Mathieu van der Poel: “Zelfs met superbenen had ik die klim niet overleefd”
foto: Cor Vos
zondag 23 februari 2020 om 14:42

Mathieu van der Poel: “Zelfs met superbenen had ik die klim niet overleefd”

Interview De voorlaatste rit in de Volta al Algarve zou een test zijn voor Mathieu van der Poel. Maar de kopman van Alpecin-Fenix kwam van een kale reis thuis. Hij kwam op de lastige omloop in de problemen, liet het vervolgens lopen en kwam op zeven minuten van winnaar López binnen. “Niets om mij zorgen over te maken”, vertelde hij ons voor de start van de afsluitende tijdrit in Lagoa.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hoe liep het gisteren, Mathieu? Was de klim te zwaar of was jij gewoon nog niet goed genoeg om een rol te spelen?
“Een combinatie van beide. Toen ik het parcours in het roadbook zag, vemoedde ik al dat het een nipte zou zijn. Maar bij de eerste passage over die Alto do Malhão wist ik dat het al helemaal niet nipt zou worden. Dit was weliswaar een korte, maar vooral een zware klim, hoor. Niet voor punchers, wel voor klimmers. Dit had ik zelfs met superbenen niet gekund. Bovendien was ik niet voldoende hersteld van de voorbije etappes. Wat echt niet onlogisch is.”

De ontgoocheling lijkt niet te groot?
“Nee gij. Dit is wat ik verwacht had. Mijn basis is gewoon nog niet breed genoeg na die korte rustperiode. En ik put toch voldoening uit de tweede rit, waar ik op de Alto da Fóia lang kon aanklampen bij de beteren. Ik heb me twee, drie ritten beter gevoeld dan verwacht en daar ben ik tevreden mee.”

Je kreeg hier wel geen bevestiging dat je echt top kan zijn in de Omloop Het Nieuwsblad. 
“Dat klopt, maar dat is ook niet nodig. Vorig jaar ben ik aan het voorjaar begonnen met alleen de Tour of Antalya in de benen. Ik weet niet of ritwinst daar meer betekent dat hier bij de achttien besten overblijven in die tweede rit. Persoonlijk denk ik van niet. Ik ga nu eerst goed herstellen en dan is het hopen dat ik in de Omloop een eerste keer een goede dag heb.”

Wat staat er deze week nog op het menu?
“Niets speciaal. Ik hoop – als het weer het toelaat – nog één lange duurtraining te doen. Verder is het herstellen en een beetje bezig blijven. Nee, er staat geen verkenning meer gepland. Zeker niet met de weersomstandigheden die in België voorspeld worden.”

Na de Omloop gaat het richting Italië voor zijn eerste deelname in de Strade Bianche. Daarna trekt Van der Poel met zijn ploeg opnieuw naar het Spaanse Benicassim voor een tiendaagse stage in de aanloop naar zijn debuut in Milaan-San Remo.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2020 14:55
Zal wel in orde zijn voor de Omloop. De ritten in Algarve lagen hem gewoon niet. Dat wist ik al op voorhand, maar sommige mensen zijn verblindt door de hype.

Wel benieuwd hoe hij het gaat doen in Strade Bianche.
23 februari 2020 15:09
Ik geloof em wel. We gaan t zien.
23 februari 2020 15:30
"Bovendien was ik niet voldoende hersteld van de voorbije etappes.”
Is het normaal dat je moet zoveel moet herstellen na twee van dit soort etappes?
    23 februari 2020 15:56
    Deze man heeft er net een veldritseizoen op zitten met 20 plus overwinningen, waaronder NK, EK en WK. Daarna een week vakantie en nu tussen topklimmers uit de Tour. Wat denk je zelf?
23 februari 2020 15:47
Misschien dan beter toch E3 en GW toevoegen ten koste van FW en LBL?
    23 februari 2020 15:53
    Hij rijdt toch in Catalonië dan?
    23 februari 2020 16:03
    Dat bedoel ik ook eigenlijk, Catalonie en Ardennen er uit, GW, E3 er in, klassieke seizoen afsluiten met de titel verdedigen in Limburg.
    23 februari 2020 18:48
    Dom, dommer, domst. Waarom gaat hij in hemelsnaam in Catalonië rijden en aansluitend de Waalse klassiekers. Daar zie ik hem echt niet winnen. Terwijl de E3 en Gent-Wevelgem 2 mooie koersen zijn om op zijn palmares te zetten... Het moet zijn dat hij afwisseling wilt, want dit is toch echt bizar.
    23 februari 2020 18:58
    Alles in voorbereiding op het mountainbiken en de Olympische Spelen. Het voorjaar is geen doel op zich. Er zal wel een reden achter zitten.
    23 februari 2020 19:12
    Dat kan misschien wel zijn. Dan is het wel ergens logisch...
    23 februari 2020 22:28
    Ik denk dat hij ten opzichte van vorig voorjaar een paar kilo lichter staat richting OS en ook met die OS in het achterhoofd wat meer wil klimmen.
    Het zou pas gek zijn wanneer hij het halsoverkop zou omgooien.
23 februari 2020 15:48
Kwam van een kale reis thuis? Ik heb er nog nooit van gehoord. Wordt dit niet verward met “kwam van een koude kermis thuis”?
    23 februari 2020 16:06
    Is een bestaand spreekwoord. Van een kale reis terugkomen. Van een koude kermis terugkomen... is hetzelfde maar zijn wel twee verschillende spreekwoorden.
    23 februari 2020 16:24
    Ik denk dat het vooral met land waarin je je bevindt te maken heeft. ;)
23 februari 2020 15:58
Aangezien hij ook de afsluitende tijdrit niet zal winnen, is hij nu al 9 wegwedstrijden zonder zege, zijn langste periode sinds 2016.
23 februari 2020 16:04
De ontgoocheling lijkt niet te groot? “Nee gij. Dit is wat ik verwacht had."
Altijd grappig als Nederlanders een soort van Vlaams gaan imiteren dat een Vlaming zelf nooit zou schrijven.
    23 februari 2020 17:22
    "Nee gij" dat klinkt meer alsof het uit de mond van een middeleeuwse troubadour komt...
23 februari 2020 16:06
Ben benieuwd of de Strade Bianche nog doorgaat, nu met dat Coronavirus in Italie.
    23 februari 2020 16:20
    Vast wel want ligt er een goed stuk van weg.
    23 februari 2020 18:18
    Tot een week geleden lag Italië ook een héél eind weg van China...
    23 februari 2020 21:29
    Niet alleen dat. Tirreno en Milaan San Remo komen misschien ook in het gedrang en als het zo doorgaat, zie ik ze ook nog de Giro verbieden uiteindelijk.
    23 februari 2020 21:46
    Maar jij bent dan ook een beetje aanstellerig altijd.

Reacties zijn gesloten.