Chasin the Sunset: Bucketlist-uitdaging als eerbetoon aan Poulidor en de familie Van der Poel

Chasin the Sunset: Bucketlist-uitdaging als eerbetoon aan Poulidor en de familie Van der Poel

Iedereen die in deze periode van het jaar in de late namiddag op de fiets zit, kent ongetwijfeld het gevoel. Soms moet je flink doortrappen om voor het donker thuis te zijn. Tussen 24 en 26 juni staat er een nieuwe beproeving op de kalender die geïnspireerd is op dit principe. Tijdens Chasin the Sunset rij je in drie etappes van het Belgische Kapellen naar het Franse Saint-Leonard-de-Noblat. Een uitdagende tocht van ruim 900 kilometer.

Eentje voor de bucketlist
Het concept van Chasin the Sunset spreekt tot de verbeelding. Een uitdaging op twee wielen tijdens de langste dagen van het jaar, die het uiterste vraagt van zelfs de meest geoefende wielersporter. In drie dagen overbrug je in drie etappes een afstand van 900 kilometer. Je wordt begeleid als een prof. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is voor het donker binnen zijn. Verzorgingsposten onderweg, ondersteuning van professionele mecaniciens, GPS tracking, medische begeleiding en hotelovernachtingen inclusief massages zijn allemaal geregeld.

Ook niet onbelangrijk vandaag de dag: het evenement is coronaproof. Je rijdt niet in een peloton, maar samen met een teamgenoot als duo. Er wordt gestart volgens het time trial principe en stayeren is niet toegestaan. Er is daarom geen pelotonvorming en mede hierdoor hoeft er geen parcours te worden afgezet.

Van der Poel Edition
De doorgewinterde wielerliefhebber zal bij het horen van de start- en aankomstplaats al een klein vermoeden hebben. De eerste editie van Chasin the Sunset is een ode aan wielerlegende Raymond Poulidor, diens schoonzoon Adrie van der Poel en kleinzonen Mathieu en David. De route voert dwars door België, via de Champagnestreek richting het hart van Frankrijk.

Adrie van der Poel – foto: Cor Vos

“Je zult er sowieso rekening mee moeten houden dat de route naar het eind toe steeds zwaarder wordt,” legt Adrie van der Poel uit. “Het is een kwestie van doseren, en zorgen dat je op de laatste dag eventueel nog wat over hebt.”

De eerste etappe start kort na zonsopkomst in Kapellen, een groene gemeente in de Belgische Kempen en tevens de thuisbasis van de familie Van der Poel. Via een door de organisatie aangeleverd GPX-bestand word je zuidwaarts gestuurd, recht door het trainingsgebied van Adrie, David en Mathieu.

Via de Schelde naar de Champagnestreek
De openingsfase voert via rechte wegen en goed asfalt over het ‘jaagpad’ langs de oevers van de rivier de Schelde. Op weg naar de Franse grens moet onder meer de Muur van Geraardsbergen worden bedwongen. Via provinciale wegen gaat het richting het regionale park van l’Avesnois, dat bekend staat om zijn beboste weiden, loofbossen en boomgaarden in bloei. Niet veel later doemt de champagnestreek op, een regio die wereldberoemd is om zijn mousserende wijnen. De finish van de openingsrit ligt in champagnestad Reims, in het noordoosten van Frankrijk.

De wijnvelden rond Reims

De wijnvelden rond Reims

Dwars door de bossen
Op dag twee gaat Chasin the Sunset verder in zuidwestelijke richting. De eindstreep ligt in Orléans, een van de oudste steden van Frankrijk. Voordat het zover is, wacht een route van de Franse Ardennen tot de Loirevallei. Het gaat over een licht glooiend parcours, door authentieke Franse dorpjes en bosrijk gebied. Op de route ligt onder meer de bossen van Forêt de Villefermoy, Forêt de Champagne en Forêt d’Orléans.

Laat je niet misleiden door de schoonheid van het landschap. De route is in deze fase best lastig. “Hier wordt het allemaal even iets anders. Denk daarbij ook nog aan ander wegdek, ruwer asfalt, maar ook lange rechte lijnen waar je overheen moet”, legt Van der Poel uit.

De slotfase gaat langs het Canal d’Orléans, die voert richting de gelijknamige universiteitsstad met zijn imponerende kathedraal.

Laatste loodjes wegen het zwaarst
Op de slotdag moet er nog aardig wat geklommen worden. Het adagium dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, gaat hier zeker op. De meeste hoogtemeters moeten immers gemaakt worden tijdens de derde etappe.

Saint-Léonard-de-Noblat

“Het wordt steeds lastiger, want het parcours gaat van vlak naar glooiend en als je later richting Limoges rijdt heb je toch klimmen van 5 à 6 kilometer aan 5 tot 6 procent”, legt Van der Poel uit.

Decor is het gebied waar boerenzoon Raymond Poulidor zijn trainingskilometers maakte. De route brengt je langs glooiende heuvels, dichte bossen, uitgestrekte rivieren en doet enigszins denken aan de Vogezen. Eindbestemming Saint-Léonard-de-Noblat – een vierduizend zielen tellend middeleeuws stadje in de Limousin – geldt als een verplichtte stopplaats voor de Compostella-pelgrims. Wanneer je voor zonsondergang oog in oog staat met het houten beeld van ‘Poupou’ in het centrum van de stad, dan is de eindbestemming bereikt en jouw missie volbracht.

Ambassadeur Van der Poel is gecharmeerd van het karakter van het evenement. “Het is ultra, het is uitdagend en het is een beetje extreem. Ik denk wel dat dat bij momenten past bij hetgeen ik in mijn carrière heb gedaan”, geeft hij aan. “Ik denk dat het iets heel moois kan worden, zeker als de omstandigheden meewerken.”

Benieuwd naar deze uitdaging? Check dan de site van Chasin the Sunset voor meer informatie. Wacht niet te lang. Er zijn immers maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.