Wout van Aert durft keuzes te maken richting Vlaanderen en Roubaix
foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs
donderdag 13 januari 2022 om 19:00

Wout van Aert durft keuzes te maken richting Vlaanderen en Roubaix

Interview Geen WK-veldrijden, geen Strade Bianche en geen klassement in Parijs-Nice. Wout van Aert heeft geleerd om keuzes te maken om een grotere kans te maken om zijn belangrijkste doelen te realiseren. De Belgische kampioen steekt op de teampresentatie van Jumbo-Visma in Alicante, die live werd uitgezonden door WielerFlits, zijn ambities niet weg. Winst in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, dat is zijn grote ambitie voor het voorjaar 2022.

Waarom start je dit jaar niet in de Strade Bianche, waar je slechtste prestatie in de afgelopen vier jaar een vierde plek was?
“De laatste jaren had ik steeds het gevoel dat ik aan het begin van mijn voorjaar in een betere vorm stak dan aan het einde van de klassieke periode. Ik herstelde dan net iets minder snel van een inspanning. Daarom hebben we nu voor een langere voorbereiding, zonder WK-veldrijden gekozen. Op die manier hopen we dat mijn basis iets breder wordt. De Omloop Het Nieuwsblad en Parijs-Nice zijn mijn eerste koersen, maar die gebruik ik allebei als voorbereidingswedstrijden. Ik denk dat ik de Strade Bianche alleen moet rijden, wanneer ik daar wil en kan mee doen voor de overwinning. Dat is geen koers om de conditie aan te scherpen. Nu is Milaan-Sanremo de eerste wedstrijd waar ik echt in topvorm aan de start hoop te staan.”

Je maakt dus gerichtere keuzes richting het voorjaar. Heeft het ook met de leeftijd, inmiddels 27 jaar, te maken dat je meer naar je doelen moet toewerken?
“Ik sta bekend als iemand die heel veel wil. Mijn seizoen is altijd goed gevuld met heel veel hoofddoelen. De les van 2021 is dat bij enkele hoofddoelen de honger en de mentale frisheid een beetje weg was of over het toppunt was. Door iets gerichter te kiezen, willen we nu ervoor zorgen dat ik meer op de juiste momenten dat supergevoel heb.”

Hoe moeilijk was het voor jou om het WK-veldrijden en de Strade Bianche uit je programma te schrappen?
“Dat was zeker moeilijk. Ik hoop dat het iets oplevert in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ik ga voor die twee monumenten. Ik weet dat dit een stelling is waar ik achteraf keihard op afgerekend kan worden. Maar het hebben van een visie en het durven kiezen voor bepaalde doelen is iets waar ik volledig achter sta. Ik hoop dat dit mij juist dat extra procentje kan geven in die wedstrijden.”

Wout van Aert op ploegenpresentatie – foto: Raymond Kerckhoffs

Een andere keuze: Vorig jaar wilde je in de Tirreno kijken hoe ver je kwam in het klassement. De tweede plek achter Tadej Pogacar benadrukte dat je daarvoor ook kwaliteiten hebt. Toch horen we je daar niet meer over?
“Ik denk niet dat die keuze een mislukking was. Wij hebben echter ook ingezien dat medio maart niet het juiste moment in het seizoen is om voor een klassement te gaan. In het voorjaar wil ik de komende jaren vooral voor de klassiekers blijven gaan. Toch wil ik die ervaring in de toekomst wel meenemen naar andere rittenkoersen zoals de Dauphiné of de Benelux Tour. Een klassement rijden is iets dat ik op een ander moment in het seizoen zeker nog eens wil oppakken.”

Je zegt mentaal. Dus fysiek speelde dat niet zo?
“Jawel, ook fysiek. Maar als je naar het WK in Leuven en Parijs-Roubaix in het najaar van 2021 terugkijkt, dan was ik fysiek in topvorm. Maar op andere gebieden kon ik niet het uiterste eruit halen en dat kwam waarschijnlijk omdat ik op het mentale vlak op was.”

Teampresentatie Jumbo-Visma – foto: Raymond Kerckhoffs

Met Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Tosh van der Sande zijn drie serieuze versterkingen binnengehaald om jou beter te omringen in het voorjaar. Hoe groot is dat verschil?
“Ik denk dat we met de komst van dat drietal onze kern voor de klassiekers enorm versterkt hebben. In de afgelopen jaren zat ik in de finales, op een paar uitzonderingen na, bijna altijd alleen. Met de kwaliteit die we nu in huis hebben moeten we zeker met drie à vier jongens nog de finale ingaan. Dat verschil kan van enorme invloed zijn op het wedstrijdverloop.”

Legt het aantrekken van drie van zo’n aansprekende renners die jou hopen te ondersteunen in de klassiekers een bepaalde druk op je?
“Nee, dat geeft me juist meer vertrouwen. Ik word al betaald en behandeld als een kopman, dus ik koers om wedstrijden te winnen. Een van de zaken die ik dan van de ploeg verwacht is dat ze me zo goed mogelijk omringen. Dat hebben ze nu gedaan. Het is iets dat ik eigenlijk ook al vanaf het begin dat ik bij Jumbo-Visma zit met Merijn Zeeman (sportief directeur Jumbo-Visma, red.) heb besproken. Ik vond ook dat onze voorbereiding op de klassiekers zeker niet op het niveau was van hoe het team naar de Tour de France toe werkt. Dat is iets dat nu aangepakt wordt. De belangrijkheid van de klassiekers komt op een hoger niveau.”

Wout van Aert, trainer Marc Lamberts en Mike Teunissen tijdens trainingskamp in Alicante. foto: Raymond Kerckhoffs

Waarin zie je in deze fase van het seizoen dat er al meer focus op de klassiekers is?
“We zijn nu in de winter al klassiekers gaan verkennen en zijn al een paar dagen samen geweest met de jongens die de kern voor het voorjaar vormen. Op die manier proberen we meer groepssfeer te creëren. Ook op stage naar Tenerife zullen we dit jaar met een bredere selectie voor de klassiekers gaan dan in de voorgaande jaren. Verder merk ik ook dat de ploeg meer met het materiaal bezig is. Het team besteedt gewoon aan alle aspecten richting de klassiekers ietwat meer aandacht.”

Zijn jullie in de breedte nu sterk genoeg om in de kasseienkoersen de strijd aan te gaan met ‘The Wolfpack’ van Quick-Step-Alpha Vinyl?
“Ik denk dat het niet onze ambitie moet zijn om Quick-Step te kopiëren of om even sterk te zijn. Ons doel moet zijn om koersen te winnen. We kunnen denk ik wel leren van hoe Quick-Step de koers tactisch aanpakt. Dat bij voorbaat niet vastligt wie de wedstrijd moet winnen. Ik zal bij Jumbo-Visma in de Vlaamse klassiekers wel het speerpunt zijn, maar ik heb nu naast mij ook een aantal jongens die het ook kunnen afmaken. Dat moet een van de krachten van ons team worden.”

Wout van Aert – foto: Raymond Kerckhoffs

Ben jij er persoonlijk ook mee bezig om er voor de klassiekers een homogene ploeg van te maken?
“Ja, ik denk dat dit ook bij mijn leeftijd hoort dat ik beter besef hoe belangrijk het is dat ik als leider ook aan de ploeg om me heen werk. Het is niet alleen dat de hiërarchie op papier staat en dat je dan hoopt dat iedereen zijn best doet. Je moet iedereen proberen mee te krijgen dat ze geloven in het grote doel dat we die belangrijke wedstrijden gaan winnen. Dat betekent dat je wat vaker met de jongens gaat praten en aan kleine dingen wat meer aandacht besteedt. Je probeert meer te doen dan enkel met je eigen proces bezig te zijn.”

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
12 januari 2022 08:42
Legt het aantrekken van drie van zo’n aansprekende renners >> zulke

met de jongens die de kers voor het voorjaar vormen >> kern denk ik?
12 januari 2022 08:49
Hij is inmiddels al 27! Poehpoeh.. ik denk dat ik maar alvast een bejaardentehuis ga zoeken. Wout hoopt een paar tweede plaatsen in te ruilen voor een monument. Ik gun hem RvV wel. Ik verwacht niet dat hij ooit Roubaix wint. Hij is niet iemand die van 80km solo gaat en als het een groepje blijft, wint altijd degene waarvan je het niet verwacht. De heerlijke charme van Roubaix!
    12 januari 2022 09:16
    In de laatste 20 jaar waren enkel Hayman en misschien Colbrelli verrassende winnaars van een sprint uit een kleine groep. Boonen (2x), Cancellara, Van Avermaet, Backstedt, Gilbert, Sagan, Degenkolb en Van Peteghem wonnen allemaal vrij logische sprints.
    Uiteraard maak je solo meer kans en dat zal Van Aert stilaan ook wel gaan beseffen.
    12 januari 2022 09:23
    Was Colbrelli zo verrassend? Is een snelle man, en je verwacht natuurlijk wel VdPoel, maar vond al id koers dat VdPoel niet beter was dan zijn kompanen.
    Op 5km vd streep ging ik ook wel mijn geld op Sonny gezet hebben.

    Het bewijst gewoon altijd het punt dat een sprint na een zware klassieker van 250+km altijd anders is dan een 'gewone' sprint. Asgreen vs VdPoel, Hayman vs Boonen en onlangs Van Baarle voor Valgren en Stuyven in het WK.
    Niet wie is er de snelste, maar wie heeft nog het meeste in de tank.
    12 januari 2022 09:37
    Nee ik vond Colbrelli ook allerminst verrassend, maar ik nam aan dat Mathieu hier wel als favoriet van dat groepje gezien wordt.
    12 januari 2022 09:39
    In de sprint kan hij hem altijd winnen, select groepje of niet. Maar een solo behoort ook tot de mogelijkheden met zijn tijdrijderscapaciteiten. Als het daarachter niet draait komt een VdP dan nooit terug als hij een gat heeft. Dan wordt het alleen uitkijken voor gasten zoals Ganna of Moscon, maar die hebben dan als het goed is de 2e TJV in d'r wiel hangen.
    12 januari 2022 09:49
    Het moet ook allemaal een beetje mee zitten in Roubaix om van ver te kunnen gaan. Dit jaar had hij de kop/benen niet meer om te strijden. In de Gilbert-editie zat hij mee in het juiste groepje, maar waren z'n beste krachten door pech ook al weg. Hopen maar dat het qua omstandigheden eens zijn kant op valt. Dan geloof ik wel in een solo.
    12 januari 2022 10:08
    Het probleem met VdPoel is, dat hij wel bereid is om alleen in een groepje door te knallen om het gat te dichten en vervolgens de man met de hamer kan tegenkomen.
    Hij rijdt altijd om te winnen, al zit er 10man in zijn wiel. Dat is zijn charme en tegelijk zijn zwakte.
    13 januari 2022 23:07
    Colbrelli was toch de beste man van het najaar. Enecotour in frieten gereden met Maatje Mohoric en reed sneller dan ooit tevoren in heuvel op (in het wiel van Evenepoel).

    Colbrelli ging eerder aan dan Vdp in Roubaix maar toen dat kipje hem kwam aanbieden op kop van, kookte die 'm helemaal gaar.
12 januari 2022 08:58
Ik lees vaak interviews en artikels alsof Wout nog geen monument gewonnen heeft.
Uiteraard wil hij graag eens RVV/PR winnen, maar laat ons niet vergeten dat hij MSR al gewonnen heeft.
    12 januari 2022 11:26
    Net zoals Stuyven.
    12 januari 2022 21:17
    Een klasbak als Wout wil en moet er zeker nog een paar meer winnen, wil hij in het rijtje der groten genoemd worden. Boonen, Cancellara, Gilbert, Merckx, De Vlaminck...
12 januari 2022 09:23
En zoveel meer. Wout is een baas en staat er altijd
12 januari 2022 09:29
Stel je voor dat de eerste ritten in P-N traditiegetrouw uitdraaien op één of twee waaierritten en dat Wout telkens mee is, maar het kruim van de kopmannen niet, dan staat die na de ITT misschien wel zo gunstig dat er toch weel richting eindzege gedacht wordt, de zegedrang van WVA kennende. Of ben ik nu hardop aan het dromen en onderschat ik schaamteloos de klimetappes ?
    12 januari 2022 09:46
    Roglic rijdt ook Parijs-Nice, dus die gaan ze gewoon uitspelen.
    12 januari 2022 20:14
    Roglic gaat in zijn achterzak zitten.
    12 januari 2022 22:45
    Hij gaat (en moet) in de eerste finish bergop/heuvelop gewoon laten lopen en ook in de zwaarste bergrit. De rest kan ie gerust vooraan meedoen en Roglic helpen. Dat is een mooie bliksemafleider voor hem. Kun je nog best een ritje meepikken en met prima vorm naar MSR toe.
12 januari 2022 09:30
Hij mag me zeker het tegendeel bewijzen, maar tot nu toe is Van der Sande geen knecht voor de kasseiklassiekers.
Hij heeft in bijna 10 jaar carrière welgeteld 1x Roubaix (2021), 1x E3-prijs (2013), 1x Gent-Wevelgem (2012) en 2x Ronde v.Vl (2013,2021) gereden.
Daarnaast heeft hij wel bijna elk jaar de heuvelklassiekers gereden.

Ik weet dat er wat afwisseling moet zijn, maar met Van Aert, Laporte, Benoot, Teunissen heb je al 4 (semi)kopmannen.
Daarnaast Van Hooydonck, Affini, Roosen, Eenkhoorn in steun met waar nodig Dekker of Kooij.
Ik zie voorlopig niet de grote meerwaarde voor VdSande in die klassiekers. Laat hem maar bij de heuvelklassiekers en voorbereidende lead-out blijven zou ik voorstellen.
    12 januari 2022 09:46
    Voordeel met van der Sande is dat hij wel vlotter een heuvel over geraakt dan Roosen, Eenkhoorn & Van Hooydonck; ook al is het een Vlaams bergske. Om die reden verwacht ik hem er in een aantal koersen wel bij. Dwars door Vlaanderen zou hem bijvoorbeeld perfect moeten liggen aangezien die wedstrijd meer op geasfalteerde hellingen focust.
    12 januari 2022 12:23
    Hij zal idd van pas kunnen komen in bepaalde klassiekers zoal de omloop, de italiaanse klassiekers, dwars door vlaanderen, brabantse pijl, agr en de waalse klassiekers. Geen slechte transfer. Het hoeven niet allemaal kasseimannen te zijn.
    12 januari 2022 12:50
    absoluut niet, en hij is zeker een versterking voor de ploeg.
    Maar iedereen behemelt hem als de topknecht voor Van Aert ( en bij uitbreiding de kasseiklassiekers). Dat is hij (voorlopig) niet denk ik.
    Dat hij zijn waarde heeft in bepaalde koersen staat buiten kijk
    12 januari 2022 23:34
    Betwijfel of Benoot, Laporte en zeker Teunissen goed genoeg om te gelden als alternatieve semi-kopmannen. Ik vind die voorlopig allemaal net iets te licht om de Terpstra of Devolder te zijn voor de Boonen van Van Aert.

    Uiteraard moeten ze die tactiek gebruiken als het uitkomt om Van Aert zo in een zetel te zetten, maar als het dan achteraan stil valt en iemand van dat trio het moet gaan afmaken, dan gaat er vooraan altijd wel eentje tussen hangen die dat beter kan. In de monumenten dan.
12 januari 2022 09:42
Goed interview dat een mooi beeld geeft van de gang van zaken. Wout ontwikkelt zich tot renner die het team echt aanstuurt, begeleidt, voorbereidt. Mooi ook hoe eerlijk en genuanceerd hij in zijn antwoorden is - en fijn dat het stuk die nuance ook weergeeft.
12 januari 2022 09:42
Deze keuze snap ik volkomen. Als je doelen stelt dan betekent dat ook dat je dingen moet laten om die doelen te behalen.
12 januari 2022 09:59
"Ik weet dat dit een stelling is waar ik achteraf keihard op afgerekend kan worden." Dit kan idd het verschil zijn tussen een on- en voldoende in het eindejaarslijstje.

Er komt zo toch ook wel aardig wat druk te staan op de klassiekers: geen (crossen tussen BK en) wk waar de regenboog al bijna in de broekzak zat, en geen strade, waar zoals de vraagsteller al zegt dat hij in de laatste 4 jaar minimaal 4e werd werd. Benieuwd of dat nog mee gaat spelen in de koers: bijvoorbeeld door meer kopwerk te doen omdat hij niet 15e in de rvv wil worden na de opofferingen.
    12 januari 2022 11:20
    Strade overslaan begrijp ik net zeer goed. Het is een koers met een deelnemersveld dat heel goed klimt. Dan moet een WvA daar al in erg goeie conditie zijn om mee te doen voor winst. Eraf gereden worden ver van de meet, is dan ook niet opportuun voor het vervolg van het seizoen.

    Het is een mooie koers, maar hij heeft ‘m al op zak. Die nog een 2de keer winnen of weer podium, weegt niet op tegen de klassiekers later op het seizoen. Wie weet nog dat Cancellara 3x de Strade won? Men spreekt toch eerder over zijn overwinningen in Vlaanderen, Roubaix en Sanremo.

    Zie hem liever bij voldoende frisheid doortrekken tot misschien wel de meest prestigieuze wielerklassieker in het internationale peloton: Luik-Bastenaken-Luik. Al raak je een week na Roubaix en al een stevig voorjaar achter de kiezen wellicht niet meer hersteld om het op te nemen tegen de mannen uit het Baskenland.
    12 januari 2022 17:06
    3x strade is een strook met jouw naam, dan wordt je vereeuwigd. Maar goed er moeten keuzes gemaakt worden.
12 januari 2022 10:07
Als Belgische Flandrien is het logisch dat je je beste jaren opoffert aan het binnen hengelen van Vlaanderen en Roubaix. Ik twijfel wel aan zijn vermogen om het koppie à la QS op orde te houden wanneer er een kopgroep met één of meer van Benoot/Laporte/Teunissen wegrijdt, te Leuven gaf ie al blijk dat niet altijd helder in te kunnen schatten.
    12 januari 2022 10:14
    Versterking zou dan uit de volgwagen moeten komen met heldere instructies. Frans Maassen lijkt me toch een man die het spel heeft meegemaakt en zou moeten kennen.
    12 januari 2022 10:36
    Anders dan bij de interviews van Asgreen en Lampaert heb ik hier toch het gevoel dat in het hoofd van de geïnterviewde juist zéér belangrijk is wel Jumbo mannetje wint.

    Het hele interview lees ik dat tussen de regels door, op een kleine halve poging om dat te ontkrachten na.

    Toch hoop ik dat ze wel zoals Quickstep gaan koersen. Als ze Laporte, Benoot en Teunissen te vroeg gaan laten controleren om Wout vooraan naar de finish te krijgen kunnen ze in de diepe finale alsnog denk ik met regelmaat de deksel op hun neus krijgen.
    12 januari 2022 11:27
    Indien Benoot met bijvoorbeeld Lampaert en Cort in de ontsnapping zit dan hoop ik voor Wout inderdaad dat de volgwagen juiste instructies geeft en dat Benoot zich niet tureluurs rijdt voor een mooie 3e plek. Met Laporte zou het anders zijn.
    12 januari 2022 11:31
    De individuele druk is niet te vergelijken en anders dan bij Lampaert en Asgreen wordt van Aert wel cónstant afgerekend op mindere prestaties. Als hij niet wint staat telkens een heel leger klaar om hem de grond in te boren (lees hierboven 'hij wint nooit Roubaix') of de vergelijking te maken met MVDP. Asgreen kan comfortabel 68e worden in Parijs-Roubaix en daarna vanuit de schaduw van WvA en MVDP hier en daar weer toeslaan.
    Het Nieuwsblad kopt in januari alweer dat het nu écht moet gaan gebeuren voor WvA, zelfs als zijn ploegmaats alles wegkapen dit voorjaar zal het niet genoeg zijn.
    13 januari 2022 11:20
    Hij maakt een logische keuze waarbij hij zich durft uitspreken.
    Heeft de capaciteiten en omkadering om die koersen te winnen en richt zich er dan ook 100% op.
    Wint hij niet dan zal hij aangeven er alles aan gedaan te hebben en is het zoals het is.
    Dat moet je dan wel later weer opzij kunnen zetten ondanks de media die er continue over zal beginnen en vooral de fanatieke Vlaamse supporters. Geen sinecure.
    13 januari 2022 23:10
    Dit luciditeit is ook een kwaliteit op zich, die zelfs de grootste winnaars niet altijd meer hebben in een finale.

    Je hebt ook een wat geluk nodig.

    En goeie benen natuurlijk. Dan kan je als superkampioen veel rechtzetten.
12 januari 2022 11:00
Ben benieuwd. Van Aert heeft 2 zeer succesvolle seizoenen achter de rug, beter doen wordt toch niet evident.

Wel was het ook in mijn ogen zo dat hij inderdaad heel vaak al vroeg alleen zat en daardoor onderweg al veel hooi op zijn vork nam. Met de gevoelige versterkingen in de voorjaarskern moet dat toch een ander koersverloop en meer frisheid in de finale kunnen betekenen voor Wout.

Of dan Vlaanderen of Roubaix wordt gepakt, moet je nog maar afwachten. Bij een Cancellara wist je: als hij zonder pech en niet te veel achterstand aan de voet van de Oude Kwaremont wordt afgezet, is het wellicht bingo. Op dat niveau zat van Aert afgelopen jaren nog niet, en dus blijft de kans dat je niet wint groter dan dat het wel lukt.

Wel heeft van Aert de luxe om te mogen falen. Een voorjaar zonder grote overwinning kan hij met zijn veelzijdigheid nog rechttrekken later op het seizoen.

Met Milaan-Sanremo heeft hij overigens ook al een mooie kans op een monument nog voor de keien beginnen. Die wedstrijd, waar positionering, een goeie beklimming én afdaling van de Poggio en een sterk eindschot belangrijk zijn, zit hem als gegoten en misschien zelfs nog beter dan de kasseiklassiekers.

De winter is goed verlopen en het team versterkt, nu hopen dat je niks tegenkomt richting moment van de waarheid. Maar Vlaanderen of Roubaix pakken, is altijd moeilijker dan het lijkt.

Ik sluit overigens niet uit dat een gebeten vdP zichzelf ook nog in korte tijd klaarstoomt om te knallen, en met ook nog een Asgreen en de rest van QS erbij zal van Aert en zijn equipe dik in orde moeten zijn om 1 van de 2 droomkoersen bij te schrijven op het palmares.
    12 januari 2022 11:18
    Ga voor een heel groot deel met je mee in je analyse, Alfons.

    MSR: lijkt inderdaad goed bij hem te passen, aangezien hij in feite 2 opties heeft om het af te maken (bergop op de Poggio, en/of in de sprint). Er zijn er weinigen die in allebei zo kansrijk zijn.

    Waar ik wat minder met je mee ga is het gedeelte over dat hij vaak zelf te veel hooi op de vork heeft moeten nemen in de klassiekers, en het daardoor net niet redde. Misschien dat ik anders naar de wedstrijden kijk, maar hij leek in de belangrijkste wedstrijden vooral zelf wat te kort te komen tegen de andere kleppers. De Kwaremont liegt niet, net zo min als de kasseienstroken in PR.

    Ikzelf denk dat de juiste versterking meer tactische mogelijkheden moet gaan bieden. Natuurlijk om in de diepe finale een gat dicht te rijden of de sprint aan te trekken, maar ik denk dat je met Laporte en een goede Teunissen ook gewoon twee renners hebt die je een sprintje kunt laten rijden tegen 80-90% van het peloton (ook tegen pakweg Stybar of Lampaert). Zodat je zelf wat meer in de zetel kunt zitten en het bordje van de anderen kunt leegeten.

    Uiteindelijk betekent het hebben van een extra knecht in de finale ook meteen dat er naar jou en je knecht wordt gekeken als er iemand vertrekt. Het kan dus ook verlammend werken, terwijl in een strijd met eenlingen iedereen eerder geneigd is zijn deel te doen.

    En met je laatste alinea ben ik het wel 100% eens: klassiekers winnen is anders dan een brood halen bij de bakker; alles moet kloppen....
    12 januari 2022 11:23
    Bij Van Aert wordt er altijd gezegd dat hij zo vroeg alleen zat. Bij Van der Poel hoor je daar niemand over. Beide zijn gewoon in staat om het zelf op te lossen.
    12 januari 2022 11:32
    Je moet een koers ook tactisch naar je toe kunnen trekken, dat is wel al eens van Aert zijn zwakke punt gebleken. Het is iemand die schijnbaar meer baat heeft bij een gecontroleerde koers waarin hij alles in 1 of 2 cartouchen kan steken dan bij een chaotisch koersverloop.

    Het gevaar zit er dan ook in dat hij te berekend gaat koersen. Zeker in de kasseiklassiekers is de aanval vaak de beste verdediging.

    De vergelijking met vdP begrijp ik, maar die voelt zich net helemaal thuis in zo’n man-tegen-mangevechten van ver. Moet je er wel bij zeggen dat Matje daarin soms te druistig wordt, waardoor hij zo dan de wedstrijd verliest.

    Van Aert is meer een type om op gecontroleerde wijze naar de zone van de waarheid te rijden, en daarbij speelt een goeie ploeg een grote rol. Alleen denk ik dat hij wel ook gewoon de capaciteiten heeft om meer zelf de koersen in een beslissende plooi te leggen.
    12 januari 2022 11:48
    Ik denk ook dat de kwaliteiten van Wout niet liggen in een chaotisch koersverloop. Waar Mathieu (en ook Flip) echt koersinstict hebben, lijkt dat bij Wout wat te missen. En dit zie je op momenten dat het chaos wordt, dan zie je vaak dat Mathieu en Flip het laken naar zich toe trekken en Wout eerder blijft afwachten. Waarbij natuurlijk ook de benen bepalen wat er kan.

    Om minder chaos te hebben, denk ik dat TJV de pionnen die er zijn vooral moet gebruiken om Wout erachter in een zetel te zetten. Wout enkel mee met de allergrootsten, en Laporte en Teunissen het liefst al eerder vooruit. Met Benoot meer in de rol om bij Wout te blijven, aangezien die niet de kwaliteiten heeft om het af te maken in een groepje.
    Nadeel is dat Wout inderdaad gevangen kan worden in de eigen ploegtactiek. Maar dan heb je met een goede Laporte en Teunissen wel twee mensen die het ook af kunnen maken.
    12 januari 2022 11:49
    Als ik terug denk aan bv. Vlaanderen van vorig jaar dan zou ik me meer zorgen maken om het feit dat hij bijna letterlijk bij elk bergop sprintje de beste mannen in koers niet kon volgen. Het was dan niet dat de tank leeg was, want hij kon nog vrij goed achtervolgen, maar die punch ontbrak gewoon.
    12 januari 2022 11:56
    Vorig jaar in Vlaanderen was hij gewoon minder sterk dan Asgreen en vdP. Dat was onderweg inderdaad al verschillende keren duidelijk geworden.

    Dat bedoel ik een beetje met die tactische onkunde. Ondanks dat vdP hem daar al verschillende keren op lengtes had gezet onderweg, bleef Wout gewoon vol meedraaien. Dan weet je toch dat ze je op 1 van de laatste hellingen eraf rijden?

    Of hij systematisch minder is op dat soort hellingen, weet ik niet. Het jaar ervoor was het de enige die enigszins mee kon met Flip op de Poggio, rijdt hij op de Taaienberg na technische problemen gewoon weer naar Alaphilippe en vdP toe en was hij op de Kemmelberg naar mijn gevoel ook de sterkste man in koers.
    12 januari 2022 12:14
    Alfons, spijker en kop als je het mij vraagt!

    Wout is loeisterk, maar mist het instinct om op zulke momenten de juiste dingen te doen. Misschien de gevolgen van jarenlang tegen Mathieu koersen, waarbij hij bijna altijd achter de feiten aan moest koersen. En daarin wel geleerd heeft om nooit op te geven, maar te weinig om zelf het initiatief te pakken en het laken zelf naar zich toe te trekken.
    13 januari 2022 11:25
    Interessant draadje. Goede uiteenzetting van de heren over dun Wout.
    13 januari 2022 23:13
    Denk dat het eerder trots is die 'm verhindert van in het wiel te gaan zitten. Of te linkadoren.
    Op korte termijn slecht voor je imago door alle heisa van de dramaqueens te café en wielerfora maar over 15 jaar zeggen ze. 'T was ne slimme coureur.
12 januari 2022 11:12
Pakken wat je pakken kan vs. héél misschien die ene grote wedstrijd op je palmares zetten. Een aanpak die niet iedereen zal appreciëren, maar schijnbaar ziet Van Aert er noodzaak in omdat hij als geen ander aanvoelt net dat procentje te missen voor met name De Ronde en Roubaix. Het is risicovol, maar met het palmares dat hij al heeft een prima te verdedigen keuze.
Over het Tirreno klassement jokt Van Aert "Wij hebben echter ook ingezien dat medio maart niet het juiste moment in het seizoen is om voor een klassement te gaan" want met de knowhow aanwezig wisten ze dat vooraf ook dondersgoed. Wat heeft een rol gespeeld dat niet uitgesproken wordt?
    12 januari 2022 11:21
    Hoe bedoel je die laatste, panache? Dat Van Aert dit jaar bewust gaat voor het eendagswerk, en het klassementen rijden even op een lager pitje zet?

    Dat zou ik een begrijpelijke keuze vinden... hij heeft met zijn kwaliteiten nog zoveel te winnen in de klassiekers en het sprintwerk.
    12 januari 2022 11:52
    Dat laatste is ook voor mij een vraagteken Michelangelo. Ik vind het gewoon vreemd dat in een redelijk genuanceerd en openhartig verhaal de lezer ineens een argument voor de kiezen krijgt welke m.i. terug gaat naar absolute basis trainingsleer. Ik laat mij geen verhaal op de mouw spelden dat achteraf gebleken is dat een Tirreno vol voor het klassement rijden ietwat nadelig is voor een klassieke voorjaarscampagne. Dat wisten ze vooraf en dat weten ze achteraf. Vanwaar dan toch die simpele uitleg? Willen ze Van Aert eens echt onverwachts als joker uitspelen a la Vingegaard 2021?
    12 januari 2022 12:34
    Ik denk dat vooral Zeeman niets anders wil dan de gele trui winnen in de tour en wel 99x liever dan welek klassieker dan ook. Een van Aert die 101% mee die focus deelt is het beste dan maar die wil zelf kasseien winnen.

    Er loopt volgens mij een, niet per sé conflictgevoelig, spelletje waarbij de partijen eea aan het onderhandelen zijn en dat lijkt vol voor de keien en daarna alle balen op geel te zijn. Met van Aert dan niet in de rol van 2e man maar als megaknecht zonder groene waas vd bakkes.

    Kortom gaat hij niet zo specifiek afgetraind vh rondewerk naar de tour toe als afgelopen jaargang.
    12 januari 2022 13:04
    Denk ook dat dit speelt RV.

    Dat de groene waas van Wout eigenlijk geen optie is voor de gele waas van de ploegleiding. En dat Wout alle support krijgt in het voorjaar, en slechts af en toe zijn kans mag gaan in de TdF. Maar niet iedere dag, en niet voor groen. Want het belangrijkste is de gele trui.

    De meeste Belgen zullen hiervan wel in een stuip schieten, maar ik vind het een logisch stukje handjeklap gezien de aanwezigheid van Roglic in de ploeg.
    12 januari 2022 13:17
    Hangt ook wat af van de eerste paar dagen, waarin al veel kan gebeuren. Als Roglic nog vooraan het klassement staat de avond voor La Planche, zal van Aert wel grotendeels in dienst worden gezet. Is een Tourzege daar al veraf, verandert het geweer wellicht van schouder.

    Sowieso lijken voorjaar en het WK me dé hoofddoelen te zijn van Wout komend jaar. Maar misschien ligt een wedstrijd als de Tour hem wel nog beter dan grote eendagswedstrijden, met zijn veelzijdigheid en vermogen om 3 weken koers te verteren. Daar kan hij op z’n Sagans 1 van dé figuren van de Tour worden. Alleen is het begrijpelijk dat dat niet opweegt tegen een mogelijke eindwinst met Roglic.
    12 januari 2022 14:01
    In ieder geval is het voor 'de groenen' al mooi dat van Aert dan iets minder vederlicht en gekwiatkowskiseerd aan de start staat in DK. Omschakelen naar een jacht op groen is dan net iets makkelijker gedaan. Ook zal de rappe ontwikkeling van Vingegaard als 2e man binnen de equipe ruimte hebben gegeven.
    12 januari 2022 20:27
    Het weer mss.
12 januari 2022 12:46
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij best Strade Bianchi had kunnen rijden. Het probleem van vorig jaar leek me vooral dat hij erg diep is gegaan om tweede te worden in Tirreno-Adriatico, wat hem opbrak in Vlaanderen. Het WK en Roubaix volgden ook op een klassement in de Tour of Britain, terwijl hij zich in zulke koersen juist koest zou moeten houden.
12 januari 2022 13:54
Dit jaar de tour en Vlaanderen voor jumbo.
    12 januari 2022 14:25
    Jumbo-Visma zet trainingskamp stop in Alicante na een positieve corona test van een lid uit de ploeg. Wout van Aert zou niet in quarantaine moeten en verder trainen in Spanje.
12 januari 2022 21:24
Allemaal leuk en aardig, maar intussen zit de concurrentie van zo'n 20 WT teams ook niet stil. Ontwikkelen en maken ook plannen. Toch wel een gok om zo expliciet op, zeg 2 voorjaarsmonumenten in te zetten.
    13 januari 2022 11:31
    Hij en TJV durven heel gericht te werken mede en vooral door de ervaringen en data van afgelopen jaar. Vrij logisch dat men verwacht nu meer kans te hebben. Ervoor durven gaan, 100%, maakt oa de sport zo mooi.
13 januari 2022 23:21
Ik steek wel eens de draak met Jumbo Visma he maar ik denk dat Van Aert bij geen betere ploeg past. Niet per se omwille van kwaliteiten, want hij zou bij elke ploeg bangelijke resultaten halen, maar qua karakter
die zitten hebben dezelfde benadering.
Wout is een veel nuchterdere gast dan ik.

....

nu ben ik mijn draad kwijt.

aja, ga eens wat meer tot in Mol fietsen Wout ipv dat saaie k*trondje langst de vaart. Misschien steek je daar wat op over de dubbel Vlaanderen-Roubaix.

Reacties zijn gesloten.