Gaviria sprint afgetekend naar negende ritzege in Vuelta a San Juan
foto: Cor Vos
woensdag 25 januari 2023 om 23:25

Gaviria sprint afgetekend naar negende ritzege in Vuelta a San Juan

De vierde etappe van de Ronde van San Juan is gewonnen door Fernando Gaviria. In Barreal was de Colombiaan van Movistar de snelste in de sprint van een fors uitgedunde groep. Hij klopte Peter Sagan (TotalEnergies) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), die met een late uitval de boel probeerde te verrassen. Gaviria is tevens de nieuwe leider in de Argentijnse rittenkoers.

Na de start bij het circuit van Villicum, waar Quinn Simmons de sprinters gisteren een hak zette, duurde het niet lang voor zich een kopgroep had geformeerd. De vijf aanwezige Argentijnse renners, waaronder bergtruidrager Tomas Contte, zullen zich ongetwijfeld wel even in hun arm hebben geknepen toen ze een voormalig Tourwinnaar in de vlucht van de dag zagen. Egan Bernal (INEOS Grenadiers) was verreweg de grootste naam van een dik dozijn dapperen die maximaal ruim zeven minuten pakten op de meute.

Jakobsen en Bennett moeten passen 
Na de eerste tussensprint (Juan Pablo Dotti tikte als eerste aan in Antes de Ruta) was het bijna veertig kilometer achtereen klimmen geblazen. Geen stukken met epische stijgingspercentages, maar wel genoeg om het de pure sprinters al lastig te maken. Langs de oevers van de Rio Talacasto lagen punten klaar voor een derde categorie-klim. Daar was Contte als eerste boven, waarna er koers werd gezet richting de tweede klim, met de top op dik 2200 meter boven zeeniveau.

Egan Bernal in de aanval – foto: Cor Vos

Bij de Gruta Virgen de Andacollo y lo Vasquez (1e categorie), een kleine kapel langs de kant van de weg op de top van de pas, was het wederom Contte die de volle buit pakte voor het bergklassement. Dankzij de tien punten wist de in het shirt van de Argentijnse selectie koersende Contte zijn bergtrui te verlengen, al werd hij na afloop wel gediskwalificeerd door de wedstrijdjury. Niet veel later werd de voorste groep weer uitgebreid, doordat het peloton aansloot. Althans, het gedeelte dat nog over was van het peloton, want behoorlijk wat renners waren er dan al afgereden. Onder hen Fabio Jakobsen en Sam Bennett.

Na de afzink, waarin de remmen eigenlijk niet of nauwelijks werden getoucheerd, kwamen de renners uit bij de San Juan-rivier, die veertig kilometer verderop ontstaat uit de samenvoeging van twee andere rivieren: de Kastanje- en de Eendenrivier. Met deze aardrijkskundige kennis op zak vervolgde het pelotonnetje hun weg, door het dal van die laatste rivier tot aan de meet in Barreal.

Movistar en TotalEnergies voeren de forcing – foto: Cor Vos

Late uitval Ganna, Gaviria wint 
De Eendenrivier is niet meteen te omschrijven als een kolkende rivier, wat betekende dat de weg tot aan de streep lichtjes, maar gestaag opliep. De Pasando Calingasta was de laatste klim van de dag. Opnieuw slaagde Contte erin om als eerste boven te komen op de klim van derde categorie. Niet veel later pakte Quinn Simmons in Tamberias het tweede tussensprintje mee.

De tegenwind maakte ontsnappen bijna onmogelijk, waardoor vanaf dan eigenlijk alles in het teken van de eindsprint stond. Nadat een late aanval aan het begin van de laatste kilometer onschadelijk was gemaakt, was het woord definitief aan de sprinters. Al dacht Ganna daar nog anders over. Hij probeerde met een uitval in de laatste vierhonderd meter de nog aanwezige sprinters nog te verrassen, maar het mocht niet baten voor de Italiaan.

Gaviria zag het gevaar op tijd in en hij snelde vol overtuiging naar het wiel van Ganna, om er in de laatste honderd meter met een paar machtige lendenrukken overheen te wippen. Daarmee liet hij Ganna kansloos, maar ook de achter hem rijdende Peter Sagan. Yves Lampaert snelde naar plaats vier. Met zijn vijftigste professionele zege werd Gaviria ook de nieuwe leider in de Ronde van San Juan.

foto: Cor Vos

In de laatste rechte lijn gingen ook nog een aantal renners hard tegen de grond. De jarige Remco Evenepoel, titelverdediger en ook dit jaar topfavoriet voor de eindoverwinning in de Vuelta a San Luis, ontsnapte aan deze crash.

De vijfde etappe van de Ronde van San Juan vindt vrijdag plaats. Morgen hebben de renners de kans om te genieten van een rustdag.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
25 januari 2023 23:49
Dat is een opsteker voor hem. Fijn om te zien dat hij nog kan winnen.
    26 januari 2023 00:24
    Kan je met de hand op het hart zeggen dat dat flauwe duimpje omlaag niet van mij komt.

    Waarom zelfs? Zeg je dan verweg iets wat vervelend is?

    => afvoeren die duimpjes, volgorde van comments zijn helemaal de weg kwijt.
    26 januari 2023 06:33
    Ik ben het met je eens. Afvoeren die duimpjes. Ik heb er nog geen enkele gegeven.
    26 januari 2023 07:41
    Afvoeren duimpjes, duimpjes zijn voor kneueu-zuhhhh!!!
Ondanks dat hij er net geen etappe won, vond ik Gaviria vorig jaar prima sprinten in de Giro. Misschien niet die renner geworden die men in hem zag, maar nog steeds een prima renner. Gaviria en UAE was sowieso geen gelukkige combinatie.
26 januari 2023 09:18
Dat Movistar shirt staat hem echt geweldig. Prachtige combinatie.

Dat Simmons deze rit weggedeemsterd is verbaast me, die had mooi de leiderstrui kunnen pakken.
    26 januari 2023 10:42
    dat is ie ook niet.
    maar je vergeet zijn tijdstraf.
    26 januari 2023 16:27
    Ah natuurlijk, stom van me.
25 januari 2023 23:52
Het is hem gegund! Heeft de goede vorm te pakken. Wat gun ik hem ook alsnog die Milaan- San Remo die hij verdiende.

Evenepoel betrokken bij die valpartij toen die hond in volle sprint op de baan liep?
    26 januari 2023 00:10
    De jongen uit Schepdaal kwam niet ten val, waarom zou je er dan ook maar enige aandacht aan besteden ?
26 januari 2023 06:42
Wel mooie namen die de ritten winnen:
1. Bennett
2. Jakobsen
3. Simmons
4. Gaviria
5. Evenepoel dan maar? Leuk profiel deze rit - lijkt erop dat het constant vals plat bergop is!
    26 januari 2023 08:04
    Voor rit 5 is er natuurlijk geen grotere favoriet dan de man die de laatste keer op deze klim 2e werd: Oscar Sevilla! :-)
26 januari 2023 06:46
Wat is er trouwens met Contte nog gebeurd - op PCS staat die in de uitslag met een DSQ???
26 januari 2023 07:48
Dit is toch dé ronde om als sprinter alvast een overwinning te pakken. Vraag me af waarom er niet meer zijn.
26 januari 2023 08:48
Moet even winnen aan foto met Sagan zonder baard, Gaviria met serieuze baard en Ganna met wat haar op z’n kin. En dan alledrie een avondvierdaagse medaille. Wel mooie namen zo voor de lokale organisatie.
26 januari 2023 00:27
Ik zal niet als een wielerprofessor voorspellen dat ie weer gaat winnen. Maar ik hoop het wel. Misschien terug een wat warmer bad waar ze allemaal gewoon Spaans lullen, kan me inbeelden dat z'n engels niet te denderend is.

Want wat een lust voor het oog is het. Een klasbak. Wie herinnert zich deze Parijs-Tours?
https://www.youtube.com/watch?v=NHiEuEHWpyM

Zou Lefevere toen staan schreeuwen hebben in de bus "Wa tóé híe núúú???
    26 januari 2023 02:31
    Lefevere is nog aan het bekomen van Velofolies
    26 januari 2023 08:02
    Zijn Italiaans is alvast voortreffelijk. Lijkt me verre van een dommerik wat ik van hem gehoord heb. Ik schat op de gok in dat ie prima engels lult.

    Hoe dan ook: in movis beste geval hervindt hij een vorm dat je hem opschrijven kunt voor 7,5 zege met daaronder een een paar echt leuke.
26 januari 2023 08:45
Sagan lijkt er toch ook wel weer een beetje te staan. In de eerdere ritten stond hij toch ook al een paar keer mee op de foto. Wordt dat de dark horse van het voorjaar? Of is dat voorbarig?

Reacties zijn gesloten.