‘Profrenners horen niet thuis op het WK voor beloften’
foto: Cor Vos
vrijdag 23 september 2022 om 19:15

‘Profrenners horen niet thuis op het WK voor beloften’

Het complete podium van het WK wielrennen voor beloften 2022 bestaat uit profrenners, en van de top-20 staan twaalf renners onder contract bij een WorldTeam of ProTeam. We zijn benieuwd naar jouw mening. Geef in onderstaande poll jouw mening op de volgende stelling: Profrenners horen niet thuis op het WK voor beloften. In de reacties kan je erover discussiëren.


RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
23 september 2022 11:01
U23 is U23. Renners die deze categorie al ontgroeid zijn kunnen nog altijd zelf kiezen om niet deel te nemen. Daar zijn geen extra regels meer voor nodig.

Zoals ChefSpijker het verwoordde in een ander topic: Je gaat renners toch niet straffen omdat ze té goed zijn voor hun leeftijd?
    23 september 2022 16:33
    De categorie noemt nu wel U23, maar voor mij is dit de beloftencategorie. Wie mag dan voor mij meedoen aan het WK?
    Juist ja, de beloften, die elkaar het ganse jaar bekampen in beloftenwedstrijden.
    Niet mannen die al zoveel jaar prof zijn, daarvoor is er immers een WK bij de profs.

    Nu komt het voor mij over dat je in bv motorcross een gans jaar meerijdt in de categorie 500cc, maar dan plots op het wk met dezelfde motor start in een wk 250cc.
23 september 2022 11:17
Elk jaar weer die non-discussie. Het is een leeftijdscategorie, geen categorie voor op welk niveau je rijdt. Net alsof je niet meer bij Jong Oranje mag meedoen als je al Champions League voetbalt.

Beetje een domme poll overigens omdat er eigenlijk 2 opties voor 'Eens' zijn.

Ik heb meteen op 'Eens' gestemd, maar ben het dus ook eens met die andere optie (de huidige situatie is dat?). Nu lijkt Oneens de meeste stemmen te hebben, wat dus eigenlijk niet zo is.

Als er alleen nog maar Conti's zouden mogen meedoen blijft er helemaal niemand over, dat zou helemaal een grap worden. Die rijden ook gewoon profkoersen of rijden al deels voor een WorldTour-team.

Dit was al een vrij slappe wedstrijd als je bedenkt dat Evenepoel, De Lie, Girmay, Ayuso, Carlos Rodriguez, Skjelmose, Sheffield, Vauqelin, Plapp, Piccolo, Baroncini, Tulett, Uijtdebroeks, Simmons, Vernon, Askey, Van Wilder hier hadden mogen meedoen.
23 september 2022 11:27
Ik vind het persoonlijk juist wel goed dat Fedorov hier nog wat moraal op kan doen met zijn overwinning. Zijn zeges en ereplaatsen bij de junioren en de beloften heeft hij nu ingeruild voor bidonnetjes halen bij de elite (buiten zijn tijdrit kampioenschap van Azië). Laten we het niet moeilijker maken dan het is, en deze jongen en andere jongens in de toekomst gewoon hun (verdiende) overwinning gunnen.
23 september 2022 11:18
Verdere regels zouden trouwens ook zorgen voor een conflict van korte vs. lange termijn. Als goede belofte wil je graag de beste begeleiding (WT ploeg), maar hierdoor zou je dan de kans mislopen op een wereldtitel bij de jeugd?!
Lijkt me onwenselijk om jonge topsporters voor dit dilemma te zetten. Zeker omdat je ziet dat er eigenlijk weinig problemen zijn met de huidige regelgeving. Renners die al 'te goed' zijn voor de U23 (Evenepoel, Sheffield of Girmay) starten ook helemaal niet meer.
23 september 2022 11:38
Dit is een hardnekkig taalprobleem, niets meer dan dat. Van oudsher verstaan we onder beloften (of espoirs) de categorieën mannen en vrouwen onder 23 jaar zonder profcontract. Door het nu nog steeds 'beloften-wk' te noemen grijp je binnen het brein terug op die oude betekenis, terwijl er momenteel een andere term met een andere betekenis van kracht is. We leven in 2022 en we noemen de categorie U23. Stop dus om deze categorie 'beloften' te noemen en de connotatie met betrekking tot het niet hebben van een profcontract verdwijnt. Het gaat anno nu slechts nog om de leeftijd (22 jaar of jonger). Zogenaamde profs uitsluiten terwijl we slechts een leeftijdscategorie hanteren is niet fair.
23 september 2022 10:55
Die u23-regel betekent wat mij betreft gewoon dat iedereen die nog geen 23 is mag starten. Het onevenwichtige is alleen wel dat landen, ploegen en renners zo verschillend met die regel omgaan. Nederland stuurt nu ineens 4 WT-profs, Italie zou ook een aantal WT-mannen kunnen sturen (bijv Baroncini, Piccoli) maar doet dat consequent niet. En renners als Evenepoel, Sheffield of Girmay willen zelf niet meer bij de u23 rijden.
En als de beste u23-profs niet meedoen, dan krijg je dus een strijd tussen de mannen die net van de junioren overgestapt zijn, en 22-jarige middenmootprofs. Dat zorgt voor een rare erelijst waar namen als Demare, Mohoric en Hirschi worden afgewisseld met figuren als Ledanois en Fedorov.
    23 september 2022 11:08
    Het is niet Fedorov zijn fout dat Evenepoel, Sheffield of Girmay de U23 al ontgroeid zijn. Iedereen onder de 23 moet gewoon zelf (kunnen) uitmaken of ze nog in deze categorie willen rijden of niet.
    Zorgt trouwens ook voor mooie en onvoorspelbare koersen/winnaars. Als er 1 van de 3 bovengenoemde niet startende U23, vandaag toch had meegedaan was het wellicht een veel voorspelbaarder koersverloop.
    23 september 2022 17:45
    Eerlijk gezegd zag ik Fedorov niet wekelijks in beeld afgelopen jaar, kooij reed trouwens ook vooral in Hongarije en andere kleine wedstrijden met het b team van jumbo. Ook een paar grote, maar in de grote wedstrijden heb ik hem niet heel veel in beeld gezien. Verder helemaal eens dat het prima is dat evenepoel en andere toppers niet op komen dagen, moeten ze lekker zelf weten. Wie er niet is kan niet verslagen worden en de rest moet gewoon lekker proberen te winnen. Als kijker ben ik prima in staat om de resultaten van zo'n wedstrijd te duiden, daarvoor hoeven echt geen renners uitgesloten te worden op basis van discutabele rankings. Een tijdje mochten wt renners niet en pro conti wel, dat was helemaal verwarrend omdat bin pronconti teams de jonge toppers juist sneller kopman zijn
23 september 2022 11:02
Een belofte is U23, dat is de enige regel. Wie niet meedoet kan niet winnen en iedereen mag meedoen.
23 september 2022 12:03
Under 23… nog duidelijker zal het niet meer worden…
    23 september 2022 16:04
    Misschien U23AWTPCJT.

    Under 23 and World Tour Pros can join too.
    Maar dat bekt dan minder lekker.
23 september 2022 11:03
World Tour = prof op het hoogste niveau, en dus geen WK bij de beloftes meer.
ProTeam = nog steeds een opstapje naar het hoogste niveau, dus mag wat mij betreft mogen deze renners nog meedoen bij de beloftes.
Deze optie staat alleen niet in de poll. Wellicht een toevoeging?
    23 september 2022 12:59
    Als ik me goed herinner was die regel er tot een jaar of 5-10 geleden. PCT-renners wel toegestaan, ProTour/WT-renners niet.
    23 september 2022 16:34
    Deze optie mag zeker toegevoegd worden aan de poll.
23 september 2022 11:44
De beloften hebben hun eigen peloton, met renners die vrijwel een heel jaar in het beloften-circuit tegen elkaar koersen.

Lijkt me evident en ook gewoon de bedoeling dat de wereldkampioen dan uit die groep komt. Je wil de beteren uit dat wereldje leren kennen en belonen. Niet de beste uit een gekunsteld, onnatuurlijk peloton dat is samengesteld op basis van voorbijgestreefde criteria.
23 september 2022 13:33
Haal die mixed relay van de kalender, of organiseer hem een week na het WK voor de profs, schuif het WK U23 naar de week voordien en sta toe dat renners kunnen deelnemen aan zowel WK U23 als Profs, zou het prestige van de U23-wereldtitel een serieuze boost geven.
    23 september 2022 14:17
    Het mixed-gedoe een week na de profs… daar blijft echt niemand voor over… het staat nu niet voor niets in het midden om nog ergens een paar deelnemers te kunnen overtuigen…
23 september 2022 13:34
@redactie
De tussenweg in jullie poll is zoals het nu is. Een renner als Evenepoel mag dus niet meer deelnemen aan het WKU23, mocht hij dat willen. Het vreemde is alleen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de wegrit en de tijdrit. Wie eerder al eens deelnam aan het de wegrit bij de elite, mag niet meer deelnemen aan de U23 wegrit (artikel 9.2.013). Wie eerder al eens deelnam aan het de tijdrit bij de elite, mag niet meer deelnemen aan de U23 tijdrit (artikel 9.2.020).
Er zijn echter geen regels over het combineren van elite tijdrit met U23 wegrit, of vice versa, waar Fedorov nu gebruik van gemaakt heeft.
Bron: https://assets.ctfassets.net/761l7gh5x5an/3SMPW9kcLaPNZKFtOAGpNS/3ae44b0d10a297b5ca8b81b0a15c3c7d/9-CM-20220701-E.pdf
23 september 2022 11:13
U23 is niet relevant meer. Uiteindelijk wil je dat de beste U23 renner wint, ongeacht of deze al bij de profs meedraait. Een goede belofte is dan echter al doorgebroken bij de profs. De profs zijn dus niet te sterk, de rest van het veld is te zwak. Dat is ook duidelijk terug te zien aan de erelijst van het beloften weg WK, enkele toppers, maar ook heel veel matige renners.
Een oplossing zou kunnen zijn om er U22 van te maken, maar dit gaat natuurlijk nooit gebeuren.
    23 september 2022 12:56
    U23 is wel relevant. Er zijn nog altijd slechts uitzonderingen die overstappen op heel vroege leeftijd. Maar je ziet bv aan Marco Brenner al dat de stap te vroeg komt.

    Eigenlijk zijn alleen Evenepoel en Ayuso de enigen die echt de U23 konden overslaan.
    Al de rest worstelt.
    23 september 2022 13:05
    En Carlos Rodriguez
    En Magnus Sheffield
    En Arnaud De Lie
    En Ben Tulett
    En Quinn Simmons
    En Cian Uijtdebroeks
    En Olav Kooij
    En...

    Allemaal al voor hun 20e prof, en allemaal op dat moment het u23-koers-niveau al ontstegen.
    Ik denk dat je juist mag concluderen dat de 'mode' om renners rechtstreeks van de junioren over te hevelen, of na hooguit 1 beloftejaar, over het algemeen genomen goed uitpakt. Op wat uitzonderingen na worden die jonkies goed begeleid, en klaargestoomd voor het grote werk, dat ze dan na 1 of 2 jaar al heel goed aankunnen.
23 september 2022 11:28
Wat mij betreft een discussie die voortvloeit uit de geschiedenis van de categorie. Was natuurlijk het vervangsel van het amateur WK. In die tijd was de vroege overstap niet zo gebruikelijk als nu, dus de u23 renners waren vaak ook amateurs. Ik ben zelf van mening dat iedere renner u23 zou mogen starten en dan is de keuze aan hen zelf om wel of niet te starten. De voorgestelde regel vind ik wel een goede: sla je een categorie over of stroom je eerder door (naar het elite WK), dan blijf je verder in die categorie.

Verder vind ik het vooral opvallend dat deze discussie rond Fedorov plaatsvindt. Die jongen heeft toch vooralsnog bijster weinig bij de profs laten zien? Kazachs en Aziatisch kampioen, koersen waar we anders nogal op neerkijken. In de afgelopen Vuelta dan een paar top 20 plaatsen, maar wel in de vlakke ritten. Die jongen is toch vooral al 'prof' omdat het een talentvolle Kazach is bij een Kazachse ploeg?
    23 september 2022 12:06
    Fedorov heeft misschien nog niet veel laten zien, maar heeft dit seizoen bijna alleen maar WT-koersen gereden, komt uit een andere wereld.
    23 september 2022 12:23
    Aangezien de gehele top 6 uit profwielrenners bestond begrijp ik de ophef sowieso niet. Van de top tien staat alleen Dinham nog niet bij een profploeg onder contract. Was het leuk geweest als Dinham een WK voor beloften had gewonnen om vervolgens nooit een rol van betekenis te gaan spelen in de WT? Ik zie dan liever dat de echt grote talenten (die al voor hun 23 goed genoeg zijn om bij een WT ploeg kunnen rijden) het uitvechten (met iemand als Dinham die zich dan aan dat niveau kan meten).

    Het idee dat het oneerlijk zou zijn begrijp ik ook niet. Als alleen wielrenners van CT ploegen en jeugdploegen mee mochten doen zou het ook oneerlijk zijn aangezien er een ENORM verschil zit tussen de CT ploegen onderling en al helemaal tussen sommige CT ploegen en de deelnemers die zelf met een fietsje naar het WK reizen en nauwelijks enige begeleiding daar hebben van een ploeg (of hun land).
23 september 2022 12:31
U23 is voor iedereen onder de 23.

En ja de ene knul van onder 23 zal misschien bij de Profs meerijden, en een ander nog niet.
Maar wat sommigen dus willen is het bestraffen van talentvolle jongeren om minder talentvolle jongeren een wereldtitel te gunnen, als ik het goed begrijp ?

Rare manier van denken.

Dus stel ik ben een talentvolle jonge voetballer van onder de 21 en ik speel bij een gerenommeerde club in de Champions League. Ik speel de pannen van het dak en mijn nationale voetbalbond roept mij op om deel te nemen voor mijn land aan het EK/WK U21.

Dan zou dat dus niet mogen, want ik heb al op het hoogste niveau gevoetbald ?

Te belachelijk voor woorden naar mij persoonlijke mening. Als je onder de 23 bent heb je gewoon het recht om te starten op een WK U23, en dan maakt het verder niet uit of ik misschien al twee keer de Tour heb gewonnen of een Vuelta.

Je hebt die leeftijd, dus heb je ook het recht te starten. Dat sommige mede leeftijdsgenoten nog niet op dat allerhoogste niveau acteren is niet de fout van de talentvollere rijders toch ? Maar we willen ze er dus wel voor straffen door ze deelname te ontzeggen ?
    23 september 2022 14:05
    Als je het ziet als een podium voor die jongeren, die eventueel later wielrenner zijn geworden, of die renners, die gewoon net wat langer nodig hebben om fysiek volwassen te worden, dan is er wat voor te zeggen om de WT-profs er tussenuit te halen.
    23 september 2022 16:31
    @Natte Spons, Als je pas later harder bent gaan trainen of langer nodig hebt om fysiek volwassen te worden.

    Tsja dan ben je dus gewoon minder ver als je leeftijdsgenoten. En verdien je het waarschijnlijk ook niet om wereldkampioen te worden.

    We zijn gewoon op zoek naar de sterkste renners onder de 23 jaar. En als Pietje pas op z'n 19 begint met wielrennen, en Jantje is op zijn 15e al begonnen, tsja dat is Pietje zijn probleem en niet dat van Jantje.

    Als Kees op z'n 18e bij een ploeg terecht komt waar de begeleiding echt optimaal is en Wouter rijd nog ergens voor een provinciaal wielerploegske, tsja dan bestaat inderdaad de kans dat Kees zich sneller en beter zal ontwikkelen dan Wouter. Maar ik kan dat Kees dan toch niet kwalijk nemen. Het is toch niet omdat Wouter kees niet kan volgen dat we dan Kees deelname maar ontzeggen ? Dan had Wouter zelf maar moeten zorgen dat hij ook bij een beter ploeg had gereden. Wat waarschijnlijk door mindere resultaten nog niet gelukt is. Als Wouter zo ontzettend goed zou zijn, dan was dit via resultaten naar buiten gekomen en had hij zelf waarschijnlijk ook al niet meer bij het regionale wielerploegje gereden. Het een is nog altijd een gevolg van het ander.

    Het gaat nog altijd om topsport en niet om het iemand gunnen van een WK titel. Ik vindt dit echt een beetje de omgedraaide wereld. We gaan dus de beste U23 jarige deelname ontzeggen omdat ze zo goed zijn dat ze al tussen de profs rijden, dit om de mindere renners (Op dat moment in hun loopbaan.) een kansje te geven ?


    Maar okay dat is hoe ik er in sta, en iedereen is geheel vrij daar anders over te denken.
23 september 2022 12:47
Compleet oneens. Als je bijvoorbeeld naar het voetbal kijkt zitten er in Jong Oranje ook de nodige full profs. Het is tot 23 en die kansen moet je dan ook niemand ontnemen. Dat de ene verder is in zijn ontwikkeling of getalenteerder dan de andere is logisch, maar daarom hoeft deze hele non discussie niet gevoerd te worden.
    23 september 2022 22:48
    Het gaat niet over hoe ver iemand staat in de ontwikkeling. Het gaat erover dat die "profs" een heel seizoen nauwelijks tot geen u23 wedstrijden rijden en zelf blijkbaar vinden dat ze dat ontgroeid zijn en dus niet meer in die categorie horen.
23 september 2022 10:49
Renners worden steeds jonger prof en topteams zijn op zoek naar steeds jongere talenten. Door goede begeleiding is de stap naar het profbestaan ook beter te doen. Misschien wordt het tijd om afscheid te nemen van het beloften-WK.
    23 september 2022 12:17
    Waarom is het daar misschien de tijd ervoor? Wat zou daar het voordeel van zijn ten opzichte van nu?
    23 september 2022 17:43
    Omdat leeftijdscategorieën er zijn om onderscheid te maken, vooral omdat jongere renners nog niet zo sterk zijn dat ze tegen de profs iets kunnen inbrengen. Dat geldt voor de beloften echter niet meer: zij doen gewoon mee met de profs, winnen grote koersen en rijden bij de beste ploegen. Sterker nog, de sterkste beloften rijden liever het WK bij de profs en zijn daar nog kansrijk ook. Dat maakt de U23 categorie gewoon overbodig of pakweg net zo nuttig als een 35+ categorie.
    24 september 2022 08:30
    Misschien wel s het een idee om de grens te verlagen naar onder22. De renners worden steeds jonger aangetrokken en dan is 23 iets te oud. Zeker niet afschaffen.
23 september 2022 11:18
Gewoon die hele U23 categorie afschaffen, is niet meer van deze tijd. Terug naar het WK voor amateurs (elite-zonder-contract). Als belofte met profcontract rijd je bij de profs (elite-met-contract), en als belofte zonder profcontract rijd je bij de amateurs.

Edit: Elite zonder profcontract, dus inclusief continental renners. De exacte reglementen nog een beetje fine-tunen, maar daar komen we uit.
    23 september 2022 11:26
    Elite zonder contract: die zijn er niet meer. Dat is nog uit de tijd dat je "amateur" moest zijn om mee te doen aan de olympische spelen.
    23 september 2022 11:43
    @friketje
    Bel jij dan even naar Vince Gerits en Jelle Johannink om hen dat te melden? Zij zijn immers de regerende Belgische en Nederlandse kampioenen bij de eliterenners zonder contract ;-)
    https://firstcycling.com/race.php?r=3076&y=2022
    https://firstcycling.com/race.php?r=2336&y=2022
    23 september 2022 11:49
    Yes - terug naar een WK voor 'amateurs':
    - Iedereen in een continentaal team mag deelnemen
    - Iedereen U23 mag deelnemen, maar niet als je een contract hebt met een WT of PRO team

    Rebellin of Sevilla of Mancebo versus 1 of andere 19-jarige - of Rujano Senior vs Rujano Junior !

    De hele U23 is voorbijgestreefd, laat ze gewoon meerijden met de profs zoals bij de dames dan ! Dat is ook helemaal geen eerlijke strijd, je zal als U23 dame/heer maar net de goeie vlucht missen en 1 of andere exoot rijdt zich bij de eerste 10 en word wereldkampioen!
23 september 2022 11:42
U23 en in een ProTour team. Geen wk bij U23. Zit je bij de beste procontinale teams die dus ook deel uit maken van de ProTour… ook geen wk U23.
    23 september 2022 11:51
    Die regel was er eerst. Kon ik nog mee leven. Reed je voor een World Tour Team mocht je geen WK bij de beloften rijden. Reed je bij een Pro-Conti of Conti ploeg mocht dat wel.
23 september 2022 11:55
Kunnen ze de leeftijd niet verlagen naar bijvoorbeeld U22.
Net zo in de grote rondes waar het jongerenklassement niet meer leuk is om naar te kijken omdat de winnaar ook in het ak bovenaan staat. De leeftijd verlagen lijkt mij een oplossing.
23 september 2022 12:19
Ik vind het leuk om de beste wielrenners van onder 23 tegen elkaar te zien rijden. De gehele top 6 van dit WK o23 bestond uit profwielrenners. Een WK u23 zonder profrenners zou haast niemand naar kijken omdat bijna alle goede onder 23 wielrenners tegenwoordig al prof zijn.
23 september 2022 12:23
Iedere renner van onder de 23 hoort hier in principe thuis prof of niet, maar sommigen vinden die titel niet meer interessant. Dat is dan hun eigen keuze, of die van de bondscoach, en die zie je er dan ook niet meer (Ayuso, Evenepoel, Pogacar voorheen). Ze hebben inmiddels grotere doelen dan dit.

Sommigen suggereren dat het kampioenschap geen nut heeft, omdat renners al direkt na de junioren doorbreken, die kijken alleen naar het selecte groepje waarbij dat het geval is. Het gross van de talenten moeten nog steeds de lange weg nemen door de beloftencategorie naar het profpeloton. Met eventueel afschaffen van dit kampioenschap ontneem je deze grote groep renners een podium.
23 september 2022 12:36
Eens, die horen er niet thuis, althans fullprofs niet. Beloften zijn renners die 'beloven' evt een profwielrenner te kunnen worden. Dat is ook altijd de insteek geweest. Met de invoering u23 wordt dat echter onderuit gehaald en dan wordt 'beloften' een contradictio in terminis als ook profs mogen meedoen. Evenepoel had vandaag gewoon WK kunnen worden en dit ritje als training kunnen afwerken. Had niemand iets van kunnen zeggen als hij zondag dan ook gewoon aan de start staat, en kanshebber is.
    23 september 2022 16:33
    De categorie heet dan ook niet voor niets GEEN beloften categorie meer, maar U23.

    En dit principe werkt meer dan prima in alle overige sporten, dus we hoeven niet te doen alsof er hier iets heel raars gebeurd. De spelregels zijn heel simpel.

    Ben je jonger als 23 dan mag je meedoen ongeacht op welk niveau je je sport uitoefent.

    En eenmaal gekozen om in de hoofdmacht mee te doen, is er uiteraard geen optie meer om daarna weer bij de U23 mee te doen.

    En als Remco zoals je in je voorbeeld aangeeft Zondag bij de Elite's meerijd, kan hij uiteraard niet drie dagen ervoor ook nog even meedoen bij de U23.

    Zo moeilijk is het allemaal niet. ;-)
    23 september 2022 17:20
    Lees nog ff de kop, het artikeltje zelf en de poll. Lijkt me niet zo moeilijk.
    23 september 2022 22:31
    De regels zijn idd duidelijk zoals Maillot a pois hierna aangeeft. Vrij vertaald heb je dus gelijk en mag Evenepoel niet starten mocht hij u23 zijn gestart, aangezien hij al vorig jaar aan het elite WK heeft deelgenomen en evenmin aan beide mag meedoen. Laat onverlet dat de tekst van dit artikel aan het begrip belofte refereert, hoewel feitelijk onterecht.
23 september 2022 13:22
Gewoon geen leeftijd meer toepassen. Categorie 1 junior tot 18 jaar vind ik prima, categorie 2 belofte moet net als de witte trui een neoprof worden = minder dan 2 jaar prof. Of je nou 20 of 35 bent, minder dan 2 jaar prof. Cat 3 is elite en je kan een cat 4. Toepassen met deductie = amateur ouder dan 18 en meer dan 2 jaar geleden prof of neoprof geweest ofzo. Ook leuk voor de jongens die bv na de belofte tussen wal en schip raken
23 september 2022 13:22
We gaan even testen

Reacties zijn gesloten.