Jan-Willem van Schip: “Soms ben ik te optimistisch, maar vandaag lukte het”
©Cor Vos
woensdag 12 juni 2019 om 18:27

Jan-Willem van Schip: “Soms ben ik te optimistisch, maar vandaag lukte het”

Interview Zelden een winnaar van een wielerwedstrijd gezien die na afloop zó uitgelaten was als Jan-Willem van Schip in de Baloise Belgium Tour. “Natuurlijk. Daar doe je het toch voor! Ik wil mijn job graag goed doen. Als dat dan lukt, mag je toch enthousiast zijn? Anders moet je echt iets anders gaan doen…”

Stikkapot ging Jan-Willem van Schip tegen de grond, daar op de Wandelaar in Knokke. Een beetje zoals Mathieu van der Poel na zijn triomf in de Amstel Gold Race tegen de vlakte ging. Ook bij Van Schip volgden dolle taferelen met zijn entourage. Wel dertig keer riep hij dat zelfde zinnetje. “Niet normaal, man. Dit is niet normaal!”

Vertel ons over die uitzinnige vreugde, Jan-Willem. 
“Het is in 2019 op de weg nog niet gelopen was zoals ik het wilde. Het was altijd net niet. Het lukte gewoon niet. Vorige week heb ik na overleg met een maat dan aan mijn fietspositie gesleuteld. Ik had van alles en nog wat bedacht, maar blijkbaar was het allemaal toch iets te extreem. Te berekend. En zie, vandaag had ik voor het eerst het gevoel dat ik geweldige benen had. Of misschien is het psychologisch. Dat kan ook…”

Je hebt vandaag in elk geval een straf nummer opgevoerd.
“Als jij dat zo wil noemen, dan ga ik daar graag mee akkoord. Daar doen we het voor. Ik wilde hier in die eerste rit goed zijn. Ik wilde zó graag mee in die vroege vlucht. Eenmaal dat gelukt, deed ik het verder in de rit stap per stap.”

Wanneer ben je gaan geloven dat je het peloton kon voorblijven?
“Ha, daar geloof ik altijd in, hoor. Ik ben een optimist. Meestal te optimistisch, eigenlijk. Ik denk altijd dat ik het ga halen. Dat lukt meestal niet, maar zo blijf ik wel gefocust. Vandaag is het gelukt. Toen het in volle finale brak in de kopgroep, voelde ik dat ik nog wat overschot had. Maar het was nog te ver. Ik heb nog gewacht, mijn kompanen nog wat opgejut en toen ze helemáál stilvielen ben ik alleen gegaan.”

Van Schip, super enthousiast / Cor Vos © 2019

Viel je voorbij de finish op de grond van vreugde of van vermoeidheid?
“Beide. Stikkapot was ik. Vanaf die laatste bocht heb ik alles gegeven wat in mijn lijf zat. Ik moést wel, of ik haalde het niet. Mijn poten waren compleet verzuurd. Maar is dat niet logisch? Als je net wordt ingelopen en je kan op je benen staan, dan heb je je energie echt niet goed verdeeld. Met dat gevoel wil ik niet verliezen.”

Je hebt nu twee leiderstruien. Ga je ze verdedigen?
“Poeh! Nu vraag je me wat? Daar wil en kan ik nog niet aan denken. In 2019 is het stap voor stap. Laat me eerst nog maar wat genieten. Kijk, hiervoor doe je het als renner toch? Winnen… En dit is ook nog eens een vet mooie aankomst, op die Wandelaar. Dan wil ik gemeend enthousiast en blij zijn. Anders kan je maar beter iets anders gaan doen.”

Blik met ons toch al even vooruit op de tijdrit van vrijdag… Die kan belangrijk zijn voor het klassement.
“Oei. (Hij praat plots heel stilletjes, red)  Ik zat dit jaar nog nul keer op mijn tijdritfiets. Ik wil er nog niet over nadenken. Ik weet niet wat dat wordt.”

Iets verder vooruit dan. Wat staat er na deze Baloise Belgium Tour op het menu?
“Ik heb een doel gemaakt van Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde. Daarna staan de Europese Spelen in Minsk op de agenda. Ik krijg vrijgeleide van Roompot-Charles om daar naartoe te gaan en ik ben de ploegleiding daar dankbaar voor. Ik kan er punten pakken richting de Spelen in Tokio, mijn hoofddoel voor 2020. Daarom dus geen NK voor mij. Ik ben geen baan- of wegrenner, maar een coureur. Dan moet je af en toe keuzes maken.”

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
12 juni 2019 18:37
"ik ben geen baan- of wegrenner, maar coureur."
12 juni 2019 19:12
Van die bovenste foto krijg ik wel een heel goed humeur!
12 juni 2019 19:16
heerlijk, zulke gasten in het peloton
12 juni 2019 20:52
Wat een leuk interview na de aankomst ! Fantastisch … en zo blij dat hij was ...
12 juni 2019 20:53
Heerlijke wielrenner, mooie zege, klasse!
12 juni 2019 21:20
Goed voor Roompot met ook die overwinning van Weening kort geleden
12 juni 2019 21:21
Volgende keer ook even opnemen/filmen.. ik kan z’n stem nu al horen bij het lezen maar om het te horen praten is echt geweldig!
12 juni 2019 21:46
Held
12 juni 2019 22:21
nog niet op z'n tijdritfiets gezeten dit jaar ? Waar reed hij vandaag dan op rond ?
Prachtig masjien met onorthodoxe maatafstellingen van zadelpen, zadel en nog maar te zwijgen over dat supergeile stuur van 'm !

Een regelrechte batskluiver.
12 juni 2019 23:33
wat heerlijk om een renner compleet uit zijn dak te zien gaan bij winst, dat hij dit maar lang mag behouden.
Enorm talent deze kerel. Ik ben benieuwd hoe ver hij kan komen met zijn eigenwijze werkwijze.
    13 juni 2019 07:51
    Je vind het niet een tikkeltje 'over the top'? Prima om spontaan te zijn, verademing vergeleken met eenheidsworsten, maar zo'n deense ludwig en Jan-Willem, nee, vind het toch een beetje overacting hoor.
    Dat hysterisch op de grond gaan leggen is toch ook een beetje een nieuw dingetje
12 juni 2019 23:41
Hope dat ie de baan vergeet na 2020, dan kan ie mss e klassieker winnen
    13 juni 2019 07:52
    Welke?
    13 juni 2019 08:15
    RVV, P-R. En bij de Vlaamse semiklassiekers maakt ie vanzelfsprekend ook kans, dat liet ie vorig jaar al zien.
    13 juni 2019 17:04
    Das erg hoog gegrepen, maar ik sluit het ook niet uit, we zullen zien :)
13 juni 2019 06:27
Dus gisteren wonnen twee coureurs en was het een zwarte dag voor een wegrenner.

Reacties zijn gesloten.