Prijave in naročila (0)
×

Interviju: MIA RADOTIĆ 

 


MIA RADOTIĆ - INTERVJU

1. Mia, od kje prihajaš? Se nam lahko predstaviš.

Živio vsem :), prihajam iz Hrvaške, rodila sem se v Medžimurju, a zadnjih deset let živim v Zagrebu.

2. Kolesarjenje je zakoreninjeno v vaši družini. Kdo je najbolj zaslužen za tvojo tekmovalno pot?
Da, res je. S kolesarjenjem se je že v sredini prejšnjega stoletja z nekaj prijatelji in bratom začel ukvarjati dedek Juraj. Nato mu je še kot otrok sledil moj oče Zvonimir, ki je še vedno aktiven kolesar. Tekmoval je v vseh kategorijah, še lani je nastopil na UWCT svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Za seboj ima preko 40 let kolesarjenja. Brat Bruno je prav tako kolesar od malih nog. Bil je državni prvak v nekaj kategorijah. Dirkal je za več različnih klubov, v zadnjem letu svojega aktivnega tekmovanja pa je bil član hrvaško-italijanske kontinental ekipe Meridiana. Poleg tega je še vedno lastnik hrvaškega rekorda na pisti na 4000 m. In sedaj sem tu tudi jaz :).

3. Trenirala si kar nekaj športov, tudi košarko. Kje so razlike med tako izrazito skupinskim športom in kolesarjenjem?
Paaaaa…. predvsem je razlika ta, da se v kolesarstvu slab dan na dirki kaznuje, ostaneš zadaj tudi naslednji dan. Na etapi ne nastopiš ali si v velikem skupnem zaostanku. V košarki ali v podobnih ekipnih športih pa v primeru slabega dne sediš na klopi, ekipa pa vseeno zmaga in nihče to ne občuti. Mislim, da vsak šport prinese svoje. Pomembno je, da otroci trenirajo različne športe, ker se iz vsakega nekaj naučiš.  Ekipni športi te naučijo timskega duha, ki je pri kolesarstvu tudi pomemben.

4. Si študentka. Kaj študiraš in kako usklajuješ študij in treninge?
Sem absolventka in nimam predavanj. Študiram biokemijsko inženirstvo na Živilsko-biotehniški fakulteti v Zagrebu. Na moji fakulteti nimajo posluha za športnike in imam težave z zaključkom študija.

5. Koliko ur na dan treniraš?
Odvisno od vrste treninga, povprečno 3-4 ure na kolesu in še 3-4 krat na teden imam vaje.

6. Kako je prišlo do sodelovanja s klubom BTC CITY LJUBLJANA?
Hm.. dobila sem klic Gorazda v letu 2013. Rekel mi je, da ima v načrtu v letu 2014 sestaviti UCI profesionalno žensko ekipo in me, glede na tedanje dosežke, vidi kot del ekipe. Seveda sem sprejela i sedaj sem tu že drugo sezono :).

MIA RADOTIĆ - INTERVJU

7. Podpisala si pogodbo za še eno leto. To pomeni, da se v klubu dobro razumete?
Meni je v klubu super :) . Z dekleti se rada družim in zabavam in z večino smo prave prijateljice. Prav tako je tudi s spremljevalno ekipo, ki se resnično trudi za nas, da nam na dirkah nič ne manjka. O vsem se lahko brez problema dogovorimo. Vse je fenomenalno, tako kot mora biti :) .

8. Vsi pričakujemo dirko Giro Rosa, ki se začne v Ljubljani. Kakšna so tvoja pričakovanja?
Paaaa… težko vprašanje…. Normalno je, da bom vložila svoj maksimum. Opravila bom svojo nalogo, a če pride do masovnega šprinta, bo zelo zanimivo :) .

9. Kaj pa tvoji ostali načrti za letošnjo sezono? Katerih dirk se boš udeležila?
Za začetek sezone mi je pomembno, da se udeležim klasik, ki mi ležijo. Tako, da bo šlo že marca in aprila »na polno« in potem malo manj do priprav za Giro Rosa. Pred tem bom verjetno nastopila na Evropskih igrah v sestavi reprezentance. Korak za korakom.

10. Kakšen tip kolesarke si in kakšne dirke ti najbolj ustrezajo?
Sem šprinterka, zato vozim hitre dirke in etape. Rada imam tudi kronometer, a mi manjka malo hitrosti in tudi to bomo popravili.

11. Na kateri uspeh v kolesarstvu si najbolj ponosna?
Težko vprašanje :) . Najbolj sem ponosna na prve UCI točke v Belgiji dan po Flandriji, ko sem končala UCI 1.2 dirko na devetem mestu in sebi in ostalim dokazala, da sem z malo dobrega dela »nevarna« v sprintu. To sem dokazala na etapni dirki v Avstriji hitro za tem, ko sem zmagala prvo etapo v množičnem sprintu. Nastop in zaključek Giro Rosa 2014, ker sem tam nastopila kot prva Hrvatica do sedaj, in se do viroze, ki se me je držala zadnje 4 etape, solidno borila.

12. Kako skrbiš za prehrano?
Malo se mučim z viškom kilogramov. V predsezoni pazim, da bo do dirk teža ustrezna. Kuham si sama po planu, prava športna prehrana je malo dražja, a tako to je. Nič posebnega, skrbim, da bo prehrana lahka, polna mesa, sadja in zelenjave.

13. Ali si si že kdaj poškodovala?
Na srečo ne. Imam malo težav s hrbtom, a to je z redno vadbo pod kontrolo.

14. Najdeš čas tudi za zabavo?
Vse se da, če se dobro organizira. Normalno za celonočno zabavo med sezono ni opcije, za to poskrbim po sezoni v pavzi. Za večerjo ali kavo s prijatelji pa se tudi med sezono najde čas.

15. Kdo je tvoj vzornik v kolesarstvu?
Moj prvi idol je bil Miguel Indurain, zatem pa Jan Ullrich. Eric Zabel in Mario Cipollini sta mi bila vedno nekaj posebnega in vedno sem se čudila, kako skočita iz množice. Pokojni Marco Pantani je bil zabaven, všeč smo mi bili njegovi napadi na Turu. Še najbolj pa mi je bil všeč, ko mi je oče rekel, da ga kličejo Elefantino in mi je bilo to kot otroku zabavno. Tako je, če si iz kolesarske družine, vedno so se z očetom gledale dirke in tako se spomnim kolesarjev iz svojih otroških let. Ker imam rada klasike, sta mi med današnjimi kolesarji všeč Tom Boonen in Fabian Cancellara in njuna dominacija v zadnjih letih na dirki po Flandriji in dirki Pariz-Roubaix.  Rada pogledam tudi Bradleya Wigginsa, ko vozi kronometer, tako suh in te tako dolge noge, zakon.

16. Kje se vidiš v prihodnosti, po končani profesionalni karieri?
Želela bi ostati v kolesarstvu. Brat je odprl kolesarsko trgovino BikePoint Radotić v Čakovcu. Mogoče jo nekega dne razširimo. Na morju sem z ekipo Adria Bike Maraton začela organizirati ženske kolesarske kampe. Malo jim pomagam pri pripravah dirke MTB stage race 4 Islands na Jadranu, tako, da se do sedaj držim kolesarstva na vse načine :) .


Hvala za odgovore in veliko uspeha na tvoji poti!


MIA RADOTIĆ - INTERVJU

 


Objavljeno: 03.02.2015

Vir/avtor: Prijavim.se

Galerija

Deli

Sorodne novice

31 May 2021
MTB

XC Kočevje: Intervju z Rokom Nagličem

Rok Naglič (Calcit Bike Team) je nedvomno domači junak nedeljskih dirk v krosu na XC Kočevje, otvoritveni dirki serije SloXcup ...

12 Mar 2021
MTB

BMX tahitre 86: Spet ti datumi in en intervjujček

Korona še ne da miru: Zolder z novim datumom, Papendal prestavljen. Slabo kaže tudi na Češkem. Nejc spregovori za Zavod Bob. B...

20 Apr 2020
MTB

Jaka v intervjuju na redbull.si

Jaka Remec je dal izčrpen intervju za spletni portal, ki združuje ekstremne športe. Temeljito ga je izprašal Grega Stopar.

Vir: Prijavim.se

Komentarji

Dodaj v košarico

Tekaška štartna številka A6, barvna
Spletna cena:

0.33 €

pri nakupu nad 400 0.31 €

Dodaj v košarico

Kolesarska štartna številka MTB A6, barvna
Spletna cena:

0.52 €

pri nakupu nad 400 0.48 €