Klimaatactivisten kondigen wegblokkades Santos Festival of Cycling aan
foto: Cor Vos
woensdag 19 januari 2022 om 13:35

Klimaatactivisten kondigen wegblokkades Santos Festival of Cycling aan

Van 21 tot 29 januari staat het Santos Festival of Cycling op het programma. Deze rittenkoers voor Australische renners, die als alternatief dient voor de wegens coronamaatregelen afgelaste Santos Tour Down Under, zal hoogstwaarschijnlijk echter ook met verstoringen te maken krijgen, meldt CyclingWeekly. Extinction Rebellion, een organisatie die zich verzet tegen klimaatverandering, heeft aangekondigd dat ze de routes van de wedstrijd zal blokkeren. Dit heeft alles te maken met hoofdsponsor Santos.

Santos, sinds 2010 de hoofdsponsor van de Tour Down Under, is namelijk de tweede grootste olie- en gasproducent van Australië. Dat valt in slechte aarde bij de activisten van Extinction Rebellion. “Rebellen van XRSA (de Zuid-Australische tak van de organisatie, red.) kondigen hierbij aan dat ze wegblokkades op zullen werpen op het Santos Festival of Cycling te stoppen en zodoende het maatschappelijke recht van de festivalsponsor”, tweet de organisatie.

Sinds Santos sponsor van de Tour Down Under is, is er vaker protest tegen dit partnerschap geweest. Dat heeft er ook mee te maken dat de region Adelaide, waar de Tour Down Under plaatsvindt, regelmatig te maken heeft met bosbranden en extreme hitte, die volgens berekeningen uit 2020 flink toe zullen nemen als gevolg van klimaatverandering. Ondertussen zijn er vanuit de wedstrijdorganisatie geen concrete doelen gesteld om hun eigen uitstoot flink te verminderen.

Anna Slynn, een lid van Extinction Rebellion, zegt de frustraties van mensen over de geplande actie te begrijpen. “Maar we kunnen Santos niet onze toestemming blijven geven. We zijn van plan om de wedstrijd op een veilige manier te stoppen. We geven onze bedoeling ook nu al aan, zodat de wedstrijdleiding voorbereid zijn op wat gaat gebeuren”, vervolgt ze.

“Een bedrijf dat een van de meest vervuilende olie- en gasprojecten in de wereld, zijn belastingverplichtingen niet nakomt en voortdurend de wensen van oorspronkelijke eigenaren negeert, verdient niet de steun van de gemeenschap”, sluit Slynn af. De organisatie van het Santos Festival of Cycling heeft nog geen officiële reactie gegeven op de plannen van de activisten.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
19 januari 2022 14:06
Zolang het maar veilig is.
19 januari 2022 15:21
“Een bedrijf dat een van de meest vervuilende olie- en gasprojecten in de wereld, zijn belastingverplichtingen niet nakomt en voortdurend de wensen van oorspronkelijke eigenaren negeert, verdient niet de steun van de gemeenschap”

Eens. Maar dit soort acties blijkt meestal niet de manier om dat te bereiken.
    20 januari 2022 00:01
    Naja de positieve reclame voor Santos uit dit evenement wordt wel direct overschaduwd. Wat dat betreft goed raak.
19 januari 2022 16:56
Niet doen, Hou het netjes
    19 januari 2022 17:15
    Alles op 1 hoop gooien is ook kunst.
    19 januari 2022 17:23
    Ben van de COBRA stijl, flikker t maar op het doek
    19 januari 2022 17:49
    Inderdaad, mensen die de aarde willen beschermen zijn tuig van de richel…
    19 januari 2022 17:54
    Het gaat over de manier waarop en dat snap je best, Aard.

    “Maar we kunnen Santos onze toestemming niet blijven geven”

    Geeft wel aan hoe erg ze losgezongen zijn
    20 januari 2022 00:00
    Ben wel benieuwd met wat voor actie ze komen.
19 januari 2022 17:44
Nou ben ik zelf een aardig groen knaapje, maar toch zou ik het wel eens willen zien als zo'n bedrijf gewoon terug gaat dreigen. Aangekondigde groene initiatieven uitstellen/annuleren etc. en dan hun de schuld geven. En elke keer als ze weer iets doen, ook weer iets doen. Gewoon om te zien hoe zoiets gaat verlopen.

Vind het trouwens wel slecht dat ze gaan demonstreren bij het wielrennen: uiteraard zijn de verplaatsingen slecht, maar het zet volgens mij ook juist een boel mensen aan het fietsen.
    20 januari 2022 00:02
    Ze protesteren tegen de sponsor, niet perse het evenement. Ze pakken de sponsor de positieve aandacht af. Wat mij betreft wel passend.
19 januari 2022 18:33
Ik ben ook best groen maar geloof niet in zonnepanelen en windmolens. Dat is allemaal korte termijn politiek. Ben zelf een groot voorstander van kernenergie.
    19 januari 2022 18:45
    Ja, kernenergie is de enige oplossing voor onze energiebehoefte. En dat afval? Schiet dat maar samen met Elon Musk de ruimte in.
    19 januari 2022 18:55
    Alleen in Tsjernobyl zijn er problemen geweest. Nergens anders. Kernenergie is prima, net als gas dat ook is
    19 januari 2022 20:08
    Je zou je ook even kunnen informeren voor je roept dat er nooit iets is met kernenergie... https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents_and_incidents

    OT: het staat niet in het artikel, maar juist dit soort bedrijven is dol op het sponsoren van 'groene' activiteiten als fietsen, dus dat je de green washing probeert te saboteren snap ik wel een beetje. Wellicht kunnen ze ook selectief Ineos en Total lastig vallen...
    20 januari 2022 06:11
    Klopt, vaak een lichtgroene uitlaatklep om een wit voetje te halen, ‘kijk, dat doen we oo-hook’.. De meeste merken die ploegen sponsoren doen dat met het elan van een jaren 90 coureur en bijbehorende verantwoordelijken en hier en daar zit er een gepassioneerde freak tussen. Ijzeren Italiaanse deuren en Zwitserse pennen, daar moet meer achter zitten dan koop die shit.
    20 januari 2022 10:30
    Windmolens ben ik met je eens, aangezien je fysieke klachten er aan overhoudt als zo'n ding naast je huis neer wordt gezet en het ook niet de meest mooie dingen zijn. Maar zonnepanelen zouden een makkelijke oplossing zijn. Kost relatief weinig geld, veel platte daken in Nederland kun je er mee vol gooien zodat ze niet zichtbaar zijn (ik zou ze niet in de natuur planten) en kernenergie kost vaak 20 jaar voordat er een nieuwe reactor staat.
19 januari 2022 18:45
Die jongens van Extinction Rebellion mogen blij zijn dat er geen Hinault aan de start staat...
https://www.cyclingopinions.nl/2021/03/07/bernard-hinault-op-de-vuist-in-parijs-nice/
19 januari 2022 20:07
Edit: Let op je woorden. Dit gaat alle perken te buiten.
    19 januari 2022 20:11
    als we zo beginnen weet ik er ook nog wel eentje: de reden dat het rechtse tuig de wet niet hoeft te overtreden is dat zij de wetten maken. Doe maar braaf wat je gezegd wordt, dan komt alles goed.
    20 januari 2022 09:32
    @ REDACTIE,

    kunnen jullie aub leden zoals Bobby Solo, die hier rustig geweld verheerlijken, even een permante ban geven. Bedankt :)
    20 januari 2022 10:24
    bedankt redactie
19 januari 2022 20:19
Als incident is dit natuurlijk naadje pet voor renners, organisatie enz., maar in het bredere plaatje is het niet raar. Sport is geen ding dat los staat van de rest van de samenleving - als het dat wel was, zouden Ineos, Total en kennelijk ook Santos (niet die van de fietsen), het niet sponsoren. En wie zich met omstreden sponsoren inlaat, moet niet raar staan te kijken als daar protesten tegen komen. Zie ook de grote mensenvriend Lewis Hamilton die wel in allerlei olie-dictatuurtjes gaat racen. Of het regelmatige gedoe over UAE, Barhain en, vooruit, Israel StartUp Nation.
19 januari 2022 21:18
Edit redactie: Dit is nergens voor nodig.
    20 januari 2022 06:14
    De gewone mens als in handige Harry’s die het schijtziek zijn met dat gelul en graag hippies op de muil getimmerd zien worden? Zeg maar het standaard type?

    Hippies, Wappies… het zijn kennelijk homogene groepen zoals zuid Utah-Iaanse horzels of zo. Vreemd gedrag altijd dat vanuit een door van overlappende, divergente halo naar beneden kijken. Niet zelden met een type agressie dat nogal onderhuids en onuitgesproken overkomt.
    20 januari 2022 09:32
    @ REDACTIE,

    kunnen jullie aub leden zoals Handige Harry, die hier rustig geweld verheerlijken, even een permante ban geven. Bedankt ;)
    20 januari 2022 10:27
    Want jij hebt er last van? Ik denk dat je er zelfs baat bij hebt dat er mensen zijn die deze sponsor in een slecht daglicht zetten waardoor zij meer aan hun klimaatdoelen gaan doen, waardoor jij een nog wat leefbaardere planeet hebt.

    Of ben je al 70 jaar oud, ga je binnenkort de pijp uit en heb je schijt aan de rest van de bevolking en je nageslacht?
19 januari 2022 23:47
Jongens en meisjes toch, wat een agressieve reacties van pakweg de helft van jullie !
Als de Wielerflits redactie dat soort commentaren toelaatbaar vindt, hoeft het ze niet te verbazen als steeds meer volgers hun wielren-nieuws elders gaan zoeken.
20 januari 2022 09:37
Die wegblokkades zijn op zich geen slechte zaak. Er wordt bovendien ook tijdig en duidelijk over gecommuniceerd zodat de wedstrijd er geen al te grote hinder van zal ondervinden.

Best vreemd wel dat iedereen het normaal vindt dat er al twee jaar koersen worden gecancelled voor een bagatel als Covid, maar als men eens een wedstrijd 10 minuten stil legt om de echte problemen aan te kaarten lokt dat hevige reacties uit ?!
20 januari 2022 09:56
Wow, knokploegen? En het idee dat het rechtvaardig is mensen die protesteren geweld aan te doen, schijnbaar omdat zij 'gewone mensen' tot last zijn (en zelf dus geen gewone mensen zijn). Gaat lekker zo. Je hoeft er alleen nog maar aan toe te voegen dat je die 'hippies' in kampen wilt stoppen en je hebt je fascistische bingokaart compleet.
20 januari 2022 20:48
Kennelijk vinden jullie het allemaal prima dat je onder het doel van protesteren maar lekker mensen die gewoon hun werk doen, en niks met het probleem van doen hebben, lastig te vallen.

Als je tegen iets wilt protesteren helemaal prima maar dan moet je bij de veroorzaker zijn en niet mensen lastig vallen die er niks mee te maken hebben.

Reacties zijn gesloten.