Noodtoestand in Spanje: “Vooralsnog gaat de Vuelta door”
foto: Cor Vos
maandag 26 oktober 2020 om 09:18

Noodtoestand in Spanje: “Vooralsnog gaat de Vuelta door”

Koersdirecteur Javier Guillén denkt niet dat de Vuelta a España wordt getroffen door de Staat van Alarm, een soort noodtoestand die zondag werd afgekondigd door de Spaanse premier Sánchez.

Guillén ziet geen gevolgen met betrekking tot de etappes of de plannen van de organisatie, liet hij weten aan de NOS. “Het klopt dat de Staat van Alarm is uitgeroepen. Dus nu bekijken we wat we moeten weten over deze situatie. Maar wat de overheid heeft afgesproken met de regio’s en de gemeentes, moeten we nog zien. Er schijnt een avondklok te komen tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. Als dat de situatie wordt, heeft de Vuelta er geen last van.”

Dat iedereen voor de klok van tien wel terug kan zijn in de hotels, daar is de koersdirecteur van overtuigd. “En als je pas later naar je hotel terug kunt, dan weet ik zeker dat je gewoon naar je hotel mag. Vooralsnog gaat de Vuelta door. Ik heb geen bericht gekregen dat dat anders is, dus die gaat door.” Maandag geniet de karavaan van de Vuelta a España in het Baskische Vitoria van zijn eerste rustdag.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
26 oktober 2020 09:24
Een beetje solidariteit zou ze meer sieren...
    26 oktober 2020 09:26
    Het volk heeft ook wat vertier nodig in moeilijke tijden. Als ze zich aan alle richtlijnen houden, dan moet het gewoon door kunnen gaan.
    26 oktober 2020 10:43
    Brood en spelen ! enige wat mensen in moeilijke tijden op de been houdt. Wanneer 1 van de 2 wegvalt, dan ontstaat chaos.
    26 oktober 2020 12:27
    Maatschappelijk gezien onverantwoord.
    Brood komt hier niemand te kort. Zowel dan was dat al zo. En voor spelen (vermaak) zoeken we tijdelijk maar wat anders.
    26 oktober 2020 15:24
    Solidair met wie?
    Die zogenaamde solidariteit en het 'we moeten het met zijn allen doen' zijn zo'n enorme dooddoeners. Iedereen vecht voor zijn eigen belang in deze ellende.

    Zolang we gezonde mensen in hun eigen huis opsluiten is het 'slim' om wat vermaak in vorm van live-sport te bieden. Dat snapt zelfs de domste politicus laat staan de pseudo dictators die nu hun kans schoon zien met noodverordeningen en coronawetten.
    26 oktober 2020 19:39
    Arie in de rol van de zeursmurf slaat weer eens door.

    Kerel gabeen rondje fietsen,mis goed voor je hoofd om je zinnen te verzetten hoewel het bij wellicht niets helpt.
26 oktober 2020 09:26
Je kunt ook solidair zijn met de mensen die alleen op een kamertje zitten en voor wie de Vuelta een welkome afleiding is.
    26 oktober 2020 09:59
    +1
    26 oktober 2020 10:06
    +1
    26 oktober 2020 10:39
    + 1
    26 oktober 2020 10:58
    Denk dat die mensen, op enkele uitzonderingen na, meer hebben aan sociaal contact dan aan een groep renners die wel mogen samenzitten/samenrijden. Eerlijk is anders..
    26 oktober 2020 12:25
    Dan brengen ze toch de Vueltabeelden van vorige edities voor het vermaak op TV.
    26 oktober 2020 14:59
    Dat rare idee van: Als wij niets mogen mag niemand iets!!
26 oktober 2020 09:34
De 'noodtoestand' klinkt heftig maar betekent op zichzelf niet zoveel. Het is een juridische toestand waarin de autonome regio's de gelegenheid krijgen om bepaalde maatregelen te nemen, zoals inderdaad een avondklok.

Die autonome regio's zijn in het algemeen altijd trots als de Vuelta langs komt, dus ik kan me niet voorstellen dat dit een risico is voor voortzetting. Sterker nog, de noodtoestand biedt wellicht mogelijkheden om de rol van het publiek verder te beperken.
26 oktober 2020 09:56
Toch mooi dat het er op lijkt dat alle grote rondes uit worden gereden dit jaar. Hopen dat de wereld er in de lente 2021 weer een beetje beter uit ziet
26 oktober 2020 10:00
Die noodtoestand vergroot eigenlijk juist de kansen van de Vuelta om het eind te halen. Dit verlaagt de kans dat de renners in contact komen met mensen buiten hun bubbel, zoals in de hotels op Sicilië. Tot nu toe ook vrijwel geen publiek gezien.

Een al in volle gang zijnde grote ronde in eigen land cancelen, ik zie het de Spanjaarden echt niet doen.
26 oktober 2020 12:52
Zelfs spanjaarden zijn momenteel pessimistisch over het vervolg. Het kan natuurlijk altijd doorgaan, vraag is echter hoe veilig dit is voor renners, volgers én publiek. De belgische koersen hebben het bewijs gebracht dat het kan, mits oa geen publiek aan start, finish en onderweg. Precies dat lijkt niet te kunnen in F, I en E. Ik zie iedere dag beelden van samengetroepte mensen. Onkunde van de overheid ? Gebrek aan zelfdiscipline van de bevolking ?
    26 oktober 2020 15:49
    Vooralsnog lijkt het publiek redelijk gedisciplineerd in Spanje. Veel beter dan in Italie. Als je gisteren weer zag bij de tijdrit hoe dicht die Italianen bij elkaar stonden. De Giro is wat dat betreft echt in gebreke gebleven de gehele ronde. De bubbel bleek daar eenvoudig te breken.
26 oktober 2020 14:07
Zolang Mitchelton en Jumbo nog rijden is het sowieso veilig.
26 oktober 2020 15:19
We hebben sowieso een uurtje extra sinds zondag.
26 oktober 2020 15:27
Heel goed. Ik hoop dat de massahysterie en paniek niet weer toeslaan en dat deze koers, die tot nu toe zeer vermakelijk is, het einde zal halen. We zijn nu bijna 4 maanden overal aan het fietsen, behalve in het laffe NL en er is niks noemenswaardigs gebeurd.
Zelfs in de Giro, waar yates een kleine week met corona heeft rondgefietst en op Kruijswijk na (is niet eens met zekerheid te zeggen) niemand heeft besmet in het peloton. Alle fatsoensrakkers begonnen te roepen, dat de giro gestopt moest worden, maar hij is uitgefietst en er is niks meer gebeurd.
Laat wielrennen het voorbeeld zijn, dat er in coronatijden, met de juiste maatregelen, gewoon gesport kan worden!
26 oktober 2020 18:53
Heel simpel, als ze fietsen door gebieden waar op dat moment niemand op straat mag, dan fiets je er of omheen of je kapt er mee. Je kunt buiten dat brood en spelen gedoe het niet verkopen om dan een uitzondering voor (veelal buitenlandse) renners te maken.

Is het echter een dringend advies zoals hier in NL bv mbt reizen dan kun je alsnog gaan. Kunnen een hoop niet leuk vinden maar het mag gewoon. In dat geval kun je ook gewoon doorfietsen.
    26 oktober 2020 23:13
    Het is vloeken in de kerk realiseer ik mij maar Europa- en Championsleague, vriendschappelijke- en tournooi-interlands moeten doorgaan terwijl er een dringend niet-reizen advies van de NL regering is. De besmettingen die daarvan het gevolg zijn (geweest) interesseert de UEFA geen barst. Money rules more than lives.Of is dit te theatraal?

Reacties zijn gesloten.