Wout van Aert relativeert ruime voorsprong: “Dit parcours was op mijn maat”
© Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 4 december 2021 om 18:38

Wout van Aert relativeert ruime voorsprong: “Dit parcours was op mijn maat”

Interview Gentleman wel, die Wout van Aert. “Natuurlijk geeft dit een vertrouwensboost”, sprak hij na zijn zege in Boom de schrijvende pers toe. “Maar ik geloof niet dat dit de ware verhoudingen zijn. Dit was een ideaal parcours voor mij. En als straks mijn ‘grote vriend’ terugkomt, zal ik sowieso nog een paar procentjes beter mogen zijn.”

Diepe modder, opspattend water, veel loopstroken. Al bij de verkenning zagen we Van Aert met binnenpretjes rondfietsen op de drassige weiden van recreatiedomein De Schorre. In zijn interviews vooraf hield hij zich nog op de vlakte. Dat hij benieuwd was waar hij kon uitkomen, zei hij. Grote ambities wilde hij niet uitspreken. “Als de logica gerespecteerd wordt…”

“Ik was toch best zenuwachtig”, gaf hij na zijn overwinning toe. “Eigenlijk niet eens een slecht teken. Eerder een bevestiging dat ik er zin in had. Om te zien waar ik stond. Maar dat het zo vlot zou gaan.. Nee, dat had ik in de verste verte niet verwacht.”

Hoe verklaar je dat zelf?
“We moeten niet verbloemen dat dit parcours me op het lijf geschreven was. Veel loopstroken, traag tempo. Daar had ik al niet over te klagen. Ik overleefde ook vlot het geharrewar in de start. En ik denk dat ik ook beter voorbereid ben dan de voorbije jaren. Twee jaar geleden kwam ik terug uit blessure. Vorige winter was de rustpauze korter – door de verschoven klassiekers – en kwam ik met minder voorbereiding weer in het veld. Nu ben ik er meer klaar voor.”

Op één ronde tijd groeide jouw voorsprong van 15 naar 55 seconden. Straf.
“Ik had nochtans geen plan. Ik startte vanop rij drie, maar kon snel opschuiven. Alles liep goed. Het was wel een keuze om het tempo op te drijven om te zien wie volgde. Bleek dat alleen Toon Aerts te zijn. Toen hij viel, kwam ik echter alleen te zitten, zocht ik een eigen tempo en werd het gat inderdaad snel groter. Maar ik denk wel dat ze achter mij snel naar elkaar zijn gaan kijken. Ze bleven ook lang samen, merkte ik.”

Van Aert met zijn nieuwe Cevélo R5-CX – foto: Cor Vos © 2021

In het laatste kwart nam je wat gas terug. Bewust?
“Ik kreeg het lastiger naarmate de wedstrijd vorderde. Het was ook ineens een lange inspanning. Vandaar wellicht ook de val in die tricky afdaling. Gelukkig had ik de luxe dat het gat zo groot was dat ik mijn eigen tempo kon blijven rijden.”

Je vertelde vooraf bang te zijn voor de technische passages. Op die val na, maakte je amper foutjes.
“Klopt. Technisch ging het verbazend goed. Nochtans heb ik alleen de laatste week wat cross-specifiek getraind. Daarvoor trainde ik alleen op de weg.”

Dit moet je in elk geval een enorme boost geven?
“Uiteraard is dit een mentale opsteker. Plezant! Zeker omdat toch alle goede Belgen hier aan de start stonden. Ik kan met vertrouwen naar de volgende wedstrijden. Anderzijds wil ik herhalen: door de aard van het parcours zijn dit volgens mij toch niet de ware verhoudingen. Dit was geen intervalcross.”

Toen vooraf naar jouw vormpeil gepolst werd, zei je grappend: ik zit op 91 procent. Wat gaat dat geven als je 100 procent bent?
“Haha. Die 100 procent zal misschien wel nodig zijn als ook mijn grote vriend komt meedoen.”

Ondanks het slechte weer viel de publieke opkomst in Boom best mee – foto: Cor Vos © 2021

Blij dat er nog met publiek gecrost wordt? Het zag er deze week even benard uit.
“Een hele opluchting. Ik zag het al gebeuren, voor het tweede jaar op rij zonder toeschouwers. Ik heb de fans gemist. Het blijft voorlopig nog wel zichtbaar dat de grote massa wegblijft, maar als iedereen zijn gezond verstand gebruikt en de regels respecteert, moet het kunnen. Hopelijk verstrengen de maatregelen niet meer.”

Volgend weekend Essen op zaterdag, Val di Sole op zondag. In de sneeuw…
“Heel lang geleden dat ik nog op sneeuw of ijs gefietst heb. Ik herinner me dat ik dat als jongere niet echt onder de knie had. Ik ben benieuwd wat dat daar gaat geven. Ik kijk er in elk geval naar uit.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
4 december 2021 18:54
Zoals altijd de eerlijke en volwassen prof. Lijkt mij inderdaad dat zijn voorbereiding nu perfect was voor dit cross seizoen. Mooiste moment vandaag was die steile heuvel tot boven opfietsen, dat type machtsvertoon mag ik graag zien.
4 december 2021 18:57
Nou hier kan ie wel wat sussend praten over parcours op lijf etc… maar dit is toch veelzeggend. Mathieu Tom en hijzelf zijn er teveel aan voor die arme sloebers die al maandje ploeteren
    4 december 2021 20:40
    Hij zegt het eigenlijk ook zelf. Hij heeft zijn topvorm pas nodig als zijn grote vriend meedoet. 91% van Wout is nog altijd groter dan een tuinkabouter. Veel groter.
    4 december 2021 22:43
    Ik vind het best triest hoe neerbuigend sommigen hier doen over zijn tegenstand in het veld. Gelukkig toont de man zelf meer respect dan enkele van zijn geelzwarte fans.
4 december 2021 19:34
Elke koers geniet ik van deze wielrenner
4 december 2021 23:49
Het is niet zo zeer dat de andere crossers maar matig zijn - dat zijn zij zeker niet - als wel hoe sterk Van Aert en natuurlijk ook Van der Poel en wellicht Pidcock zijn.
    5 december 2021 00:12
    Spijker op de kop, het is lullig voor de anderen maar deze mannen zijn de buitencategorie. Op de weg horen twee nu al bij de beste vier/vijf renner die iedereen moeiteloos kan opnoemen en Pidcock heeft zijn potentie ook al bewezen met de OS titel MTB en het winnen van de Brabantse Pijl. In de cross blijken ze met minder wedstrijden en een korte trainings aanloop ook nog steeds een kloof te slaan met de full time veldrijders. Die blijken simpelweg niet in staat om in hun confrontaties met deze mannen meer dan incidentele successen te boeken.
    5 december 2021 00:31
    Pidcock moet mij nog altijd echt overtuigen in het veld. Van Aert en VdP zijn beesten, terwijl Thomas Pidcock eigenlijk een heel iel ventje is. En waar het MTB'en toch vooral ook een "klimkwestie' is op veel parcoursen, is crossen toch net wat meer power en explosiviteit.
    ik denk dat Pidcock veel meer geboren is voor het mtb-en en daarom vooral goed tot zijn recht gaat komen op parcoursen als Gavere, Namen en wie weet ook de Koppenberg (hoewel dat al meer richting ploeteren door een weiland gaat).

    Ik ben er dan ook nog niet aan toe om van de 'grote 3' te spreken. Waarbij het talent van Pidcock overigens buiten kijf staat, ook gezien zijn staat van dienst bij de jeugd.
    5 december 2021 00:43
    Pidcock zijn grootste voordeel is zijn leeftijd maar zijn 'nadeel' is de wat kleinere motor in mijn ogen. Vorig jaar bleek de opeenvolging van wedstrijden een probleem te zijn in zowel de cross als op de weg. Hij heeft ontzettend veel klimtalent en explosiviteit maar het verval bij drie crossen in vijf dagen of wegritten boven de 200 km was (nog) te groot. Is dat simpelweg een gevolg van zijn jeugdigheid of iets structureels? We zullen wel zien. Wat mij teleurstelde was de roekeloosheid rond zijn start in de Vuelta, hij was daar totaal niet klaar voor en de geluiden rond zijn knie problemen die volgens mij een risico kunnen vormen met het zware programma wat zij komend jaar met hem bij INEOS willen draaien. Overbelasting kan een carrière om zeep helpen voor hij goed en wel is begonnen.
    5 december 2021 05:38
    Hear hear, girardengo! Ik ben zelf een grote fan van Van Aert (hoe kan je dat niet zijn?) maar eigenlijk hoop ik dat de Iserbyts, vdHaars of Aertsen van deze wereld hem toch nog eens kunnen kloppen op een terrein dat meer in hun voordeel is. Dat moet dan wellicht volgend weekend al gebeuren, voordat de übercrosser terugkeert...
5 december 2021 07:45
Mooi dat veldrijden vergeleken wordt met olympisch langebaanschaatsen. Dat lijkt een soort frustratie die wat mij betreft misplaatst is als je alleen al naar het deelnemersveld en de uitslagen kijkt.

Amerikanen, Russen, Japanners, Canadezen, Nederlanders, Noren en Chinezen vormen in de klassementen toch een veel mondialere top dan dat ze bij het veldrijden ooit gezien hebben. Kijk eens naar de wereldbeker tussenstanden of het onderdeel mass start (waar dan wel een belg won dit weekend ;)

De veldrijders piepen al als ze een keer naar Amerika moeten...

Het allround schaatsen lijkt wel veel meer op de cross met een dominant Nederland. Allrounden is dan ook niet olympisch en wordt steeds meer een niche nu bijna alle schaatsers zich specialiseren op een afstand.
    5 december 2021 08:05
    Ik ga volledig mee met je verhaal. Om het langebaanschaatsen weg te zetten als een soort folklore is misschien wel afgunst vanwege de vele aandacht die het in Nederland krijgt. Gisteravond zat er toch behoorlijk wat publiek in Salt Lake City, waar een Amerikaanse, een Japanse, een Poolse, een Belgische en een Canadese overwinning 1 van de voorbeelden zijn van een redelijk internationaal veld.
    5 december 2021 08:21
    Zoals reeds eerder werd opgemerkt was het veldrijden best internationaal, totdat MTB ontstond en vrij snel Olympisch werd. Als dat niet gebeurd was, dan zou het veldrijden waarschijnlijk ook op elk continent 'geboomed' zijn en had het meer kans gehad om zelf Olympisch/mondiaal te worden. Want het is echt wel perfect als tv-format - meer eigenlijk dan het xc mountainbike op vlak van inbeeldbrenging. Dat de veldrijders nu klagen als ze naar Amerika moeten ligt deels aan de onder-de-kerktorenmentaliteit, maar deels ook aan het gebrek aan financiële ondersteuning om die reis rendabel te maken. (Het vervoer van het nodige materiaal + personeel kost meer dan bij de meeste andere sporten.)

    Bij het schaatsen ben ik afgehaakt op het moment dat het allround schaatsen gedevalueerd werd tov die saaiere individuele afstanden, maar dit geheel terzijde.
    5 december 2021 08:31
    Ik ben niet helemaal thuis in het schaatsen, maar een volledig Nederlands podium is echt geen unicum. Nederland haalde op het afgelopen OS de 5e stek op de medaillespiegel. Dat is niet slecht voor een land met jaarlijks 2 vlokken sneeuw. 7 van de 14 goudenschaatsmedailles gingen naar NL, net als 16 van de 48 totaal aantal medailles. Geen idee hoeveel schaatsers afgevaardigd mochten worden en of dat nog effect zou hebben op het totaal aantal medailles. Winterland Canada staat alleen maar in de ranking omdat Ted-Jan(hoe Nederlands wil je het hebben) Bloemen Canadees werd.

    Tuurlijk, er winnen iets meer landen een medaille dan in het veldrijden zou gebeuren, maar volgens mij was het argument over andere sporten op de OS (dat onder een ander artikel plaatsvond) meer gericht op het feit dat er wel meer sporten zijn dat maar heel klein is. Bijv. curling op het OS. En ergens vermoed ik dat veldrijden relatief van een hoger niveau is dan de kleine sporten op de OS waar niets in te verdienen is. Sterker nog: het zou mij niets verbazen of er een paar echte internationale WEGrijders zijn, die relatief beter in veldrijden zijn dan andere atleten in hun kleine sport. Het veldrijden zou dus internationaal ook breder kunnen zijn.

    Volgens mij zijn de veldrijders ook relatief beter dan de MTBers, dat door de olympische steun wel internationaler is. Een tweekamp van de beste 20 man bij elke sport in beide sporten zou eigenlijk wel een mooie kennismaking zijn met de andere sport.
    5 december 2021 09:20
    @Koers in het schaatsen zijn in 2022 meer landen kanshebber op een olympische medaille dan bij welke andere wintersport ook. Voor de hardloop afstanden bij athletiek op de OS zijn veel minder landen kanshebber op een medaille als bij het lange baansshaatsen. Als bij athletiek zoals bij het schaatsen maar 24 deelnemers per afstand mee mogen doen, zouden er ook maar enkele landen op de OS vertegenwoordigd zijn. Het zijn altijd dezelfde landen die in de (halve) finales staan. Voor de wintersporten bobsleeën, langlaufen en biatlon geldt exact hetzelfde. Schaatsen is op dit moment niet minder internationaal dan welke andere wintersport. Sterke schaats(t)ers met een reële kans op medailles komen uit Canada, Noorwegen, België, Nederland, USA, Italië, Zuid-Korea, Japan, Rusland, Polen, Zweden en China. Bij welke sport maken meer landen kans op een Olympische medaille dan bij het lange baan schaatsen? Echt de opmerking dat schaatsen op dit moment niet internationaal is, slaat echt nergens meer op. Dit is echt niet te vergelijken met het veldrijden. De internationale concurrentie is echt moordend bij het schaatsen.
    5 december 2021 10:02
    @harry, je vergelijkt nu wel schaatsen met andere olympische wintersporten, dat is sowieso klein bier. Noorwegen werd met 5-6 miljoen inwoners eerste in de medaillespiegel. Dat er ook wel eens een Duitser/Fransman/Oostenrijker in langlaufen wint maakt het naar mijn mening niet direct 'internationaal'. Wintersporten zijn over het algemeen vrij klein. Schaatsen is van een prima niveau en doordat er in NL een fatsoenlijk verdienmodel ligt ook vergelijkbaar met veldrijden. Maar toch wel enorm plaatsgebonden: ik heb ook altijd het idee dat waar men op de wereld ook schaatst KPN sponsor is (al kan dat ook komen doordat zij gewoon sponsor van de wereldbeker zijn ofzo).

    De discussie is ook niet perse dat het internationaal is (of moet zijn), maar dat veldrijden van een prima niveau is (en waarschijnlijk soms relatief beter dan andere olympische sporten, helemaal als eer geen droog brood in te verdienen is). Tafeltennis is voornamelijk groot in China, maar met zoveel Chinezen zal dat ook wel van een goed niveau zijn. België (en NL) houden enorm van koers/cross, waardoor dat ook veel beoefend wordt en het niveau ook gewoon prima is.
    Wout en Mathieu zijn natuurlijk enorme beesten, en het veldrijden wordt dat enorm duidelijk, maar ze zijn ook beter dan het gros van de wegrenners, alleen zie je het daar minder goed. Ook omdat het eigenlijk verschillende disciplines gecombineerd zijn, zoals sprinten en klimmen bijvoorbeeld. Cross en bijvoorbeeld marathons lopen zijn gewoon sporten waar vrijwel altijd de beste wint. Dat is gewoon een eigenschap van die sporten, dat maakt de achterhoede niet meteen slecht.
    5 december 2021 10:38
    @Koers

    Als je dat vertaald naar inwoners per land, dan stond Nederland gewoon 1ste op die medaillespiegel.
    5 december 2021 10:45
    @helemaal mee eens Marik. Schaatsen is veel meer internationaler dan veldrijden, hoewel ik van veldrijden meer kan genieten.
    5 december 2021 10:47
    @Koers Het niveau van het schaatsen is veel hoger dan het niveau van de cross. Het aantal toppers in het schaatsen is ook veel hoger dan in de cross. schaatsen is een internationale sport. Dit is cross niet. Schaatsen wordt veel professioneler aangepakt dan de fietscross. Er zijn alleen enkele Belgische ploegen (3) die de cross professioneel aanpakken. Ga nu niet de cross vergelijken met het schaatsen. Dit is een wereld van verschil. Simpel voorbeeld de professionaliteit en mogelijkheden van JV (Schaatsploeg) is toch niet te vergelijken met de crossploeg Pauwels Sauzen.
    5 december 2021 11:00
    @Nickt Het huidige internationale niveau van het schaatsen is niet meer te vergelijken met 4 jaar geleden. 4 jaar geleden pakte voornamelijk Nederland het schaatsen zeer professioneel aan. Nu doen alle sterke schaatslanden dit en is de concurrentie moordend.
    5 december 2021 11:06
    @nickdt, nee dan stond Noorwegen nog steeds bovenaan.

    @harry, dat er meer toppers zijn komt omdat schaatsen een containerbegrip is: van 500mtr sprint t/m marathons schaatsen hoort allemaal onder dat begrip met eigen kampioenen. Dat is natuurlijk flauw rekenen en moet je per discipline zien: zijn er daadwerkelijk meer toppers in de 500mtr sprint dan in het veldrijden? En in de 10K, waar regelmatig over wordt gesproken om die niet meer olympisch te maken? Ik denk dat dat reuze meevalt.
    5 december 2021 11:07
    Het probleem met dit soort vergelijkingen is dat de Olympische status dit ook beinvloed. Bij het schaatsen zijn er bv. inline skaters die juist gaan schaatsen omdat het Olympisch is. Bij het veldrijden is het bij de jeugd nog best internationaal, totdat ze bij de profs komen en dan kiezen voor de weg of mountainbike omdat er daar wél een carriere in gemnaakt kan worden.

    Maar feit is inderdaad dat bijna alle wintersporten niet heel veel landen bereiken. De natuur speelt hier uiteraard een grote rol in. De enige twee sporten die qua internationalisering ver boven de rest staan zijn de wat nieuwere (en hippere) sporten: Snowboarden en Freestyle skien.
    5 december 2021 16:25
    Je kunt de cross wel goed vergelijken met het marathonschaatsen. Over het algemeen is 90% van dezelfde nationaliteit en handjevol buitenlandse toppers.
5 december 2021 11:47
Net voor dit interview de special podcast van LSRF met Wout gehoord. Wat een top atleet en wat een sympathieke vent.
5 december 2021 14:49
Mogelijk perfect parcours maar toch ook pure power naast zijn atletisch vermogen en techniek uiteraard. Ook ontzettend gegroeid in zijn interviews tov een 8 tot 10 jaar geleden.
Destijds nogal eens uitvluchten bij verlies en nu open en eerlijk.
Logisch ook als je ziet hoeveel druk er hier in België op renners staat vanuit pers en vooral publiek en de onvermijdelijke supportersclub en dat op jonge leeftijd al.

Lof nu reeds voor zijn loopbaan en de man, renner die hij geworden is. Alleen jammer dat die NFT's niet meer opbrachten om dadelijk Nuyens te betalen.
5 december 2021 23:48
Gegroeid is hij zeker. De eeuwige rivaal gebruikt die smoesjes ook wel nog af en toe helaas. De oh zon grote last van zijn rug, het plankje dat ze hem niet hadden verwittigd. Hongerklop of toch weer niet op het WK,.

Wout staat daar idd verder in ja.
    6 december 2021 20:21
    Ach gut, het tere fanboy zieltje van LucLa kan het allemaal niet aan.
    Uitzonderlijke talenten zoals WvA en MvdP. kunnen geblesseerd raken of hinder hebben van en toch daarna sterk presteren.
    Moeilijk om outperformers te aanvaarden en puur Calimero gedrag. Patetisch.

Reacties zijn gesloten.