Tomasz Marczynski: "Mijn tweede kans op WorldTour-niveau"

Door Kurt Vermeerbergen op 5 Dec 2015 - 08:27
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Vorige week stelden we met Jelle Wallays al de eerste nieuwkomer voor van Lotto Soudal. Vandaag is het de beurt aan de 31-jarige Tomasz Marczynski. Het is al een poos geleden dat Lotto Soudal nog eens een Pool in de rangen gehad heeft, met Marczynski heeft de ploeg er een viervoudige nationale kampioen bij. Tomasz kwam vorig seizoen uit voor de Turkse ploeg Torku Sekerspor. Naast het nationale kampioenschap was hij de beste in de Ronde van Marokko en de Ronde van de Zwarte Zee. Hoe Marczynski de jeugdcategorieën doorkwam, wat zijn band met Italië is en hoe een Poolse renner in een Belgische ploeg terechtkomt, leest u hieronder.

Reizende jeugdkampioen
“Toen ik twaalf jaar was, begon ik in mijn vrije tijd te mountainbiken. In onze familie zitten er niet veel sporters, zo duurde het lang vooraleer ik voor de eerste keer in contact kwam met competitiesport. Na mijn dertiende verjaardag schakelde ik over op het wegwielrennen en begon ik plaatselijke wedstrijdjes te rijden. In mijn eerste jaar won ik al twee koersen, op mijn vijftiende was ik al Pools kampioen. Je kan dus zeggen dat ik vanaf het begin van mijn wielercarrière al meteen mijn mannetje kon staan. Na de juniorencategorie was het zoeken naar een goede ploeg. Aangezien er toen in Polen geen belofteploegen waren, moest je naar het buitenland. Als je in Polen bleef, kon je beter stoppen met wielrennen; het niveau van de belofteploegen was toen heel laag. Ik verhuisde als negentienjarige naar Italië en verbleef daar van februari tot oktober; alleen voor de Poolse kampioenschappen ging ik een paar weken naar huis. Gelukkig ben ik iemand die graag reist. Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen probleem om in het buitenland te wonen; ik pas me redelijk snel aan. Waarschijnlijk omdat ik graag nieuwe mensen ontmoet, graag talen leer en open sta voor nieuwe ervaringen.”

Italië
“In de twee jaren als belofte reed ik voor Italiaanse ploegen. In mijn eerste jaar won ik onmiddellijk  een grote wedstrijd bij de eliterenners: Firenze-Modena. Ik klopte die dag Grivko en Ricco, dat was meteen binnenkomen langs de grote poort en een heel belangrijke overwinning met het oog op mijn toekomst als renner. Het tweede jaar als U23-renner verliep ook goed, maar winnen was er niet bij. Dat jaar reed ik 32 wedstrijden; ik stond 28 keer op het podium en eindigde maar in vier wedstrijden buiten de top tien. Die regelmaat zorgde ervoor dat ik mijn eerste profcontract kon tekenen als 21-jarige bij de Italiaanse formatie Ceramica Flaminia; toen kwam ik voor het eerst in contact met de echte profwedstrijden. Het was een grote aanpassing, maar na een paar wedstrijden ging het al behoorlijk. In mijn eerste profjaar finishte ik een paar keer in de top tien en werd ik tweede op het nationaal kampioenschap bij de elite. De Italiaanse wedstrijden hebben me geholpen om te groeien als renner en sterk voor de dag te komen in het heuvelachtige werk.”

Poolse kampioenschappen
“Bij mijn tweede deelname aan de Poolse kampioenschappen bij de profs won ik. Ook in 2011 werd ik nationaal kampioen, zowel in de wegrit als in de tijdrit. In totaal ben ik vier keer Pools kampioen geworden bij de profs; drie keer op de weg en één keer in het tijdrijden. Ieder jaar probeer ik in topconditie te zijn wanneer de kampioenschappen eraan komen. De aard van het parcours maakt mij niet veel uit; ik won eens solo, was een keer de beste in een sprint van veertig renners en won eens de spurt van een kopgroep van vijf. Het is een felbevochten kampioenschap met namen zoals Kwiatkowski en Golas aan de start. Vorig seizoen won ik de titel opnieuw en dus  mag ik mijn eerste jaar bij Lotto Soudal aanvatten in de Poolse kampioenentrui, dat maakt het extra speciaal.”

Rondewerk
“In 2012 mocht ik al eens proeven van de WorldTour toen ik bij Vacansoleil-DCM aan de slag was. Met gemengde gevoelens kijk ik terug op die periode; het was een zeer mooie en leerrijke tijd met een toffe ploeg, maar door blessures kon ik mij niet voldoende bewijzen. In mijn eerste optreden in een Grote Ronde, de Vuelta, werd ik dertiende. Ik hou van de hitte, liever 40 graden dan regen en koude. Mensen kunnen dit moeilijk begrijpen, aangezien ik afkomstig ben uit een land waar het in de winter zeer koud kan zijn. Mede daarom woon ik nu in het zuiden van Spanje, het weer is er uitstekend en ik kan iedere dag in de bergen gaan trainen. Mijn tweede jaar bij Vacansoleil viel in het water door twee operaties. Dat jaar reed ik maar vier wedstrijden en die waren niet goed genoeg. Hopelijk blijf ik volgend seizoen gespaard van tegenslag, zodat ik mij volledig kan focussen op het sportieve. Met mijn 69 kilogram ben ik net iets te zwaar om met de pure klimmers bergop te kunnen, maar wanneer ik in topvorm ben ga ik redelijk lang mee bergop. Ook mijn tijdrit is verre van slecht en wanneer er met een kleine groep gesprint moet worden, ben ik ook snel aan de meet. Ik ben zeer gemotiveerd voor volgend jaar, het is een topploeg met leuke mensen. Marc Sergeant heeft mij een kans gegeven en zijn vertrouwen geschonken, daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Dit is mijn tweede kans op WorldTour-niveau en ik zal er alles aan doen om mijn job voor de ploeg zo goed mogelijk te doen.”

De SprintQuiz
Lievelingskleur : Alle kleuren, ik heb geen favoriet.
Favoriete muziek : Reggaeton
Favoriete film : Seven Pounds
Lievelingseten : de Italiaanse keuken
Ochtend- of avondmens : avondmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : bruin, blond, zwart,... Alles
Pizza of frieten : pizza
Citytrip in Barcelona of relaxvakantie in de Caraïben : Citytrip
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : Solo winnen geeft je meer tijd om te genieten van de overwinning.
Bergop of bergaf : Ik kan het alle twee goed, dus beide
Koud of warm : warm!
Tijdrit of een rit van 280 kilometer : 280 kilometer
Dubbel nationaal kampioen of ritwinst in een Grote Ronde : Ritwinst. Ik ben al eens dubbel nationaal kampioen geweest, maar heb nog nooit een rit gewonnen in een Grote Ronde.
Mooiste overwinning: Moeilijke keuze, maar ik kies voor mijn nationale titel van 2015; dat was een belangrijke overwinning voor mijn carrière.
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Pantani
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? De Ronde van Frankrijk rijden