Alberto Contador: “Professionalisering van de wielersport nadelig voor Spanje”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 28 oktober 2020 om 22:00

Alberto Contador: “Professionalisering van de wielersport nadelig voor Spanje”

Interview Miguel Indurain, Luis Ocaña, Pedro Delgado, Abraham Olano, Marino Lejaretta, Miguel Poblet en meer recent Óscar Freire, Joaquim Rodríguez, Alberto Contador en Alejandro Valverde. Spanje kent een rijke wielergeschiedenis. Maar échte Spaanse wereldtoppers in het huidige peloton? Misschien Enric Mas. Hoe komt dat? In een exclusief interview met WielerFlits geeft Alberto Contador het antwoord.

De Spanjaard zelf heeft met zijn Fundación Alberto Contador reeds tien jaar een non-profit organisatie die zich inzet voor twee hoofddoelen: meer bekendheid genereren voor beroertes (waar Contador in 2004 zelf mee te maken kreeg) én het stimuleren van wielrennen en het gebruik van de fiets in Spanje in zijn algemeenheid. “Toen deze foundation begon, was het heel moeilijk om vanuit scholen en wielerclubs de overstap naar de junioren en de beloften te maken. Binnen de foundation kan dat nu wel. Kinderen kunnen via een wielerschool in mijn woonplaats Pinto in aanraking komen met de sport. Daarboven hangen het junioren-, beloften- en nu nog Continental-team van Kometa-Xstra.”

Contador ontwikkelde dus zelf een geleidelijke overgang, maar toch geeft Spanje qua toprenners nu niet thuis. Als leidraad voor deze opvallende trend nemen we de individuele UCI Ranking van 31 december 2019, pre-corona dus. Op dat moment had Spanje drie renners bij de eerste 75: Mikel Landa (dertiende), ouderdomsdeken Valverde (zestiende) en Mas (73ste). Ook in de huidige Vuelta hebben ze het moeilijk, want alleen Mas en de oprukkende Marc Soler lijken nog kans te maken op de eindzege. “We beleven inderdaad een aantal moeilijke jaren”, beaamt Contador. “Natuurlijk hebben we nog steeds goede renners. Maar het is waar dat Spanje jarenlang aan de top stond, nu is ingehaald door andere landen.”

Contador in het shirt van Kometa-Xstra – foto: Atilo Madrona

“Vooral Groot-Brittannië heeft een enorme opkomst gemaakt, maar ook Colombia en Slovenië”, vindt El Pistolero. “En misschien niet voor de grote rondes, maar ik zet daar tevens Denemarken bij. Traditionele wielerlanden als Frankrijk, Italië en Spanje bevinden zich niet op hetzelfde niveau. Voor mijn eigen land is het moeilijk om op het niveau van weleer terug te keren, maar het is niet onmogelijk. Ikzelf heb natuurlijk een project dat gericht is op de toekomst van het Spaanse wielrennen, maar zo zijn er nog meer. Mikel Landa heeft een erg goed project lopen. Luis Ángel Maté (Cofidis, red.) en Alejandro Valverde hebben beiden een wielerschool. Dat helpt ontzettend veel. Maar dat is voor de toekomst, niet voor nu.”

Probleem doet zich voor aan de onderkant

Het grote probleem waar Spanje tegenaan schurkt, is volgens Contador het feit dat er – ondanks belangrijke koersen als de Vuelta a Navarra, Vuelta al Bidasoa en de Vuelta al Besaya – te weinig aandacht voor de jeugd is. “Ik vind dat andere landen professioneler met de wielersport omgaan in de junioren- en beloftencategorie. Soms komt het zelfs voor dat renners in die leeftijdscategorieën betaald krijgen. In Spanje is dat niet het geval. Daar gaat een deel van het talent dat deze sport misschien niet kan betalen, verloren. Om diezelfde reden zie je ook dat Spaanse talenten bij de U19 en de U23 achterblijven bij leeftijdsgenoten uit andere landen, om dan bij de profs veel meer progressie te boeken. Dat verklaart veel.”

In Spanje zijn er desondanks genoeg zware nationale rittenkoersen. Nog een opvallend gegeven. Kondigde de denivellering van het Spaanse wielrennen zich niet al een tijdje aan? De Ronde van de Toekomst geldt sinds 2007 eigenlijk als dé graadmeter voor het allerbeste wielertalent op aarde. Sindsdien stonden er slechts twee Spanjaarden op het eindpodium. Rubén Fernández (2013, nu Euskaltel-Euskadi) en Marc Soler (2015) wonnen dan wel gelijk. “Dat komt omdat de Tour de l’Avenir voor Spanje niet zo belangrijk is als dat het voor andere landen is. Een mooi voorbeeld: never I was there. Valverde ook niet. In mijn tweede jaar als belofte kwam ik wel in aanmerking, maar haalde Purito (50ste, red.) uiteindelijk de selectie.”

Wat volgens Contador nog meer debet is aan het huidige niveau van de Spaanse renners, is dat er met Movistar maar één Spaans WorldTour-team is. Terwijl net de ploeg van Eusebio Unzué afgelopen winter een meer internationale uitstraling kreeg. “Ik denk niet dat dit nadelig is. Enric Mas en Marc Soler – die nog altijd een groot potentieel heeft – zijn er nog steeds de kopman. Ik denk ook dat Iván García het in de klassiekers goed gaat doen in de toekomst. Dan is er nog Landa. Hij is goed, alleen niet van hetzelfde kaliber als Purito Rodríguez, Valverde of ikzelf. Als je dus een tweede ploeg op het hoogste niveau hebt, krijgen meer Spaanse renners mogelijkheden. Dat is nodig om weer aan de top te komen.”

El Pistolero stelt vast dat er nog een belangrijke factor is die een beslissende rol speelt. Het punt waaraan hij het huidige niveau van het Spaanse wielrennen ook laakt, is het succes dat het land in andere sporten heeft. “In het voetbal waren we de laatste decennia Wereld- en Europees kampioen, FC Barcelona en Real Madrid die meermaals de Champions League wonnen. In het basketbal is Spanje wereldkampioen en halen we medailles op de Olympische Spelen. We hebben in het tennis Rafael Nadal, die alles wint. In de autowereld werd Fernando Alonso meervoudig wereldkampioen in de Formula 1. Marc Márquez is dan weer een levende legende in de MotoGP en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.”

Nederland kende eenzelfde verval

“Het gevolg van al dat succes is dat de Spanjaarden veel verschillende sporten volgen”, gaat Contador verder. De keerzijde daarvan is dat de aandacht voor de wielersport niet optimaal is. “Bijgevolg is dan weer dat de bedrijven in ons land dus ook hun sponsorgeld in heel veel verschillende sporten investeren. Ook daarom heeft het Spaanse wielrennen het nu moeilijk. Er is te veel aandacht voor verschillende soorten sport. Logisch door alle successen, maar in Nederland staat wielrennen samen met voetbal en Max Verstappen in de top drie – denk ik, althans. Dat zorgt ook voor een bepaalde beleving en passie. Dat zie je ook terug in het veldrijden, bijvoorbeeld. Dat is te gek. Al is de cultuur in België natuurlijk nog extremer.”

In Nederland is er vijftien jaar geleden eenzelfde probleem geweest. Na de generatie Michael Boogerd en Erik Dekker waren de Nederlandse fans al blij als er iemand als 21ste eindigde in de Tour de France. Zet daar dan de huidige generatie wereldtoppers tegenover: Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk voor de grote rondes, Mathieu van der Poel voor de klassiekers en we gaan er toch ook vanuit dat sprinters Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen terugkeren op hun oude niveau. Aan Nederlands toptalent geen gebrek. De eindzege in de Giro d’Italia, winst in de Ronde van Vlaanderen en talloze etappezeges in de grote rondes: het lijkt allemaal zo gewoon tegenwoordig. Maar dat is het allerminst.

Alberto Contador doet Everesting Challenge in 2020

Contador verscherpte deze winter het toenmalige Everesting-record – foto: davidponce.com

De manier van opleiden in Nederland zou daarom een mooie testcase voor Spanje kunnen zijn om er weer bovenop te komen, zou je zeggen. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. “Het is indrukwekkend hoe veel verschillende type renners er de laatste jaren zijn doorgebroken”, vindt de Spanjaard. “Voor de klassiekers en de sprints zat Nederland altijd al goed. Maar jullie kunnen nu ook grote rondes winnen, met Tom Dumoulin voorop. Dat is mooi, want de Nederlandse fans zijn gek van wielrennen. Er zijn ook een aantal grote sponsoren die veel geld in ploegen stoppen. Dat levert niet meteen resultaat op, maar je ziet aan bijvoorbeeld Jumbo-Visma dat het na jaren investeren nu haar vruchten afwerpt.”

Contador verwacht dat er in de toekomst nog meer ‘grote kampioenen’ voor de grote rondes uit Nederland naar voren komen. “In het verleden bleven de renners in eigen land”, legt hij uit. “Ze reisden niet speciaal naar de bergen om er te gaan trainen. Daardoor ontbrak de kennis om te weten of iemand een goede klimmer was, of niet. Nederlandse renners die zich concentreerden op de klassiekers, bleven de sport leuk vinden. Maar als een klimmer altijd maar vlakke klassiekers moet rijden, dan is hij snel op wielrennen uitgekeken. Dat is tegenwoordig totaal veranderd. Iedereen wil nu onderzoeken hoeveel watt per kilogram ze kunnen wegduwen. Om die testen goed te doen, moet je nu eenmaal de bergen in trekken.”

Carlos Rodríguez en Juan Ayuso

Daarmee komt Contador terug op zijn punt dat andere landen een meer professionele aanpak binnen de jeugdcategorieën hanteren. “Nu herkennen bewegingswetenschappers veel sneller het klimvermogen van jonge renners. Vroeger was dat niet mogelijk, omdat het simpelweg niet gebeurde. Renners bleven in Nederland. Hoogtestages kende je amper. Nu doe je bijna niet meer mee als je niet in de bergen gaat trainen. Traditionele landen als Frankrijk, Italië en Spanje hadden dat streepje altijd voor, omdat we hier nu eenmaal een geografisch voordeel hadden. Er liggen bergen in onze landen en dan komen klimmers vanzelf bovendrijven. Dat gebeurt nu nog, maar ook talent uit andere landen ontplooit zich.”

Dat hebben we gezien, met Egan Bernal, Tadej Pogačar en Remco Evenepoel als de beste, recente voorbeelden. De vraag is wanneer in Spanje de volgende Alberto Contador opstaat. “Dat is moeilijk om te zeggen. En waarom zou iemand niet nog veel beter dan mij kunnen zijn? Ik denk dat Enric Mas kan uitgroeien tot een heel sterke renner. Maar onthoud vooral de naam van Carlos Rodríguez, die vorig jaar bij ons juniorenteam reed. Hij moet zich nog wel goed ontwikkelen. Hij heeft alleen nu al de cijfers en waardes van een heel goede WorldTour-renner, terwijl hij vorig jaar nog maar achttien jaar oud was. Carlos gaat de coureur zijn waarover de Spanjaarden in de toekomst gaan praten, daar ben ik zeker van.”

Carlos Rodríguez – foto: Cor Vos

Daar mogen de Spanjaarden ook Juan Ayuso bij zetten. De 18-jarige mocht als laatstejaars junior in dit gekke coronaseizoen liefst 21 keer zegevieren en maakt in augustus 2021 zijn profdebuut bij UAE-Emirates. Net als Rodríguez bij INEOS Grenadiers rijdt ook dit toptalent niet voor een ploeg uit eigen land. Maar er sparkelt hoop aan de Spaanse hemel, al wil de intussen 37-jarige Contador ook niet overdrijven. “Wij hadden ook gewoon een heel goede generatie”, vindt hij. “Dat heeft deels met een beetje geluk te maken. We maakten elkaar sterker. Voor de Spaanse wielerfans waren dat prachtige jaren. Nu is dat iets minder. Maar ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst weer zo’n generatie krijgen.”


Huidige profrenners die uitkwamen voor de Fundación Alberto Contador
flag-es Enric Mas (25, Movistar) | 2014-2015
flag-es Fernando Barceló (24, Cofidis) | 2015-2016
flag-es Ángel Fuentes (23, Burgos-BH) | 2015
flag-be Kenny Molly (23, Bingoal-Wallonnie Bruxelles) | 2015
flag-es Joan Bou (23, Euskaltel-Euskadi) | 2016-2017
flag-be Jasper De Plus (23, Circus-Wanty Gobert) | 2016
flag-es Juan Pedro López (23, Trek-Segafredo) | 2016-2019
flag-es Isaac Cantón (24, Burgos-BH) | 2017-2019
flag-at Patrick Gamper (23, BORA-hansgrohe) | 2018
flag-nl Kevin Inkelaar (23, Bahrain McLaren) | 2018
flag-it Matteo Moschetti (24, Trek-Segafredo) | 2018
flag-it Stefano Oldani (22, Lotto Soudal) | 2018-2019
flag-lu Michel Ries (22, Trek-Segafredo) | 2018-2019
flag-es Carlos Rodríguez (19, Ineos Grenadiers) | 2019

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
28 oktober 2020 08:28
Mooi interview, Youri, leest lekker weg. Als ik het zo begrijp, is de wielerploeg van Contador een Spaanse evenknie van SEG Racing? Dan vind ik het rijtje profs wat van SEG afkomt imposanter.

@Youri, jij als kenner van het junioren- & beloftenwielrennen, is die Rodriquez die Contador noemt echt zo'n pareltje voor de toekomst? Ik kende hem eerlijk gezegd niet, en werd van zijn uitslagenlijst van dit jaar niet enthousiast. Natuurlijk is hij neoprof en moet ik hem niet oordelen op zijn uitslagen, maar sommige van zijn leeftijdsgenoten zijn al verder in hun ontwikkeling.

Overigens mist Rodriquez in het lijstje 'huidige profrenners' onderaan het artikel.
    28 oktober 2020 09:23
    Evenknie zou ik niet zeggen want waar SEG op CT niveau hanteert is dat bij Fundacion niet het geval.

    Verder vind ik dat je als neo prof op 19 jarige leeftijd al erg goed bezig wanneer je al je koersen uitrijdt.

    Moeten niet vergeten dat mannen als Evenepoel en Pogacar bijzondere talenten zijn waar het talent zich al vroeg uit.
    Oordeel hem over 2 jaar nog eens want dan is hij nog steeds maar 21.
    4 november 2020 13:20
    @Secondant
    Thanks! En dank voor het tweede compliment over mijn kennis. Rodríguez heeft de waardes, heb ik me laten vertellen (ik heb ze niet ingezien én ben daarnaast geen bewegingswetenschapper). Die uitspraken worden versterkt door het feit dat hij - op deze jonge leeftijd - nu bij Ineos Grenadiers rijdt. Als grootste ploeg ter wereld zo'n jong talent opnemen, getuigt inderdaad van goede testen. Ik geloof daar ook wel in. In het Spaanse en Franse nationale circuit, was Rodríguez vorig jaar uitmuntend in rittenkoersen. Hij won ze bijna allemaal. Gezien zijn vele tijdritzeges, kun je vaststellen dat er een goede motor inzit. Hij boekt ook veel (berg)etappezeges naarmate een rittenkoers vorderde, waardoor ook zijn recuperatievermogen goed lijkt te zijn. Daarnaast kan hij dus de power uit zijn motor omzetten in klimvermogen. Het kan dus inderdaad een pareltje zijn, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Ik ga wat dat betreft mee met @Deo.

    Ik zou het ook niet de Spaanse evenknie van SEG Racing willen noemen. Hun businessmodel is anders. Kometa-Xstra geldt als opleidingsploeg die boven een heel instituut hangt met een school, junioren- en U23-ploeg. Er moet dus ook doorstroom zijn. Dat is Contadors oplossing om de Spaanse wielerarmoede te bestrijden. Daar waar SEG in principe probeert de meest getalenteerde junioren vast te leggen en klaar te stomen voor de profs. Daarbij tekenen die renners ook een tweejarig contract bij het managementbureau. Slim, want zo verdienen ze investering in de jonge renners terug als ze de transfer naar de profs maken. Er zijn namelijk maar weinig renners die tijdens hun carrière switchen van managementbureau.

    Zijn hiermee je vragen beantwoord?
28 oktober 2020 08:31
Mooi interview.
28 oktober 2020 08:40
Contador blijkt hier een uitgebreide kennis van het wielrennen en de randzaken eromheen te hebben. Fijn interview.
28 oktober 2020 08:53
Interessant ja! Klein dingetje: "betaalt krijgen" is met een -d.
    28 oktober 2020 11:54
    Ai, pijnlijk toch...
    4 november 2020 13:21
    Aangepast, is erdoor geslipt. Pijnlijk, inderdaad...
28 oktober 2020 09:16
Wij hadden ook gewoon een heel goede generatie”, vindt hij. “Dat heeft deels met een beetje geluk te maken.

En deels met het d-woord.

Nu de Spanjaarden niet meer pakken, zijn ze weggevaagd. Zelfde met de Italianen en daarom zie je de andere landen komen bovendrijven.

Doet niets af aan het interview trouwens. Leest lekker weg en is ook een leuk stuk om te lezen. Hulde.
    28 oktober 2020 09:39
    Het d woord geldt natuurlijk voor de hele generatie van die tijd niet alleen voor de Spanjaarden. :-)
    28 oktober 2020 10:05
    Klopt, maar de Spanjaarden hadden met Fuentes wel een uitstekende leverancier.
    (Al hadden de Italianen/Armstrong met Ferrari een betere, voorzichtigere).

    De reden dat Hamilton gepakt is is trouwens zijn overstap van Ferrari (US Postal) naar Fuentes, die toch minder voorzichtig was.
    4 november 2020 13:22
    Dank, Nickdt!
28 oktober 2020 09:24
Denk dat in Nederland meer mensen Michael van Gerwen kennen dan Tom Dumoulin. Vooral bij de jeugd is wieler interesse karig. (Is altijd geweest dus niet om je zorgen te maken)
    28 oktober 2020 09:38
    Toen ik in mijn vroege tienerjaren interesse kreeg in het wielrennen (zowel actief als passief) was er ook niemand van mijn vrienden die wielrennen keek. Nu kijken diezelfde vrienden bijna allemaal de Tour de France en de klassiekers en spelen mee in de pooltjes.
    Ik denk dat je wielrennen moet leren waarderen. Je moet er een beetje ingroeien. Als je amper 10 renners van het peloton 'kent' is het saai om urenlang naar wedstrijden te kijken.
    28 oktober 2020 10:12
    Eens met secondant.

    Wielrennen is een sport met verhalen, tactiek strategie. Het wordt interessant als je de verhalen kent en snapt. En dat kost tijd, vraagt verdieping. En dat is aan de huidige jeugd niet altijd besteed. Deze tijd is van "vluchtig en snel", zeker voor de jongeren.
    Darten: dat is toch vooral heel goed pijltjes gooien. Daar komt weinig tactiek bij kijken, anders dan wat sneller of langzamer naar het bord lopen.
    28 oktober 2020 18:01
    Wielrennen leeft inderdaad totaal niet bij de jongeren in Nederland. Als er een voetballer een scheet laat wordt hij gelijk trending op Youtube, VDP wint de Ronde en er kraait geen haan naar.

    Buitenlanders denken vaak dat wielrennen hier zo populair is omdat er zoveel mensen fietsen, maar de fiets is voor de meeste Nederlanders gewoon een vervoersmiddel. Echte wielerfans zijn er niet per se zoveel meer dan in Italië of Spanje.
    29 oktober 2020 10:14
    Secondant, eens, wat dat aangaat is wielrennen net vliegvissen... (wat leren ingroeien en leren waarderen betreft)...

    Youri, prachtig interview van een van de mooist aanvallende renners die ik ooit zag koersen.
    4 november 2020 13:22
    Dank, Wim Kruithof!
28 oktober 2020 09:29
heerlijk interview, topkerel!
28 oktober 2020 09:40
Dit is het succes van mondialisering. Dus eigenlijk het succes van de sport wielrennen.

Hoe mooi zou het zijn als er in België over 20 jaar gezegd wordt dat ze blij kunnen zijn met 1 of 2 toppers in het veldrijden omdat er op het scherpst van de snede gestreden wordt met niet alleen Nederlanders, Duitsers en Zwitsers, maar ook Spanjaarden, Zuid-Afrikanen, Japanners, Colombianen en Canadezen?

Kortom: Contador signaleert geen probleem, maar beschrijft mooi hoe de sport steeds competitiever wordt waardoor de lokale subtop en middenmoot weggesneden wordt uit het profpeloton.
28 oktober 2020 09:40
Ayuso is inderdaad een toptalent. Hij kan goed tijdrijden,Klimmen. Sprint snel is explosief en kan eendaagsewedstrijden aan.
28 oktober 2020 10:21
Mooi interview. Zoals Contador wel vaker een mooie kijk geeft op de wielersport. En nog altijd van diep uit het wielrennen. Met dit soort interviews zet WF zich wat mij betreft wel nadrukkelijk in de kopgroep (remember de opinieschrijver bij de TdF).

Verder denk ik dat in de toptijden van het Spaanse wielrennen ze ook voorop liepen in andere zaken (epo en zo). Hier zie ik en parallel met de F1 en Ferrari met haar slimme maar illegale brandstoftoevoer. Een auto op doping. Daardoor konden ze meedraaien in de top, en zijn ze vergeten de auto verder te ontwikkelen. En toen hun illegale voordeel wegviel, bleek dat ze eigenlijk een waardeloze auto hadden.

Maar zoals ik verwacht dat Ferrari zich terug gaat vechten, zo verwacht ik ook dat uiteindelijk Spanje weer goede wielrenners gaat afleveren. Maar ze zullen zoals Contador zegt weer moeten werken vanuit een goede en brede basis....
    28 oktober 2020 10:37
    De doping heeft zeker meegespeeld, vroeger, maar om daar nu alles op te gooien vind ik teveel eer aan de doping, Freire kon het immers ook zonder, en dat zou betekennen dat de NL jongeren van nu ook allemaal aan de doping zitten.
    Wat wel een verschil maakt in de huidige generatie is de beschikbaarheid van wattage testen en digitale trainings rapportage en simulatie en trainers die de juiste trainingen maken: zo kunnen jongeren al makkelijk de effort simuleren die nodig is in gedoseerde mate. (De endurance komt meestal later, als het vermogen er maar is om mee te starten.)
    28 oktober 2020 11:18
    @KB,
    Dan mis je denk ik de kern van het betoog. In veel sporten is het zo dat degenen die "achter de feiten aan lopen" harder werken en innovatiever moeten zijn dan degenen die bovenaan staan. De wet van de remmende voorsprong; als je de beste bent ligt het gevaar van gemakzucht op de loer. Of is de kans groot dat je wordt ingehaald als jouw "unieke" voordeel ineens wegvalt of voor iedereen beschikbaar komt. Omdat de rest WEL gewerkt heeft op andere punten.

    Voer in het voetbal een budget plafond in of een maximaal aantal buitenlandse spelers, en je zult zien dat clubs met goede jeugdopleidingen ineens weer boven komen drijven. Want die hebben niet geteerd op "ongelimiteerd geld uitgeven" maar op andere randvoorwaarden.

    En als je naar veel Spaanse toppers kijkt van de afgelopen 30 jaar, dan kan toch niemand ontkennen dat ze bijna allemaal een "verdacht randje" hebben...
    28 oktober 2020 12:25
    'Freire kon het ook zonder doping'.... En dat weet jij hoe precies? Omdat hij ooit voor een Nederlandse ploeg reed? De ploeg van Erik Dekker? Ongelofelijk toch.
    28 oktober 2020 12:26
    Complete nonsens overigens. Het Italiaanse en Spaanse wielrennen werden van uit de lage landen besmet. Onversneden racisme dit.
    28 oktober 2020 13:10
    En vervolgens geperfectioneert door types als Ferrari en Fuentes. In landen als Italie en Spanje. De wet van de remmende voorsprong.
    28 oktober 2020 15:36
    @denieuwemercx - er zijn annecdotes uit de Rabobank tijd dat Freire de enige was die geen doping gebruikte. (OA, van Rasmussen et all)
    4 november 2020 13:23
    Dank, Michelangelo!
28 oktober 2020 10:27
Complimenten, Wat een goed interview!

Ik weet dat Contador ook wel een echte prof ploeg wil, op het hoogste niveau, maar dit werk wat hij nu doet is nog veel fundamenteler: als uit die opleidingen een paar goede wereldtoppers komen dan komen die grote sponsoren daarna wel.
Ik hoop dat hij zo doorgaat, want het is fundamenteel werk, dat alleen zichtbaar is voor de echte volgers. Zoals Seg-racing dat ook is, financiering daarvan door de jaren heen is nog belangrijker dan die grote sponsor. (Hoewel als Mobistar er niet zou zijn het helemaal droevig zou zijn in Spanje)
28 oktober 2020 10:41
Toch hebben wij in Nederland ook maar 1 profploeg.
28 oktober 2020 10:42
Met ook veel buitenlanders erin!! Gelukkig kunnen er ook nog een paar naar Sunweb, maar het blijft toch armoedig.
28 oktober 2020 10:48
Heerlijk om de passie van Contador te zien voor de sport, hij was altijd al een geweldig coureur en in deze rol en als analist zet hij dat mooi voort.

Overigens vind ik in de breedte Spanje nog best een hoop goede renners hebben in de subtop: Bilbao, Garcia, Fraile, Sanchez, Herrada en de Izagirres zijn ook weer geen pannenkoeken ofzo. Echt drama is het ook weer niet.
    28 oktober 2020 11:02
    Nee klopt, al valt het wel op dat het bijna allemaam 32+ zijn. echt jonge renners zien we nauwelijks nu.
28 oktober 2020 11:40
Sieraad voor de sport deze man.
28 oktober 2020 12:51
Idd een sieraad voor de sport. Legendarisch en de grootste renner vanaf de jaren 2000-2020 wat mij betreft. Vooral ook door de attractieve manier van koersen, iets wat we onder de AK-mannen bijna niet meer zien. Bijna iedereen rijdt meer vanuit het defensief om in de laatste kilometer weg te poefen. Begrijpelijk, maar maakt het kijkspel er niet beter op.

Van de huidige Klassementrenners zijn, denk ik, alleen Carapaz, Pogacar en Evenoel echt renners die aanvallend durven koersen.
28 oktober 2020 13:03
Hij volgt alles wel goed. Leuk om te lezen. Wanneer heb je Contador gesproken Youri?
    4 november 2020 13:25
    Dank, Verweggistan. Eerder dit jaar. Vanwege de coronapandemie moest ik hem even bewaren, maar juist daarom wilde ik dit thema tijdloos houden. Fijn om te constateren dat dit gelukt is.
    4 november 2020 13:47
    Zelfde periode als dat Tour interview zeker? Vermoedde ik al. Dus ergens in januari. Dank. Verklaart weer wat kleine dingetjes in het interview.
28 oktober 2020 13:06
Kan me ook niet herinneren dat ie z’n ploegen als treintjes gebruikte. Sprong gewoon weg als ie daar zin in had. En hoe, zelden iemand zo fraai op z’n pedalen zien dansen, genot voor het oog.
28 oktober 2020 13:18
Voor zowel Nederland als Spanje (en heel veel andere landen) geldt dat de instroom stokt en dat is een probleem dat (in Nederland beter dan in Spanje) verhult wordt een groepje top renners/rensters die succesvol zijn. Steeds meer mensen gaan fietsen, maar het aantal licentiehouders blijft maar dalen waardoor de vijver om uit te vissen steeds kleiner wordt.

Jumbo-Visma heeft dit ook erkent en is (gelukkig) druk bezig om via clinics op scholen kinderen aan het fietsen te krijgen en daarnaast wielerclubs, de basis van de wielerpiramide, te ondersteunen.

Nederland heeft het belofte/elite zonder contract/continental niveau wel een stukje beter voor elkaar dan in Spanje, al zijn er t.o.v. 10 jaar gelden ook een stuk minder clubs, conti teams en renners actief op dit niveau. Dat een land als Spanje maar 2 continental teams heeft is een teken aan de wand.
28 oktober 2020 13:30
Felipe Orts bij Burgos, de volgende cyclocrosser die op de weg gaat doorbreken! Nog altijd maar 25!
28 oktober 2020 19:46
Contador stelt nooit teleur, echt een verademing altijd
28 oktober 2020 21:13
Een interview met Contador. Daar kan nog zoveel in staan, maar je weet dat er altijd méér niet in staat.

En daar wordt dan o.a. door Karsten Kroon op Eurosport op gereageerd. Ook daar blijft een belangrijke dimensie onderbelicht, nee, ONbelicht.
28 oktober 2020 21:57
Stapte El Pistolero morgen maar weer op zijn fiets. Altijd attractief rijden in bergetappes!
28 oktober 2020 23:35
Alberto Contador, schitterende coureur en aimabel mens. Pientere man ook: geef hem wat veren en hij weet feilloos waar hij ze in moet steken.
29 oktober 2020 00:29
Doordat het wielrennen genivelleerd (schoon) is, komen alleen de echte supertalenten boven drijven. Toevallig komen 2 van die talenten uit Slovenie, ik vind het belachelijk om te stellen dat Slovenie Spanje voorbij gestreefd is. Als wij vdP niet zouden hebben zouden we momenteel ook maar een aardig wielerland zijn xonder echte blikvangers. Spanje komt echt wel weer boven drijven, blijkbaar waren zij net iets afhankelijker van Fuentes e.v.a. maar die nieuwe contador rijdt daar echt wel weer ergens rond

Reacties zijn gesloten.