Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ellen van Dijk wil regenboogtrui terug

Ellen van Dijk wil regenboogtrui terug

Donderdag 15 januari 2015

Interviews - Ellen van Dijk won vorig jaar de Ronde van Vlaanderen en de openingstijdrit van de Boels Rental Holland Ladies Tour, maar het verlies van haar wereldtitel op de tijdrit bleef in de eerste weken na het seizoen 2014 knagen. Inmiddels heeft Van Dijk een plan en een missie: de regenboogtrui moet terug keren in haar bezit komend jaar.

Tekst: Roy Schriemer; Foto's: Sportfoto en Boels-Dolmans Cycling Team

Voor Van Dijk is de afloop van het WK tijdrijden reden geweest om toch een aantal zaken om te zetten voor het komende wielerjaar. “ Als je eenmaal gewonnen hebt dan telt het zilver en het brons al minder, laat staan een plek naast het podium. Ik denk dat het daarom goed is om komend jaar de eerste editie van de European Games in Baku  te nemen als extra meetmoment, dit is een soort Europese versie van de Olympische Spelen. Ik heb vorig jaar geleerd dat een WK in september als doel wel heel ver weg is om jezelf al vroeg op te focussen op training. Ik wil daarom van de European Games – gereden in dezelfde periode als het NK Tijdrijden in het midden van het seizoen – een soort tussendoel maken richting het WK.  Buiten dat lijkt me het sowieso leuk om deze eerste editie van het evenement te winnen. Ook ga ik deze winter alvast een aantal keren op de tijdritfiets trainen om het ritme wat meer vast te houden. En ik wil in 2015 weer een hoogtestage inlassen.”

Meer structuur

Met de bewuste dubbele piek in juni/juli en in september wil Van Dijk meer structuur in haar wedstrijdschema brengen met een duidelijke focus op de genoemde tijdritkampioenschappen. “In mijn seizoen verandert er verder niet heel veel, met uitzondering van die hoogtestage en mijn deelname aan de European Games . Ik zal in de Ladies Tour of Qatar starten, dat vind ik altijd een prettige openingswedstrijd. Vorig jaar was dat ook de bedoeling, maar toen werd ik ziek. In het voorjaar zijn er nog altijd wel ambities, maar je kunt niet tien keer in een seizoen pieken, dus ligt er bij mezelf wat minder druk op die wedstrijden.” 

Weer gretig

Van Dijk keek in november alweer uit naar de trainingsperiode en de opbouw naar een nieuw wielerseizoen. “Ik heb het wat rustiger aan gedaan de afgelopen periode. Ik ben niet op vakantie geweest, maar heb een nieuw huis gekocht, waarmee ik druk ben geweest. En natuurlijk had ik dit jaar heel wat minder plichtplegingen, die ik vorig jaar na mijn wereldtitel op de tijdrit wel had. Toen had ik het gevoel dat ik niet echt tot rust gekomen was, waar ik nu eigenlijk al weer gretigheid bemerkte een paar weken na het einde van het wegseizoen om weer lekker op trainingskamp te gaan en er weer wat van te maken in het nieuwe jaar.”

Minder kwetsbaar

De ambities worden ook aangewakkerd door de nieuwe versterkingen van haar team Boels-Dolmans, die vandaag in de Efteling werd gepresenteerd. “Ik denk dat er alleen maar goede rensters bij zijn gekomen, die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben, al moeten we bij Amalie Dideriksen natuurlijk afwachten hoe ze op dit hoge niveau mee kan. Er is meer evenwicht gekomen. Dat is belangrijk voor de reguliere koersen, maar ook met het oog op de WK-ploegentijdrit. Met Chantal Blaak en Evelyn Stevens hebben we twee rensters over genomen van wereldkampioen Specialized-Lululemon, de ploeg waar ik zelf in 2013 nog reed. Daarmee hebben we een bredere groep rensters tot onze beschikking die echt top is op dit onderdeel. We hebben als team natuurlijk een heel grote stap gezet vorig jaar richting de top 5 van de wereld, maar waren wel kwetsbaar op dit onderdeel. Die kwetsbaarheid is er nu uit en daarmee kunnen we vol voor de prijzen gaan op het WK in Richmond.” Van Dijk ziet ook op het parcours van de individuele tijdrit kansen voor zichzelf. “Er zit wel wat hoogteverschil in, maar niet extreem veel en het is redelijk technisch. Toch denk ik er mijn kracht ook goed kwijt te kunnen. Mijn eerste indrukken zijn positief.”

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl