MPCC signaleert scherpe stijging in aantal dopinggevallen
foto: Cor Vos
zaterdag 18 januari 2020 om 14:06

MPCC signaleert scherpe stijging in aantal dopinggevallen

De MPCC, de belangenvereniging voor een geloofwaardige wielersport, registreert een scherpe stijging in het aantal dopinggevallen in de wielersport. Het aantal zaken is in een jaar tijd bijna verdubbeld. Een serieuze waarschuwing, aldus de beweging.

Sinds de introductie van de jaarlijkse credibility barometer nu zes jaar geleden, waren de cijfers uit de wielersport nog nooit zo alarmerend, schrijft de MPCC. Vorig jaar meldde de beweging nog dat de wielersport zich in de middenmoot bevond wat betreft het aantal dopinggevallen. De geloofwaardigheid van twaalf andere sporten was zwaarder beschadigd dan het het wielrennen. “Afgelopen jaar merkten we een duidelijke breuk met het recente verleden”, schrijft de MPCC nu. “Deze plotse toename werd waargenomen bij zowel de mannen als de vrouwen, of het nu baan- of wegwielrennen was.”

Terwijl de wielersport in de lijst van sporten, die het meest door doping werden getroffen, was afgezakt naar plaats dertien, steeg het nu opnieuw naar plek vijf in een tijdsbestek van amper een jaar. “2019 werd gemarkeerd door de zaak Operation Aderlass, die het bestaan van een internationaal bloeddopingnetwerk blootlegde. Daarbij waren meerdere sporten betrokken, en met name de wielersport. Het is niet uitgesloten dat er binnenkort meer namen worden onthuld naast de zeven bekende gevallen in onze sport.”

De MPCC noemt twee mogelijke verklaringen voor de vele dopingzaken in 2019. “Ten eerste, een toegenomen interesse in doping, ten tweede, gerichtere dopingcontroles.” Atletiek voert de lijst aan met 81 dopinggevallen, gevolgd door gewichtheffen en baseball. De wielersport volgt op de vijfde plaats met 32 dopinggevallen (26 mannen en zes vrouwen), waarvan de meeste zich voordeden in het wegwielrennen (24).

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
18 januari 2020 14:18
Ik vraag mij dus echt af hoeveel van deze renners daadwerkelijk bij controles zijn betrapt? Volgens mij is het overgrote deel gepakt door journalisten/justitiële instellingen.
    18 januari 2020 15:44
    Lijkt me logisch als er minder door controles worden gepakt dan door journalisten/justitië. Als je weet dat je ergens voor gecontroleerd wordt dan pas je gedrag daarop aan. Niettemin kan je nog steeds strafbare dingen doen, die de journalisten wel oppakken. Naar mijn inziens maakt dat controles niet minder nuttig om.
    18 januari 2020 16:00
    @ Simon1
    Zeker. Controles zijn absoluut nodig, maar ik wil alleen maar duidelijk maken dat deze stijging niks te maken hoeft te hebben met wielrenners die nu opeens weer keihard aan de dope zitten. De stijging heeft alleen te maken met 'Operation Aderlass'. Je kunt uit deze cijfers totaal niet concluderen of we weer de verkeerde richting opgaan.
    En dan nog iets. Stel dit jaar komen opeens de namen van 'Operación Puerto' openbaar (hele kleine kans, ik weet het). Dan staat dit volgens mij op de MPCC-lijst van 2020. Niet echt representatief voor hoe het er nu binnen het wielrennen aan toe gaat volgens mij.
18 januari 2020 14:41
Aderlass alleen zorgt al voor een stuk of 7 namen. Dat heeft niks met toegenomen interesse of gerichtere controles te maken.

Is er ergens een totaaloverzicht van de 32 meegetelde gevallen?

Hier het artikel met de statistieken over 2018. Als je alleen naar doping kijkt, stond wielrennen toen 9e ipv 13e. Een aantal sporten scoorde toen hoger, mede door het hertesten van olympische stalen.
18 januari 2020 14:44
En hoe gaat het nu na een positieve test? Er is blijkbaar nog veel marge als ik bijvoorbeeld kijk naar een Denise Betsema. De sporter is hier de dupe van. Goed testen is één, maar rechtsgeldig schorsen moet ook beter worden geregeld.
18 januari 2020 16:32
Eeuwige denkfout dat de sport meer gedopeerd is omdat er meer betrapten zijn. In Basketball wordt nauwelijks gecontroleerd. In wielrennen dragen renners een deel van hun loon ervoor af...
19 januari 2020 00:38
En China kent maar 2 dopinggevallen???
19 januari 2020 08:50
Ethiopië ook maar twee. Kan mij niet voorstellen dat daar een stuk minder dope wordt gebruikt als in Kenia.

Wie zijn de twee Nederlandse gevallen? Betsema?

Reacties zijn gesloten.