Mathieu van der Poel en Wout van Aert; wereldtitel cross meer prestige dan waarde
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs
zondag 5 februari 2023 om 08:05

Mathieu van der Poel en Wout van Aert; wereldtitel cross meer prestige dan waarde

Analyse De beste veldrijders zijn momenteel ook de heersers op de kasseien in het voorjaar. Met de spannende driestrijd tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock leeft het veldrijden de afgelopen winters enorm op. Maar, waar vorig jaar Van Aert het WK veldrijden links liet liggen om in de Vlaamse klassiekers optimaal te presteren, is het nu titelverdediger Pidcock die om dezelfde reden de titelstrijd in Hoogerheide overslaat.

WielerFlits sprak met diverse economen, marketeers en teammanagers om een beeld te krijgen wat de waarde van een wereldtitel veldrijden is in vergelijking met de winst in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.

Juist in deze dagen leeft het WK veldrijden in Hoogerheide enorm op door de onderlinge strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Toch staat een wereldtitel veldrijden volgens Daam van Reeth, professor aan de economische faculteit van de KU Leuven en een expert in de sporteconomie, helemaal niet in verhouding tot winst in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.

Van Reeth: “Mocht Wout van Aert nooit Roubaix of Vlaanderen winnen, dan ben ik er vrij zeker van dat hij al zijn wereldtitels in het veldrijden hiervoor graag zou inruilen. Op dit moment heeft een wereldtitel in het veldrijden voor Van Aert en Van der Poel ook geen meerwaarde meer. Dat verandert niets aan hun status of palmares, niet in het veldrijden en niet op de weg. Maar ze zijn wel eergierig en willen niet voor elkaar onder doen, dus het gaat meer om prestige nu dan om waarde van die titel.”

De Nederlandse sportmarketeer Frank van den Wall Bake vindt het moeilijk om de wereldtitel van zondag in het veldrijden te vergelijken met een zege in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.

Van der Poel en Van Aert sprinten in 2020 voor de zege in de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

“Het is door de onderlinge fantastische strijd Van der Poel versus Van Aert natuurlijk wel iets speciaals, dus de winnaar stijgt sowieso in persoonlijke marketing waarde”, geeft Van den Wall Bake aan. “En het veldrijden zit in de lift qua aandacht. Dit komt vooral door de strijd tussen die twee grootheden bij de mannen en de spannende strijd bij de vrouwen de laatste jaren. Daarnaast is de prijs in Hoogerheide een wereldtitel, waardoor de winnaar een jaar alle veldritten in de regenboogtrui kan starten. Mede hierom vind ik de waarde van de winst op het WK in Hoogerheide dit weekeinde wel vergelijkbaar aan winst in een van die monumenten.”

Ook Wim Lagae, hoogleraar op de faculteit economie en bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven, benadrukt dat hét duel dit WK extra waarde geeft. “Vroeger had je de strijd tussen Bart Wellens en Sven Nys, twee Vlamingen in hun eigen regio. Het duel Van Aert versus Van der Poel zorgt voor een ongekend spannend Lage Landen-duel. Dat geeft dit WK extra cachet omdat het een wedstrijd in landentruien is. Van der Poel is het hele jaar een NederBelg, maar ik denk dat de Vlamingen zondagmiddag zo chauvinistisch zijn dat ze hem op die dag vooral zien als die Hollandse coureur in dat oranje shirt. Dat geeft ook een extra lading aan de strijd. Verder rijdt Van der Poel in zijn eigen achtertuin, terwijl Van Aert naar het hol van de leeuw moet gaan.”

Sponsorbelangen
Economisch wijst Lagae naar de sponsorbelangen die de ploegen van Van Aert en Van der Poel hebben. “Jumbo Supermarkten zet vol in op de Vlaamse markt, waardoor de successen van Van Aert in het veldrijden van grote waarde voor de hoofdsponsor zijn. Terwijl de ploeg van Van der Poel met Deceuninck en o.a. Brustor typische Belgische co-sponsors heeft, waarvoor een WK-veldrijden heel belangrijk is.”

Lagae wijst dat je eigenlijk moet kijken naar de bonussen die de ploegen van de twee ‘grootmeesters’ over hebben voor een wereldtitel veldrijden. Bij zowel Jumbo-Visma als Alpecin-Deceuninck wil men hier niet op ingaan. Een rondgang bij diverse personen rond deze ploegen geeft aan dat de waarde van de bonus bij een wereldtitel veldrijden zo’n 50% van de bonus bij winst in de Ronde van Vlaanderen is.

foto: Cor Vos

Kijken we naar de premies van de betreffende wielerbonden, dan heeft Belgian Cycling een bonus van 20.000 euro uitgeloofd wanneer er zondag een Belg wereldkampioen wordt. Een geldbedrag dat Mathieu van der Poel niet zal ontvangen omdat de Nederlandse wielerbond geen premie heeft. De reden hiervoor is dat de kas bij de KNWU zo goed als leeg is.

Richard Plugge, teammanager van Jumbo-Visma, erkent zeker de belangen van een wereldtitel cyclocross: “Voor ons als ploeg kan een wereldtitel van Van Aert interessant zijn voor de merchandise. Sponsortechnisch heeft het waarde omdat we een wedstrijd winnen, maar deze waarde is onvergelijkbaar met de winst in Vlaanderen, Roubaix of bijvoorbeeld een Touretappe. Veldrijden is vooral in België en Nederland groot, terwijl die grote wegwedstrijden internationaal een veel groter publiek bereiken.”

Beperkte buitenlandse interesse
De uitermate beperkte internationale interesse in het veldrijden geeft Van Reeth aan als de reden waarom deze WK-wereldtitel buiten het eigen wereldje weinig waarde heeft: “Je hebt in Vlaanderen en Nederland (op een goede dag) samen ongeveer twee miljoen kijkers. In Vlaanderen zullen er tussen 1 en 1,4 miljoen mensen het WK op televisie volgen, terwijl het in Nederland tussen 0,5 en 0,75 miljoen ligt.”

Van Reeth vervolgt: “Hier en daar komen er uit andere landen dan nog een paar tienduizend bij. That’s it. Ter illustratie: de zo bejubelde Wereldbeker-wedstrijd in Benidorm was op de Spaanse TV te zien als enige veldrit dit seizoen, en had in het thuisland ongeveer 50.000 kijkers. Ook in een historisch veldritland als Zwitserland komt alleen hoogstens nog het WK op TV, en ook daar spreken we dan over hoogstens een paar tienduizenden kijkers. Net zoals er nog kleinere aantallen kijkers in Wallonië, Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn. Dus voor het WK gaan we toch richting 2,5 miljoen kijkers.”

Van der Poel wint de laatste krachtmeting in Benidorm, voor Van Aert – foto: Cor Vos

In de nieuwe versie van zijn boek over het professionele wegwielrennen heeft Van Reeth een tabel staan die het wereldwijde tv-publiek voor de grote wedstrijden aanduidt. Daaruit blijkt dat de Ronde van Vlaanderen tussen de 3 en 5 miljoen tv-kijkers kent voor de live uitzending. Parijs-Roubaix kent, dankzij het feit dat het in de ASO-bundel zit en gezien de uitstraling van de cobblestones en Hell of the North in de Angelsaksische landen, zo’n 5 à 7 miljoen live-kijkers. Van Reeth: “Dan zie je dat het bij het WK veldrijden een stuk minder is, maar met 2,5 miljoen kijkers wel in de buurt komt met vele andere klassiekers zoals Milaan-San Remo, Strade Bianche, Gent-Wevelgem, Waalse Pijl en o.a. Amstel Gold Race.”

Van Reeth benadrukt dat het WK voor de andere veldrijders buiten Wout van Aert en Mathieu van der Poel zeker van grote waarde is: “Renners als Eli Iserbyt en Lars van der Haar kunnen enkel dromen van winst in een topklassieker, want dit is voor hen normaal niet realiseerbaar. Een wereldtitel in het veldrijden betekent een jarenlange meerwaarde in het kleine wereldje van het veldrijden.”

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
2 februari 2023 15:04
Het probleem met wereldwijde kijkcijfers is natuurlijk wel dat veel sponsors zich specifiek op een land of een paar landen richten. Veel van die kijkers zijn dan bijvangst waar je niets aan hebt. Hooguit leuk voor de materiaalsponsor. Ben je een renner of renster die het moet hebben van Nederlandse of Belgische sponsors dan is de waarde van het WK veldrijden voor jouw naamsbekendheid/marktwaarde enorm.

Nederlandse + Belgische kijkcijfers WK Oostende: 2,3 miljoen voor de mannen en 1,7 miljoen voor de vrouwen.

Ter vergelijking: Ronde van Vlaanderen dat jaar: 1,8 miljoen, Roubaix: 1,9 miljoen, WK wielrennen 1,6 miljoen.

Met andere woorden: niet kleiner maken dan het is...
    4 februari 2023 10:26
    Maak jij niet vooral het belang van internationale exposure voor sponsors (veel) kleiner dan het is? Veel naamsponsors richten zich juist op een mondiaal publiek, net als alle materiaalsponsors.

    Plus je trekt conclusies uit lineaire kijkcijfers. Hoe achterhaald is dat?
2 februari 2023 11:06
Tja. De waarde in publiciteit, geld opbrengst in het algemeen en ook voor de renners vergelijken met De ronde of PR das duidelijk.
Hier spreken we over een sterke wielersymbiose. Twee gasten die al een 13, 14 jaar tegen elkaar rijden en altijd om winst.
Met hun huidig palmares en status is dit absoluut puur prestige en das ok schoon.
3 februari 2023 14:32
Elk jaar hetzelfde verhaaltje. Mooi dat ze er dit jaar zelfs een hoogleraar bij halen om hun jaloezie tov de Belgische volkssport te illustreren.
2 februari 2023 11:32
Sportief gezien kan je een WK cross volgens mij ongeveer op dezelfde hoogte zetten van een semi-klassieker voor Mathieu en Wout.

Er is natuurlijk wel heel veel aandacht in Vlaanderen voor dat WK veldrijden, dat moet qua kijkcijfers niet onderdoen voor de RVV of Roubaix.

Ik heb het hier al aangehaald, maar eens de grote wegwedstrijden er zijn, vallen die prestaties in het veld volledig weg. Als er straks 1 van de 2 de Ronde van Vlaanderen wint, gaat niemand nog wijzen naar wat er begin februari is gebeurd. Hetzelfde vorig jaar met Pidcock, iedereen was aan het eind van het jaar haast vergeten dat die wel een regenboogtrui had gepakt en sprak enkel over wisselvallige prestaties in het voorjaar.

Maar het is natuurlijk een prestigezaak. Persoonlijk denk ik dat vooral Mathieu heel erg gebrand is op die regenboogtrui na het debacle de 2de helft van vorig seizoen en met name op het hoogste wielerpodium in de Tour, waar zijn eeuwige rivaal dagelijks de show stal en hij gedesillusioneerd moest afstappen.

Op het terrein waar hij vroeger zo dominant was t.o.v. Van Aert én in eigen huis, gaat hij absoluut willen winnen. Van Aert zit volgens mij veel meer in met Vlaanderen en Roubaix, waar hij er nu stilaan écht eentje moet van gaan winnen. Of hij dan 3 of 4 wereldtitels heeft in de cross, speelt volgens mij minder een rol - al zal hij 'm ook graag pakken natuurlijk in het hol van de leeuw.
    2 februari 2023 11:37
    'waar zijn eeuwige rivaal dagelijks de show stal en hij gedesillusioneerd moest afstappen'

    Dat kwam ook voortreffelijk samen in de Granon-etappe, was ie toen niet aanvankelijk mee met de Hulk? Tekent toch zijn onaflatende dadendrang tegen het beter weten in, erg fijne eigenschap voor de kijker en forumnist.
    2 februari 2023 23:52
    Haha kijk ze ‘ns op die minnetjes douwen. :D
2 februari 2023 16:50
En die klassiekers staan ook weer enorm in de schaduw van de Tour de France. In het totale plaatje staan die klassiekers een centimeter naast het WK cross, terwijl de Tour een meter verderop staat. Dus een beetje onzinnig geneuzel in de marge, dit.
3 februari 2023 23:25
Ik kijk uit naar de Strade Bianchi!
    4 februari 2023 00:04
    Bianche. Met een e dus.
    4 februari 2023 07:59
    Inderdaad. Meervoud is bianche.
2 februari 2023 11:37
Een paar 100 duizend kijkers of een aantal miljoen kijkers. Lijkt me niet zo moeilijk
    2 februari 2023 14:17
    Een paar honderdduizend hier dan in de betekenis van 2,5 miljoen.
2 februari 2023 11:18
Battle der krasse knarren van de Kempen nu het omslagpunt in beider carrières aankomende lijkt te zijn en het jarenlang ergens voor de ereplaatsen achter een Waal en Eritreër worden gaat.

Ook dat neemt extra belang met zich mee.
    3 februari 2023 14:11
    Waar baseer je deze “wijsheid” op?
    4 februari 2023 09:38
    Op de één na andere kort na 30 stoppende topper of in ieder geval vanaf dan op het tweede plan meerijdende ex-held.

    Wielrennen is veranderd in de zin dat ze sneller komen maar even goed sneller gaan. Zal vast te maken hebben dat je lichaam na een tijdje uitgesuikerd en bergtopzit is.

Reacties zijn gesloten.