Wegteam rond Alvarado en Cant krijgt vorm: “Concurrentie voorblijven”
© Cor Vos
vrijdag 22 mei 2020 om 15:15

Wegteam rond Alvarado en Cant krijgt vorm: “Concurrentie voorblijven”

Zien we Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant en Annemarie Worst volgend voorjaar in Parijs-Roubaix? Dat zou zomaar kunnen. De broers Roodhooft hebben er immers een project bij: een nieuw continentaal team waarin de veldrijdsters straks een volwaardig wegprogramma kunnen afwerken. “Daarmee anticiperen we op hoe we denken over de evolutie in het dameswielrennen”, klinkt het.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Sinds een paar weken is op de UCI-site een continentaal damesteam toegevoegd. Een team onder de naam Ciclismo Mundial, dat we allemaal kennen als de overkoepelende vennootschap van een aantal ploegen van de broers Roodhooft. Het idee werd vorige winter al een keertje geopperd in de marge van het WK veldrijden in Dübendorf en is ondertussen dus een feit.

“Je moet geen genie zijn om te weten wat de achterliggende bedoeling is”, aldus Philip Roodhooft, samen met zijn broer Christoph oprichter en eigenaar van onder meer Alpecin-Fenix, de ploeg met Mathieu van der Poel als uithangbord. “Steeds meer goede veldrijdsters maken deel uit van een wegteam. Denk maar aan Lucinda Brand, Marianne Vos of Inge van der Heijden. We willen niet dat onze dames achterstand oplopen.”

Parijs-Roubaix
“Want”, is Roodhooft overtuigd, “wij verwachten dat het dameswielrennen de komende jaren verder gaat evolueren. Als je dan niet achterop wil hinken, is het noodzaak om onze dames een volwaardig wegprogramma te kunnen aanbieden. Dat was tot nog toe een probleem. Door een continentaal team op te starten, is dat euvel van de baan. En blijven we de concurrentie hopelijk een stapje voor.”

Wellicht net zo belangrijk, zo hebben de broers Roodhooft ook een antwoord op eventuele aanbiedingen van andere wegteams aan hun vrouwelijke toppers. “Misschien is dat zelfs noodzakelijk en wordt dat op termijn een vraag van de dames zelf. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een aantal onder hen maar al te graag aan de start van Parijs-Roubaix zou staan.”

Camiel van den Bergh
Concreet maken straks wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Sanne Cant, Manon Bakker, Aniek van Alphen, Loes Sels, Karen Verhestraeten, Jinse Peeters en Kiona Crabbé deel uit van het pas opgerichte team. Allemaal dames die bij Alpecin-Fenix, IKO-Crelan of Team 777 uitkomen. “Maar we sluiten niet uit dat nog andere veldrijdsters aansluiten. En ik wil overigens aanstippen dat ze in het veld wél concurrentes blijven.”

Camiel van den Bergh zal de sportdirecteur van het nieuwe team zijn. Over het programma en de sponsors kan Roodhooft nog niets kwijt. “In deze periode hebben we andere katten te geselen. Dit is vandaag geen prioriteit. Verwacht in 2020 ook niet dat we aan de start zullen staan van de topklassiekers. Ons hoofddoel is onze dames een wegprogramma aanbieden. Tot wat dat op termijn kan leiden, weten we niet. Maar we hebben het gevoel dat het iets moois kan worden.”

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2020 15:31
Andere katten te geselen.

Schitterende uitdrukking.
    22 mei 2020 15:58
    Ik vind het wel zielig voor die katten.
    24 mei 2020 00:01
    Vlaams...wat een prachtige taal !
22 mei 2020 15:56
Ze kunnen eerder blij zij als er überhaupt nog gecrost word deze winter ,want de geleerden weten toch al dat het virus dubbel zo hard terug komt
22 mei 2020 15:59
dat team kan op de weg iedereen domineren
    22 mei 2020 17:32
    Op basis van wat denk je dat..?
22 mei 2020 16:33
Uiteraard. Meteen denken dat ze uitgenodigd zullen zijn voor Parijs Roubaix, net als de mannen in de Tour..
    22 mei 2020 16:40
    Een karrenvracht aan EK en WK-titels veldrijden, inclusief beide regerend kampioenen. Natuurlijk krijgen die een uitnodiging. Zeker aangezien het niet is alsof er maar een beperkt aantal wild cards beschikbaar is.
    22 mei 2020 16:59
    In de cyclocross ja, is toch ook zo met VDP maar dit wil daarvoor niks zeggen..
    O ja? Hoeveel dan?
    22 mei 2020 17:07
    @LB108: er zijn maar 8 WorldTourteams bij de dames, terwijl er (om maar een voorbeeld te geven) vorig jaar 24 teams deelnamen aan de Ronde van Vlaanderen. Dat zal dus wel meevallen, denk ik
    22 mei 2020 17:29
    Akkoord Nico maar ik veronderstel toch dat men bijna alle ploegen uit de top 15 nemen..
    Dat WT klassement stelt ook niks voor in de zin van wie het kan betalen werd WT andere blijven als continental maar krijgen toch zeker startrecht; Parkhotel, Lotto, Ceratizit, Astana,..
22 mei 2020 19:13
Ik voorzie ook een mooie toekomst voor het dameswielrennen. En veel respect voor de broeders Roodhooft dat zij hier een leidende rol in nemen.
    22 mei 2020 21:32
    Leidende rol? Ze moeten wel want anders raken ze hun talenten wellicht kwijt. De combo wordt al gepionierd door Brand en Vos.
23 mei 2020 06:51
De hoeveelheid ploegen die je kan hebben en dan ook nog goed runnen blijft me verbazen. Ze weten duidelijk wat te doen. In de winter zijn het concurrenten en zo rijden ze ook er (lijkt) geen belangen verstregeling. Renners die een ander helpen van een ander roodhooft team. En dan met de wegritten een team zijn en voor elkaar rijden. Heel erg knap :)
Ik zou ze in de toekomst graag een klassementsploeg voor grote rondes zien leiden ben echt benieuwd hoe ze dat doen.
    23 mei 2020 07:31
    Misschien kunnen ze alle ploegen opblobben en dan meteen het businessmodel van het wielrennen innoveren want man man, dat is eens hard nodig.
    24 mei 2020 00:03
    @RV
    Misschien een nadere toelichting ? Of laat je het weer eens bij mooi taalgebruik zonder inhoud ?
23 mei 2020 15:28
Voor dat dit team uitslagen gaat rijden moet er nog heel wat gebeuren. In het veld zijn ze excellent. Op de weg zijn de genoemde renners tot nu toe pelotonvullers. Maar wat niet is kan nog komen.
23 mei 2020 17:08
Zo prominent als Sanne Cant hier wordt genoemd, zal haar sportieve aandeel allicht niet zijn.

Reacties zijn gesloten.