bondsarts mag je verwachten dat ze zich terughoudend opstellen in zo'n situatie. De bondscoach heeft ook just niks over het programma te zeggen.
    29 maart 2024 09:42
    Tenenkrommend en ronduit ongepast… WVA ligt nb nog in het ziekenhuis…
29 maart 2024 09:26
"Nu de klassiekers voor Wout van Aert wegvallen, en ook de Giro d’Italia een bijzonder lastig verhaal wordt, moeten de Olympische Spelen dan maar hét doel van het jaar worden voor de onfortuinlijke Kempenaar."


Hij moet just niets !!

Laten we nu eerst maar eens afwachten of dat van Aert überhaupt nog terug op de fiets stapt. En dan hebben jullie daarna nog steeds zeeën van tijd om te speculeren.
29 maart 2024 10:49
Een goed herstel toegewenst Wout! En meer wil ik hier ook niet over zeggen.
29 maart 2024 10:19
Ik vind het wel weer mooi dat de bodscoach dit zegt. In België zien ze echt wel dat Van Aert mede door Jumbo zo goed wasi/is maar ook dat hij in grote rondes gewoon een superknecht is. Dat knechten staat hem geweldig en deed/doet hij voorbeeldig. Maar een supertalent wil als hij klaar is met wielrennen ook herrinnerd worden aan zijn prijzen/monumenten. De Belgen zien net als ik in dat hij mede doordat hij bij Jumbo/Vlab zit niet alles uit zijn persoonlijke carriere heeft gehaald tot nu toe. Hadden ze zich specifiek op hem gefocust dan had hij nu minimaal 2 a drie monumenten gewonnen, en waarschijnlijk als hij dat zou willen drie x de groene trui gehad. Natuurlijk dient niemand het voor hem in te vullen. Maar stel dat hij straks geen wereldkampioen is geworden en alleen Milaan San Remo heeft gewonnen als monument. Dan praten we over 20 jaar niet meer over Van Aert, dat zou gewoon zonde zijn. En nog even over die bergrit die hij wint in de tour. Dat is natuurlijk net als met Michael Bogerd heel knap en iets voor de herinnering. Maar zo'n etappe krijg je gewoon in de schoot geworpen van de klimmers he. want stel dat Pogacar of Vingegaard hem niet minuten voorsprong geven omdat hij een concurrent is voor de eindoverwinning, dan wint hij natuurlijk nooit een bergrit in de tour. Ik wil nog even afsluiten dat ik zwaar fan ben van Van Aert en hoopt dat hij altijd zichzelf blijft. Maar net als de bondscoach van België hoop ik dat hij nu alles zet op Van Aert zelf en spoedig hersteld van deze valpartij.
    29 maart 2024 10:46
    "Hadden ze zich specifiek op hem gefocust dan had hij nu minimaal 2 a drie monumenten gewonnen" Dit is gewoon niet waar. De monumenten zijn bij Jumbo al jaren een hoofddoel die nooit hebben geconflicteerd met de Tour. Hij heeft sinds 2022 de beste klassiekerploeg om hem heen en de ploeg heeft hem ondersteund toen hij met oa hoogtestages de voorbereiding voor het voorjaar gelijk wilde trekken met die voor de Tour. Ja hij had inderdaad wat meer Touretappes en groene truien zelf kunnen winnen als hij niet had hoeven knechten, maar in het voorjaar heeft hij alles eruit gehaald en zat er (mede door pech) tot nu toe niet meer in
    29 maart 2024 10:57
    Ik ben meer van het idee dat je het simpelweg niet weet.

    Stel dat Van Aert naar bijvoorbeeld Quick-Step was getrokken in 2019, hoe had zijn erelijst eruit gezien? Wat mij betreft kan je daar niet op zeggen dat die beter of slechter was geweest.

    De eerste jaren had hij misschien wel meer koersen gewonnen, gezien hij bij Jumbo er vaak alleen voor stond in de finale. En bijt je volledig leeg rijden voor bv. Roglic in Parijs-Nice niet met je vorm in de voorjaarsklassiekers? Of is je 3 weken lang afbeulen in de Tour toch niet de perfecte voorbereiding geweest op bv. de Olympische wegrit in Tokio of het WK in Imola? Had hij op ander materiaal minder pech gekend in Roubaix?

    Ik vind dat allemaal fantasie om daar met zekerheid op te antwoorden. En vooral: we gaan het toch nooit weten. Misschien was hij zonder de begeleiding van Visma wel overal net een tikkeltje minder geweest, ook in de klassiekers?
    29 maart 2024 11:34
    "Hadden ze zich specifiek op hem gefocust dan had hij nu minimaal 2 a drie monumenten gewonnen"
    Wanneer Van Aert er 2 extra zou hebben gewonnen, dan zou een andere renner dat monument verliezen. Welke renner wil je in deze denkoefening zijn monument afpakken?
    29 maart 2024 14:26
    De sprint in de RvV tegen MvdP wellicht, maar verder zou ik het ook niet weten.
29 maart 2024 10:05
Wout naar de Tour, in de rol die hem het best ligt: superknecht. Niets moet dan, geen druk, kan ritme en conditie opdoen door te knechten op de juiste momenten ... win win. Als kopman is het vaak net niet, als knecht daarentegen: succes gegarandeerd ! Vraag maar aan Vingegaard, Kooij, Roglic en andere Laportes.
Dit is niet de fase waarin je gaat plannen of speculeren. Eerst maar eens afwachten hoe en wanneer hij er uit komt…goed herstellen dus. Wanneer er dan medisch gezien een go gegeven wordt om de training voorzichtig op te pakken dán ga je plannen en niet eerder. Ongelooflijk dat een bondscoach andere fasen qua herstel en een ander momentum qua planning er op na houdt.
29 maart 2024 11:05
Ik zou voorstellen om het aan hem zelf, zijn gezin, zijn artsen en zijn ploeg over te laten, in die volgorde en verder hem in alle rust laten herstellen en revalideren. Respecteer de rust waarom van Aert gevraagd heeft, is dat nu zo ontzettend moeilijk? Al die meninkjes dienen tot helemaal niets.
29 maart 2024 11:07
LIjkt met vooral voor de andere Belgische toppers frustrerend dat de bondscoach het Belgische wielrennen voor de zoveelste keer reduceert tot de grote Wout van Aert show, terwijl dat al lang achterhaald is. Evenepoel is je dubbele wereldkampioen.

Diezelfde Evenepoel is sowieso je grote favoriet op de tijdrit, ook al was Van Aert fit en in vorm. En ook op de wegrit kun je een fantastisch tactisch plan opstellen rond een aanvallende Evenepoel en een daarachter op een sprint loerende Philipsen, zonder wanhopig te hoeven speculeren over scenario's waarmee je Van Aert fit aan de start krijgt.

Op zich geeft hij natuurlijk ook maar gewoon antwoord op een vraag waar een journalist mee komt aanzetten, maar reageer dan gewoon afhoudend.
    29 maart 2024 12:14
    Nou ik denk niet dat je Philipsen dit jaar hoeft mee te nemen naar het WK gezien de aard van het parkoers.... We hebben dit jaar een WK in Zürich dat is gericht op klimmers, dus Jasper kan je thuislaten dit jaar. ;)


    Maar verder snap ik je punt natuurlijk.
29 maart 2024 10:40
Bijzonder al die mensen die een lichamelijk en geestelijk zwaar gewonde WVA alweer inplannen zonder rustig af te wachten hoe het genezingsproces is. Wout heeft ook een jong gezin en hij zal nu des te meer beseffen dat als hij na lichamelijk herstel opnieuw een flinke val maakt dit enorme gevolgen kan hebben.Wat er na die val binnen in zijn lichaam aan schade is, moet de toekomst uitwijzen bij inspanning. Laat hem toch met rust en vergeet hem een paar maanden, WVA weet als enige wat het beste voor hem is, met of zonder fiets. Invalide worden op je 30ste als miljonair wil niemand....of erger!
29 maart 2024 10:49
Doe normaal Vanthourenhout …laat hem eerst goed herstellen
29 maart 2024 11:33
Man man man, hij heeft amper fatsoenlijke korsten op zijn rug. De schroeven zijn net in zijn botten gedraaid en ze buitelen alweer over elkaar heen om te roepen waar Wout weer moet koersen. De prijzen worden nog net niet op voorhand uitgereikt. De leercurve is niet overdreven steil bij de Wout-adepten.
29 maart 2024 09:45
Laat die keuzes lekker aan Wout en het team van specialisten om hem heen. De bond lijkt mij maar al te graag te willen pronken met de geel-zwarte veren van hun paradijsongeluksvogel.
Het wordt nu een ordinaire stoeipartij tussen zijn werkgever en de bond. Laat dat, hoewel ik v aert stevig genoeg acht om zijn eigen pad te kiezen.
29 maart 2024 09:59
Ik ben sowieso geen fan van Bondscoaches en SVTH''s bemoeizucht maar voel interne twijfel om schuimbekkend uit de bocht vliegen gelijk MCGarin die Jumbo iets geks ziet doen. Het is zó goed mogelijk dat deze strofes onderdeel van een uitgebreider verhaal zijn. 9 vd 10 x gaat dat zo tegenwoordig.

Dus anyone? Is dat hiert het geval?
    29 maart 2024 13:02
    @Romans Tweet van VTO zonet : "Voor alle duidelijkheid!!! Wij voelen vooral mee met de renners die in de valpartij waren betrokken en wensen iedereen een goed herstel toe. Dat betekent ook rust en ruimte geven! Wij zijn dus NIET bezig met programma’s en dergelijke! Dank U!" Die heeft al spijt dat hij niet gewoon de telefoon heeft dichtgesmeten.
29 maart 2024 12:29
Denk dat ze aan philipsen in de RVV ook niet veel zullen hebben bij Alpecin, gaat meer in de categorie spek en bonen meerijden zijn.
29 maart 2024 13:21
De ongedurigheid van de omstanders...

Reacties zijn gesloten.