Rafael Valls: "Een stap vooruit zetten in de rittenkoersen van een week"

Door Kurt Vermeerbergen op 12 Dec 2015 - 12:57
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Deze week de voorstelling van de derde nieuwkomer bij Lotto Soudal, de Spaanse klimmer Rafael Valls. De 28-jarige renner komt over van het Italiaanse Lampre-Merida waar hij de voorbije twee seizoenen reed. Rafael doet zijn verhaal over hoe het voor hem allemaal begon en onderstreept zijn ambitie voor de rittenkoersen van een week.

Rafael Valls: “Twintig jaar geleden begon ik met wielrennen; toen ik acht was nam ik al deel aan wedstrijden. Mijn oudere broer koerste en mijn vader was gek van wielrennen, ik heb de liefde voor de fiets dus van thuis uit meegekregen. De eerste jaren behaalde ik veel podiumplaatsen, ik was dikwijls tweede of derde, maar winnen lukte me niet. Mijn eerste overwinning dateert van toen ik elf à twaalf jaar oud was, ik heb er dus even op moeten wachten. Ook in de jaren als junior reed ik vaak in de kijker, maar winnen lukte niet veel. Ik was er wel altijd dicht bij.”

Geboren klimmer
“Ik heb als kleine jongen veel geklommen, in deze streek kom je daar echt niet onderuit. In de regio waar ik woon, Valencia, is het parcours immers al snel lastig. Ik werd daardoor al vroeg geconfronteerd met beklimmingen; ook bij wedstrijden in de jeugdcategorieën gaat men hier al gauw de bergen opzoeken. Vrij snel kwam ik erachter dat het klimmen mij lag. Voor mij is dat vanzelfsprekend.”

“Rond mijn achttiende besefte ik dat ik van wielrennen wel eens mijn beroep zou kunnen maken. Al kostte het mij in mijn eerste jaar als belofte - een categorie waar er veel niveauverschil is tussen de jongsten en de oudsten - moeite om me aan te passen aan het ritme. In die tijd reed ik samen met onder meer Andrey Amador, Jonathan Castroviejo, Angel Madrazo en tal van renners van het huidige Caja Rural.”

“Daarna zijn er echter veel mooie momenten gekomen. De mooiste herinnering tot nu toe is het uitrijden van mijn eerste Ronde van Frankrijk in 2010. Het binnenrijden van Parijs was echt magisch, een jongensdroom die uitkwam. Dat zijn de momenten waarvoor je wielrenner wordt en waarop je blij bent dat je hebt doorgezet. Mijn ouders zijn altijd heel belangrijk geweest voor mijn carrière, want zij moesten me overal naartoe brengen en kochten materiaal voor mij. Ook mijn vrouw staat al lang aan mijn zijde, we vormen al een koppel van toen ik veertien jaar oud was, ook zij is steeds een grote steun geweest. Ik ben hen daarvoor heel dankbaar.”

Tijdrit aanscherpen
“Wat volgend seizoen betreft, wil ik me eerst en vooral zo snel mogelijk integreren in mijn nieuwe ploeg. De teambuilding in november vond ik al heel fijn, er heerste een leuke sfeer. Volgend seizoen wil ik een stap vooruit zetten in de rittenkoersen van een week, dat is mijn specialiteit. Daarin zijn mijn klimcapaciteiten van groot belang, maar ook het tijdrijden is een cruciale factor. Daar wil ik me meer op toeleggen, want dat is niet mijn sterkste punt. Ik train momenteel een dag per week met de tijdritfiets, dan doe ik verschillende oefeningen en reeksen. Ik bouw dat week per week op; eerst deed ik reeksen van tien kilometer, nadien van twintig en zo wordt de afstand elke week groter. Tijdens de stage zijn we ook een dag naar de velodroom geweest om onze tijdritpositie te optimaliseren, perfectie nastreven is heel belangrijk.”

SprintQuiz
Lievelingskleur : Blauw
Favoriete muziek : Ik hou van veel muziekgenres, als ik moet kiezen zeg ik rap
Favoriete film : El fuego de la venganza (Man on fire)
Lievelingseten : Pizza
Ochtend- of avondmens : Avondmens
Film of boek : Film
Brunette of blondine : Ik kies voor donker haar, de kleur van het haar van mijn vrouw
Pizza of frieten : Pizza
Citytrip in Barcelona of relaxvakantie in de Caraïben : Vakantie in de Caraïben
Etappe winnen in de Tour of het eindklassement winnen van Parijs-Nice : Een Touretappe winnen
Bergop of bergaf : Bergop
Koud of warm : Warm
Tijdrit of wedstrijd van 280 kilometer: Tijdrit
Mooiste overwinning: Ronde van Oman in 2015
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: Met Ruben Plaza. Toen ik jeugdrenner was koerste hij bij de profs en volgde ik hem.
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Een rittenkoers winnen

Gerelateerde artikels

Vorige week reisden zeven Lotto Soudal-renners af naar Australië om er binnen enkele dagen de Tour Down Under (17 – 22 januari) te betwisten, de eerste WorldTour-wedstrijd van het seizoen. Komende zondag treden Sander Armée, Lars Bak, Sean De Bie, Thomas De Gendt, Adam Hansen, neoprof James...