Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Chantal Blaak: Op de drempel van de titel

Chantal Blaak: Op de drempel van de titel

Zaterdag 20 september 2014

Interviews - Chantal Blaak stapte deze winter over naar tweevoudig wereldkampioen ploegentijdrit Specialized-Lululemon. De Amerikaanse ploeg nam de Nederlandse direct op in hun team voor dit onderdeel en dus zou Blaak zomaar haar eerste wereldtitel kunnen pakken zondag.

Tekst: Roy Schriemer; Foto’s: Sportfoto

Blaak heeft een druk programma. De Zuid-Hollandse treedt ook dinsdag nog aan in de individuele tijdrit en de zaterdag daarop in de wegwedstrijd. Daarmee is ze helemaal terug aan het front, nadat ze zelf ook merkte dat haar loopbaan op de fiets na een sterk begin geen opgaande lijn meer vertoonde. “Bij Specialized-Lululemon heb ik de perfecte balans weer gevonden tussen topsport en plezier. Ik doe veel voor mijn sport, maar zie dat ook uit betaald met een sterk seizoen. In voorgaande jaren verdween met het uitblijven van prestaties de motivatie wel eens.”

Winst in Vargarda

Blaak won onlangs met haar team de ploegentijdrit in Vargarda en een paar dagen bracht ze zelf de wegwedstrijd op haar naam. “En juist in een wedstrijd waar ik nog nooit kort had weten te eindigen. Maar het wordt bij deze ploeg enorm gestimuleerd om aan te vallen. Een renster voor de massasprint hebben we niet echt en toen we met alle zes de rensters in het eerste uitgedunde peloton zaten, hebben we om beurten aangevallen. Ik ben als tijdrijdster weer sterk verbeterd, een onderdeel waarop ik bij de elite-vrouwen eigenlijk nooit meer helemaal uit de verf ben gekomen. En dat trainen voor het  rijden tegen de klok, komt het aanvallende rijden ook ten goed, ik weet nu dat ik een demarrage kan volhouden. En dan heb ik – in een kleine groep – ook nog een sprint in huis."En zo versloeg ze in Vargarda Amy Pieters en Roxane Knetemann om zo de wedstrijd te winnen waar ze niets mee had.

Onder de indruk

Zoals ze onlangs ook al op onze site aan gaf, wil haar ploeg niet te veel vertrouwen putten uit de ruime winst in Vargarda. “Het gaat om onze prestatie van zondag. Daar moeten we opnieuw een optimale prestatie neer zetten.  Ik ben onder de indruk geraakt over hoe men er te werk gaat bij deze ploeg bij de ploegentijdrit. Er wordt enorm geschaafd aan de positie van de rensters en het samen de best mogelijke prestatie neer zetten. Ik ben al heel blij dat ik daar deel van mag uitmaken, als het zondag tot winst leidt, ben ik ook heel trots, op de ploeg en ook een beetje op mezelf.”

Naar Boels-Dolmans

Toch besloot Blaak na de Boels Ladies Tour te tekenen bij het Boels-Dolmans Cycling Team. Ze tekende er inmiddels een contract voor twee seizoenen. “Ik had het prima naar mijn zin bij mijn huidige ploeg. Maar als je een aanbieding krijgt voor twee jaar, niet zo gebruikelijk in het vrouwenwielrennen, dan spreekt daar wel enorm veel vertrouwen uit.  Bovendien ken ik ploegleider Danny Stam en ook Lizzie Armitstead al van mijn AA Drink-tijd. Een Nederlandse ploeg is weer net wat vertrouwder en praktischer.  Ze hebben veel sterke rensters met Armitstead,  Ellen van Dijk, Megan Guarnier en Christine Majerus. Ik denk dat ik er goed tussen pas en  ook mijn kansen krijg om te winnen. De komende jaren hoop ik verder te oogsten in de klassiekers en in de tijdritten.”

Foto: © Sportfoto 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl