Lotte Kopecky: “We vragen om meer veiligheid, vind het dus dubbel dat Van Vleuten start”
Archiefbeeld van Kopecky - foto: Cor Vos
vrijdag 23 september 2022 om 17:55

Lotte Kopecky: “We vragen om meer veiligheid, vind het dus dubbel dat Van Vleuten start”

Lotte Kopecky heeft haar mening gegeven op de deelname van Annemiek van Vleuten aan het WK wielrennen in Australië, ondanks haar breuk in de elleboog. “We vragen om meer veiligheid. De reactiesnelheid van Van Vleuten zal nu een stuk minder zijn.”

Kopecky kreeg in een interview met Sporza de vraag wat ze verwacht van Annemiek van Vleuten op het WK bij de vrouwen. “Het is Van Vleuten, die moet je nooit afschrijven”, vertelde Kopecky. “Ergens vind ik het ook wel een beetje dubbel. We vragen om meer veiligheid in de koers. Om dan te starten met een gebroken elleboog, waardoor je reactiesnelheid een stuk minder is, vind ik dubbel.”

In datzelfde interview vertelde Kopecky ook dat ze naast de Nederlanders, vooral de Italiaanse rensters in de gaten zal houden. “Ik vind persoonlijk Italië sterker dan Nederland. Ik denk dat we van Elisa Longo Borghini straffe dingen kunnen verwachten. Als je haar woensdag bezig zag in de Mixed Relay, dan weet je dat ze enorm in orde is. Daar straalde kracht vanuit. Voor mij is ze de topfavoriete.”

‘Je mag geen gevaar zijn voor iemand anders’
Donderdagavond werd de uitspraak van Kopecky besproken in Extra Time Koers. Tiesj Benoot, een van de gasten, maakte de vergelijking met Lawson Craddock. “Die reed eens de hele Tour met een gebroken pols. Dat was ook onverantwoord, maar iedereen hemelde hem op.” Jan Bakelants beaamde: “In de Tour maken ze daar dan een martelaar van.”

Ook Adrie van der Poel gaf zijn mening. “Als je niet functioneel kunt koersen zoals het moet, dan moet je zelf de wijze beslissing nemen. Je mag geen gevaar zijn voor iemand anders. Bij erge valpartijen moet je consequent zijn: naar huis.”


Beluister ook zeker de WielerFlits Podcast, Maxim Horssels en Youri IJnsen deelden daarin ook hun mening over de deelname van Van Vleuten en of dat al dan niet verantwoord is.

RIDE Magazine
77 Reacties
Sorteer op:
23 september 2022 18:47
Ik weet dat Kopecky hier niet populair is (waarbij vooral de term 'wieltjesplakker' nogal eens voorbijkomt) Maar ze heeft wel degelijk een punt. Alleen had ik hem niet gemaakt, omdat het nogal Calimero-achtig aandoet.
In het geval-Annemiek heb ik er ook totaal geen zicht op (op het eventuele gevaar dan) , maar ik ben het er wel mee eensch dat er vooral gepraat wordt over veiligheid. In werkelijkheid zie ik daar weinig tot niets van terug. Ook niet bij het gros van de renners zelf
    23 september 2022 21:28
    De regels moeten een kader scheppen. Als je daarbinnen verblijft treft jou geen blaam. Of de regels voldoen is een tweede. Het is wel topsport mensen, geen wedstrijdje ethiek
23 september 2022 18:22
En de eindeloze NLvsBEL discussie wordt weer eens aangewakkerd...
23 september 2022 19:01
Annemieke gaat Lotte op Armstrong-achtige wijze terughalen mocht die iets willen proberen morgen.
    23 september 2022 19:16
    Annemiek wil haar contract met nog eens tien jaar verlengen met als enig doel Kopecky nooit te laten winnen. Movistar vindt dit een prima motivatie en geeft haar carte blanche.
    23 september 2022 21:33
    Alsof we ooit Kopecky in de aanval zullen zien :’)
23 september 2022 21:57
Beetje zielige reactie hier ***
edit wf: niet nodig

Kopecky zegt gewoon iets doms, is niet erg, want de woorden worden ook wel in haar mond gelegd. Annemiek heeft een stabiel breukje in haar elleboog en dat is iets anders dan een gebroken elleboog!
Dan de domme Bel/Ned discussie. Nederland heeft goud en België brons. Bij Nederland was op meer gehoopt maar door valpartijen, pech en niet in vorm valt het tegen. Zielig om te juichen bij een ander zijn leed.
23 september 2022 19:04
voorlopig iets minder kritiek voor a3
23 september 2022 19:11
van Vleuten is oud en wijs genoeg om zelf een verantwoordelijke beslissing te maken. Als ze het niet verantwoordelijk zou vinden, dan zal zeker niet starten. Artsen gaven haar al, volgens mij, groen licht. Laat dus die wijsneuzen die het onverantwoordelijk vinden maar snel hun mond houden. Het lijkt net of zij nooit een valpartij hebben veroorzaakt.
24 september 2022 11:17
Hahahahahahahahaha
23 september 2022 18:08
Kopecky heeft met de behandeld artsen van Van Vleuten en met Van Vleuten zelf gesproken. Zo niet, dan is dit een domme uitspraak.
    23 september 2022 18:55
    Precies dat. Ze zit ook niet bezopen op de fiets ofzo..
23 september 2022 18:11
Hmm, dus een gebroken elleboog betekend automatisch een vermindere reactiesnelheid?

Dat slaat naturlijk nergens op, Kopecky heeft geen idee waar ze het over heeft.
23 september 2022 18:54
Deze poging om de mening van Kopecky te diskwalificeren komt ook best gekunsteld over.
23 september 2022 18:59
Als er iemand valt, kan je het nog altijd op Fred Wright steken. ;)
    23 september 2022 19:05
    Wel ja joh :)
    23 september 2022 22:33
    Steken? Even normaal doen, graag. Wat een misselijke opmerking!
    23 september 2022 22:36
    Komische parels, één voor één! :)
    23 september 2022 22:39
    Tijd dat ze je een enkeltje naar HLN geven met je gestook.
23 september 2022 20:46
Haha, hele draaiboek kan de prullenbak in.
24 september 2022 02:01
Wielerflits wint. Sterk jongens. En Youri op Twitter beweren dat er niet gedaan wordt aan clickbait titels.
24 september 2022 08:20
Tja... als Kopecky er zo een moeite mee heeft.

Wie dwingt haar te starten dan... ze kan er ook voor kiezen niet te starten vanwege de veiligheid (Want in peloton rijden is sowieso gevaarlijk).

Dus Kopecky kan het ook op zichzelf toepassen door in een peloton te rijden. Reactievermogen is natuurlijk een kul argument, want renners uit niet traditonele wielerlanden hebben waarschijnlijk ook minder reactievermogen bij het rijden in een peloton, dus die zouden dan ook niet mogen rijden als we Kopecky's argument als motivatie nemen.

En ik denk dat deze uitspraak ooit als een boemerang naar haar terugkomt als zij bijvoorbeeld in een Tour/Giro/Vuelta of een klassieker ten val komt, maar gewoon doorgaat (Mag niet, want haar reactievermogen is minder, dus ze MOET afstappen volgens haar eigen argument).

Dit betekent dus dat Pogacar (Om maar een voorbeeld te nemen) af had moeten stappen na zijn valpartij in de afdaling en Vingegaard na die etappe waarin hij viel, want minder reactievermogen (Daarom vielen zij).
    24 september 2022 09:05
    Hij is nu al terug gekomen dit is waarom ze wilde dat van Vleuten niet mee deed
24 september 2022 09:29
En wie is er wereldkampioen en wie lag er halverwege op het asfalt omdat mevrouw zat te slapen? Juist.
23 september 2022 18:18
Snap haar wel, heel goed zelfs. Die reactiesnelheid is denk ik een verwijzing naar abrupte stuurbewegingen of misschien pijnstillers?
23 september 2022 18:30
Ik neem aan via de foto van de valpartij dat het de rechterelleboog betreft. Want alle berichten hebben het over "de elleboog", alsof een mens er maar 1 heeft.
Remmen doe je vooral met de voorrem en dus met de linkerhand, dus dat lijkt me geen probleem, wat die reactiesnelheid betreft lijkt me meer afhankeljk van haar alertheid en of ze zich mentaal goed uitgerust en fit voelt. En als Kopecky zich zo ongerust maakt dan vraagt ze het toch aan Annemiek zelf in plaats het uit te spelen via de media?
Ze kan natuurlijk ook vóór AVV blijven fietsen dan is er wat haar betreft niets aan de hand. Kortom allemaal weer prietpraat waar iedereen zo van houdt.
    23 september 2022 18:41
    Met de voorrem? Wat brabbel jij nou. Ideale manier om over kop te gaan of je bocht te missen. Remmen doe je achteraan
    23 september 2022 20:31
    Oh god niet deze discussie weer. Je voorrem is je belangrijkste rem. Achterrem is eigenlijk niet eens nodig, behalve misschien bij een échte noodstop. Ik heb hele weken in de bergen gereden waarbij ik de achterrem niet eens heb aangeraakt, gaat prima en nee, dan vlieg je dus niet over de kop en ga je geen bochten missen, allemaal volstrekte fabels. Dat kan alleen als je op een hele lage snelheid opeens volle kracht gaat remmen, maar in een normale wegsituatie doe je dat nooit.

    Wat niet kan is alléén remmen met je achterrem, dan ga je gegarandeerd onderuit.
    23 september 2022 21:03
    Jij hebt duidelijk nooit in een peloton gereden. Maar goed wat jij wil
    23 september 2022 21:56
    @NiM; tweederde voor, éénderde achter. Wielrenner heeft gelijk.
    23 september 2022 22:14
    Voor remmen met de linkerhand ? Ik niet hoor, evenals vele andere fietsers die ik ken. Weet niet hoe Annemiek van Vleuten haar remmen heeft opgezet, maar het is beslist geen wet van Meden en Perzen dat de linker remhendel de voorrem bedient.
24 september 2022 10:44
Als Annemiek met anderhalve arm toch wint, doet ze ergens iets beter dan de anderen. Misschien gebruikt ze haar verstand er wel bij.
24 september 2022 11:02
Die houdt volgende keer haar mond.
23 september 2022 18:08
Op welke wijze wordt je reactiesnelheid beïnvloed door een breuk in je elleboog? Kan je dan minder makkelijk remmen?

Als dat het geval is dan is starten onverantwoord. Als ik Van Vleuten begrijp is de belasting/pijn groot bij het staan op de fiets en daarmee leunen op het stuur en belasting van elleboog en zie ik niet direct het verband met de reactiesnelheid.

Edit: Beperkingen in de stuurvaardigheid kan ik mij wel voorstellen en dat risico is uiteraard groot.
    23 september 2022 21:32
    En al die rensters uit verre streken? Die kunnen vast ook minder goed sturen. Moet je die wel mee laten doen? Zo kun je steeds een stapje verder gaan en uiteindelijk verlaten we het peloton en rijden we omstebeurt een kort rondje en vergelijken we alleen de tijden. De gruwel...!!
23 september 2022 18:18
Voor de veiligheid kan ze beter in iemand anders wiel gaan zitten.
23 september 2022 18:40
Kopecky is sinds het geplak in de Strade Bianche mijn meest ergerlijke wielrenster geworden. Deze uitlatingen dragen daar niet aan bij. Hoopt vooral dat Van Vleuten niet meedoet zodat ze meer kans heeft om te winnen. Wat een profiteur.
    23 september 2022 18:43
    Hoe heet die planeet waar jij op leeft dan? Moet daar vast gezellig zijn. Ik herinner me enkel de slothelling waar Kopecky in het wiel zat en die is zo steil dat het ieder voor zich is. Maar goed, als je er maar blij van wordt
    23 september 2022 19:12
    De Strade waar ze op 35km van de meet de finale
    23 september 2022 19:12
    opende met een solo-aanval van enkele kilometers, bedoel je?
    23 september 2022 20:01
    De nalatenschap van ons aller Michelangelo, die dat dwangmatig overal bleef roepen, alsof het vaker is gebeurd dan enkel in de Ronde van Vlaanderen.

    Ach, zo haal je de hoogvliegers zonder eigen mening er mooi tussenuit.
23 september 2022 19:21
Als de reactiesnelheid al omlaag is gegaan, kan Annemiek dat ongetwijfeld compenseren met haar vermaarde en karakteristieke stuurvaardigheid.
23 september 2022 20:01
Daar is de WF-haatbrigade weer. Walgelijk gewoon.
Kopecky stelt een heel terechte en relevante vraag. Ze stelt of eist zelfs niet dat Van Vleuten niet aan de start zou komen. Dat een breuk aan de elleboog, nog steeds een onderdeel van de arm waarmee je je fiets stuurt (of niet soms), wel degelijk invloed heeft op de stuurvaardigheid en de reactiesnelheid, is duidelijk. Sommigen ontkennen dit, anderen minimaliseren dat, nog anderen gaan Kopecky persoonlijk aanvallen. Nogmaals, walgelijk.
Verder is het natuurlijk hypocriet dat renners/rensters opkomen voor veiligheid, maar dat enkel van anderen verwachten. Zelf hiertoe bijdragen, door enkel in goede gezondheid aan de start te komen, geen zware pijnstillers te slikken, geen tegenstanders in een spurt in de balustrades te zwiepen, als lead-out bij het stilhouden van de benen geen tegenstanders bewust te hinderen, ho maar.
    23 september 2022 20:47
    Kopecky heeft dan ook niets te eisen, dat heeft met een haatbrigade niks van doen. Het is alleen nogal een eierdopje verhaal als je nu een punt maakt van de blessure van een concurrent terwijl je als het andersom was geweest dezelfde keuze als je collega had gemaakt. Zelfde geldt voor Extra Time, had Lotte een breuk opgelopen was het onderwerp haar kracht om toch deel te nemen geweest en niet de veiligheidsdiscussie.
    Dat is het hypocriete. Veiligheid leent zich slecht voor opportunisme.
    23 september 2022 21:08
    Het is geen terecht en relevante vraag. Van Vleuten mag namelijk starten van de doktoren, die in tegenstelling tot Kopecky wel volledig inzicht in de situatie hebben. Dus is het niet aan Kopecky of van Vleuten start.
    23 september 2022 21:15
    Kopecky eist ook helemaal niets Murcia. Je hoeft haar geen woorden in de mond te leggen.
    23 september 2022 21:28
    Goed lezen Beer, in je haast vergeet je dat wel eens. Marlin begint over het feit dat Lotte geen eisen stelt en ik ga daar op in dat ze dat inderdaad niet kan doen. Ik zie nergens dat ik haar citeer, dus moet jij mij daar ook niet van beschuldigen. Verder begint Marlin over een haatbrigade die mij doet vermoeden dat de RAF hier op Wielerflits actief is en dat is zwaar overtrokken gezien de reacties hier. Ook Lotte is niet boven alle kritiek verheven.
    23 september 2022 21:52
    Haatbrigade vat het best goed samen hoor. Groepje Hollanders die op hypocriete wijze los gaan over een Belgische renster met een mening. Idd; walgelijk.
    23 september 2022 21:57
    edit wf: niet doen
    23 september 2022 23:58
    Quote:
    …terwijl je als het andersom was geweest dezelfde keuze als je collega had gemaakt. Zelfde geldt voor Extra Time, had Lotte een breuk opgelopen was het onderwerp haar kracht om toch deel te nemen geweest en niet de veiligheidsdiscussie.


    Dit is wel heel hypothetisch allemaal. :)
23 september 2022 20:05
Een plaatsbare maar niet te snuggere reactie van Kopecky. Zeker als je niet weet in welke mate de blessure van invloed is op de stuurvaardigheid en reactievermogen. Tenzij ze natuurlijk met de medische staf van TeamNL heeft gesproken, en die haar verteld hebben dat Van Vleuten gaat starten met pijnstillers in haar sportdrank.

Voor mij komt het eigenlijk een beetje over als een Belgische calimero, die sinds haar voorjaar eigenlijk niks noemenswaardigs meer heeft gewonnen, en nu alvast wat kan stoken bij 1 van haar concurrentes. Zou ze dit ook gezegd hebben als het niet om Van Vleuten ging maar om Vollering of 1 van haar Belgische ploeggenoten? Ik denk van niet...

Reacties zijn gesloten.