© Rafa Babot

Nys: ‘Eerst zeiden ze tot ik tot mijn 50e zou blijven heersen en nu ben ik plots te oud’

Geen Sven Nys dit weekend in Antwerpen, noch in Mol. De keizer van de cross herstelt op Mallorca van de fysieke en mentale schade die de voorbije wedstrijden hebben toegebracht. Uw krant zocht Nys op voor een open gesprek over het pijn en lijden van de pijn en lijden van de grootste veldrijder ooit.

Guy van den langenbergh

Logische openingsvraag: hoe vergaat het jou fysiek?

“Zeer goed, zoals je onderweg zelf kon vaststellen. Ik heb een goed gevoel op de fiets. (Fijntjes) Enkel de resultaten in het veld zijn wat minder.”

Heb je iets geleerd uit de diverse medische onderzoeken die je eerder deze week onderging?

“De osteopaat heeft vanalles rechtgetrokken, zoals wel vaker gebeurt tijdens het seizoen. Blijkbaar zat er wel wat scheef. Maar dat alleen verklaart niet waarom ik zo slecht was in Overijse. Ik voel me echter niet ziek en ook mijn bloedwaarden tonen aan dat ik het niet ben. Ik ben het wel geweest en vermoedelijk heb ik daar vorig weekend de gevolgen nog van gedragen. (zucht) Ik kan niet één oorzaak aanwijzen. Er heeft vanalles gespeeld, denk ik.”

Maar Nys stoort zich toch vooral aan de bakken kritiek die hij over zich heen krijgt. “Wat mij vooral stoort, is dat de kritiek te ver gaat. Op de Koppenberg, in Asper-Gavere of in Zonhoven rijd ik de wedstrijd die ik wil rijden. Dat ik niet kon winnen, hing af van details. Op de Koppenberg bijvoorbeeld doe ik in de laatste klim wat ik moet doen. Pauwels en Vantornout moeten lossen, enkel Wout (Van Aert, nvdr.) kan volgen en klopt me ook. Slecht gereden? Neen. Maar achteraf hoor ik mensen wel beweren dat ik te oud ben. Dat stoort me, temeer omdat die opmerkingen vaak kwamen van zij die me een maand eerder, na mijn zege in Ronse, de hemel inprezen en zeiden dat ik tot mijn vijftigste zou blijven heersen. Om van de ene dag op de andere te beweren dat ik te oud ben, dat vind ik te ver gaan. Misschien is dat wel de reden waarom ik me minder goed in mijn vel voel.”

Lees het volledige interview met Sven Nys dit weekend in Gazet van Antwerpen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners